Zerzevan Kalesi'nde Mithras Tapınağı'ndaki gizli ayinlere katılanların konakladığı alan bulundu
Zerzevan Kalesi'nde yürütülen kazılarda, Mithras dinine ait 1900 yıllık yer altı tapınağında, gizli ayinlere katılanların konakladığı alan bulundu.
Zerzevan Kalesi'nde yürütülen kazılarda, Mithras dinine ait 1900 yıllık yer altı tapınağında, gizli ayinlere katılanların konakladığı alan bulundu.
Mithras Tapınağı keşfedilmesinin ardından dikkatleri üzerine çeken arkeolojik kazı alanları arasına giren Zerzevan Kalesi Kazı Başkanı Dicle Üniversitesi (DÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun, “Yer altında devasa…
Kültürel Miras Koruyucuları Projesi açılış törenine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Anadolu'nun her yerinden kültür varlıkları fışkıran değerli bir hazineye sahibiz. Bu hazinenin korunması da öğrencilere küçük yaşta verilecek…
Türkiye Ulusal Gözlemevince (TUG) 22 yıldır Antalya Saklıkent'te düzenlenen Türkiye'nin en kapsamlı gökbilim açık etkinliği olan Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği, bu yıl Diyarbakır'daki 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi'nde…
Diyarbakır'ın Çınar ilçesi yakınlarındaki UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan ve kazı yürütülen Zerzevan Kalesi'nin 1800 yıllık girişi ortaya çıkarıldı.
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde Roma İmparatorluğu döneminde askeri yerleşim olarak kullanılan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi'nin, UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne girmesi amaçlanıyor.
Roma döneminde "askeri yerleşim" olan ve gizemli bir dinin mensuplarınca kullanılan Mithras Tapınağı ile adını dünyaya duyuran kaleyi, geçen yıl 450 bin kişi ziyaret etti.
Diyarbakır'ın Çınar ilçesi yakınlarındaki Zerzevan Kalesi'nde süren arkeoloji kazılarda, Roma dönemine ait bin 500 yıllık 48 kandil gün yüzüne çıkarıldı.Arkeologlar kandillerle birlikte, kandil kalıpları da bulmalarını, kalede bir kandil yapım…
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde, arkeoloji kazılarının sürdüğü tarihi Zerzevan Kalesi'ne turist karşılama merkezi yapılacak. Tarihi kalenin Arkeopark olması planlanırken, Diyarbakır'daki bir önemli projenin de MiniaDiyarbakır olduğu…
Yalova Belediyesince, kentin markası Yürüyen Köşk'e adını veren 400 yıllık çınar ağacına bakım yapıldı.
Arkeologlar, restoratörler, mimarlar, jeomorfologlar, antropologlardan oluşan Zerzevan Kalesi arkeoloji kazıları ekibinde çalışanların çoğu aynı bölgede yaşamış ve hayallerinin peşinden koşmuş isimler. Restoratör Azat Ekinci de onlardan…
Zerzevan Kalesi'ndeki Mithras Tapınağı'na giden 2 koridor bulundu. ritüel amaçla yapılmış koridorlardan biri tapınağa direk girişi sağlıyor. Diğeri ise alt koridor.
Geçtiğimiz yıl bulunan Mithras tapınağı ile adından söz ettiren Zerzevan Kalesinde bu yıl yeraltına 4 yer daha tespit edildi. Kazılarda yeraltında inen bin 500 yıl önce kapatılan gizli bir geçit, yeraltı kilisesi, 400 kişinin barınabileceği yeraltı…
Yrd. Doç. Dr. Aytaç Coşkun, Zerzevan Kalesi'ndeki kazılarda bulunan Mithras tapınağı hakkında bilgi verdi.
Zerzevan Kalesi’nde yürütülen kazı çalışmalarında arkeologların keşfettikleri yer altı tapınağının, Roma döneminde gizemli bir topluluk olan Mithras Tarikatı’na ait olabileceği değerlendiriliyor.
Diyarbakır'ın Çınar ilçesindeki Zerzevan Kalesi'nde yürütülen kazılarda Roma dönemine ait bin 500 yıllık yeraltı sığınağı bulundu.
Diyarbakır Genel Bilgiler