Van'ın Muradiye ilçesindeki Körzüt Kalesi'ndeki arkeolojik kurtarma kazılarında 2800 yıllık Urartu tapınağı gün yüzüne çıkarılırken arkeologlar taş bloklara kazılı 2 çivi yazılı kitabe buldular. Kitabelerden kalenin ve tapınağın Kral Minua tarafından…
Çorum'un Boğazkale ilçesinde Hititlerin başkentinin bulunduğu Hattuşa Ören Yeri'nde her ziyaretçinin içinden geçtiği meşhur Yerkapı Tüneli'nde kök boya ile çizilmiş 3500 yıllık 249 adet simge keşfedilmişti. Grafiti tarzında Hitit hiyeroglif yazısında…
Güney İran'da MÖ 2300 ile 1880 arasında kullanılan Mezopotamya'nın gizemli yazı sistemi Lineer Elamca metinlerinin çözümünü sağlayacak anahtarın bulunduğu tahmin ediliyor. Dilin Şifresi Londra'da özel bir koleksiyonda yer alan 8 gümüş kap sayesinde…
Çivi yazılı iki kil tablet kayıp Kenan dilinin çözülmesini sağladı. Eski Babil çivi yazısıyla Akad dilinin Eski Babil lehçesi ile yazılmış iki kil tableti inceleyen araştırmacılar kayıp Kenan dilinin çözümünü sağladı.
Özellikle haziran ve ekim ayı aralığında Mazgirt ilçesindeki Urartu mirası tarihi kale ve çevresinin turistler tarafından sıkça ziyaret edildiğine dikkat çeken Tunceli İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Hakan Ulaşoğlu, "son yıllarda ziyaretçilerde…
Çorum'un Boğazkale ilçesinde Hititlerin başkentinin bulunduğu Hattuşa Ören Yeri'nde her ziyaretçinin içinden geçtiği taştan inşa edilmiş meşhur Yerkapı Tüneli'nde kök boya ile çizilmiş 3500 yıllık 249 adet simge keşfedildi. Grafiti tarzında Hitit…
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden yapılan açıklamaya göre; Musul Barajı'nın sularının çekilmesi sonucu Dicle Nehri'nin doğu kıyısında Mitannilere ait olduğu iddia edilen 3400 yıllık saray kalıntılarının gün yüzüne çıktığı belirtildi. Sarayın…
ANAMED Anadolu'nun Kadim Dilleri 2019 Yaz Programına kayıtlar başladı. 16 Temmuz - 9 Ağustos 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilecek eğitimlere son başvuru tarihi 4 Mart 2019 olarak açıklandı. Programın bu seneki konuk öğretim görevlisi Cambridge…
Irak'tan ABD'ye kaçırıldığı tespit edilen 3.800 antik eser Irak'a iade edildi.
Hititçe, Akadça dillerine ve çivi yazısına kapsamlı giriş sunan Anadolu'nun Kadim Dilleri Yaz Programı 23 Temmuz - 17 Ağustos tarihleri arasında ANAMED'de düzenlenecek.
Diyarbakır’daki Ziyaret Tepe höyüğünde, Asurlu bir yetkilinin yaşadığı hayal kırıklığı ve umutsuzluk hikayesi anlatan çiviyazılı tablet keşfedildi.
Enkomi, tarih sahnesine M.Ö. 18. yüzyılda başlamış özellikle de Geç Tunç Çağı'nda bakırı işleyerek ihraç etmiştir.
Kuzey Irak’taki Bassetki arkeoloji kazılarında, Asur İmparatorluğu dönemine ait, 3250 yıllık 93 adet çivi yazılı kil tablet bulundu.
Anadolu insanı yaklaşık 4 bin yıl önce çivi yazısı ile eğitim için kullanılan kil tabletlerle okuma yazma öğreniyordu.
Kırşehir'de avlanan bir Alman tarafından 1940'lı yıllarda keşfedilen Hitit dönemine ait üzerinde filografi ve çivi yazısı ile çeşitli şekiller bulunan kaya anıtı, defineciler tarafından dinamit ve beton kırıcıyla parçalandı.