Van'da Urartular döneminde inşa edilen Çavuştepe Kalesi'nin kuzeyindeki nekropol alanında süren arkeoloji kazılarında, arkeologlar çenesinde bronz gem olan bir at iskeleti ortaya çıkardılar. Daha önce takı eşyası olarak benzerleri ile karşılaşılan…
Van'ın Gürpınar ilçesindeki Çavuştepe Kalesi'nde süren arkeoloji kazılarında Urartuların depreme karşı kaleyi korumak için destek duvarı inşa ettiği tespit edildi.
2.750 yıllık mezarlıktan arkeologların çıkardığı iskeletler üzerinde Urartuların yaş ortalamasının 25 ile 35 olduğu tespit edildi. Urartuların kısa ömürlü olmasının nedenleri için gözler laboratuvarlara çevrildi.
Van'daki Çavuştepe Kalesi'nde sona eren 2018 yılı arkeoloji kazılarında tahıl öğütmeye yarayan ezgi taşı bulunduğu açıklandı.
Urartu kalesinde 2 bin 800 yıllık pithosların bulunduğu kalenin kuzeyindeki duvarlar yeniden inşa edilmeye çalışılırken kalenin, çalışmaların ardından turizme kazandırılması amaçlanıyor.
Kalede yürütülen çalışmalarda kireç tozu ve suyla yapılan Urartu harcı tespit edildi.
Bulunan at iskeleti kalıntısı şimdiye kadar Urartu nekropollerinde yapılan kazılarda karşılaşılmamış bir buluntu. İskelet kalıntısı mezarlıkta ilk dönem gömülerinin yapıldığı tabakada bulundu
Van Çavuştepe Kalesi'nde yapılan kazı çalışmalarında Demir Çağı'na ait kızıl geyik iskeleti gün yüzüne çıktı