Altın paralar, arkeolog tarafından Türkiye'nin batısındaki antik kent Notion'da bir evin altındaki bir odada bulundu. Pers İmparatorluğu tarafından çıkarılan bir altın para olan Pers daric için kullanılan bir tasarım öğesi olan diz çökmüş bir okçu…
Milattan önce 3000'lerden Demir Çağı'na uzanan dönemde Anadolu'da üretilen ve bir şekilde İtalya'ya kaçırılan arkeolojik ve sanatsal öneme sahip pişmiş topraktan 10 tarihi eser, İtalyan Kültür Polisi tarafından Floransa'da yakalanarak Türkiye'nin…
Niğde'nin Altunhisar ilçesine bağlı Yeşilyurt köyü yakınlarındaki Demir Çağı'na ait evler ve sokaklara sahip Kınık Höyük'te bir yapıda renkli çömlekler bulundu. Arkeolog Doç. Dr. Marina Pucci, Helenistik Dönem'de daha çok dini merkez olarak…
Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyü sınırları içinde yer alan Troya Antik Kenti'nde, 3 santimetre büyüklüğünde kilden yapılmış mini kap bulundu.
Antik Sibirya avcılarının Buz Devri'nde hayatta kalma mücadelesi verirken ısıya dayanıklı kaplar ürettikleri anlaşıldı. Amur nehri havzasında bulunan çömlekler 16.000 ile 12.000 yılları arasına tarihlendirildi.
Japonya’da, yaklaşık 12 x 16,3 santimetre ebatlarındaki 2.100 yıllık çömlek parçası üzerinde, kuş kostümü giymiş bir şaman çizimi bulundu. Şaman figürünün büyük olasılıkla bir kadına ait olduğu tahmin ediliyor.
Burdur'da ilginç bir tarihi eser dolandırıcılığı yaşandı. Normal bir çömleği, 'tarihi eser' diye bir vatandaşa 18 bin liraya satan 2 kişi Yalova’da yakalandı. Gözaltına alınıp, Burdur’a getirilen dolandırıcılar, 'parayı harcadık'…
Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde bağlı Kınık köyünde yaşayan ve mesleğinde 65 yılı geride bırakan çömlek ustası Salim Yaşar, mesleğinin inceliklerini müzeyi ziyarete gelenlerle paylaşıyor.
Erzurum'da pulluğuna tarihi eser takılan çiftçi, tutuklanmaktan çekindiği için eserleri bir ay evinde sakladı. Daha sonra arkadaşlarının telkini ile müzenin yolunu tuttu. Çiftçinin bulduğu tarihi eserlerin Yanık Kültür olarak adlandırılan Karaz…
Çinli arkeologlar, Çin'in Guangdong eyaletinin Ying şehrindeki Huangmenyan mağarasında süren arkeoloji kazılarında yaklaşık 17.000 yıllık seramik parçaları bulduklarını açıkladılar. Paleolitik çağda çömlek ifadesi hayli absürd görünse de seramik…
Kırşehir'in Kaman ilçesindeki Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'nde uygulanan Müzede Yeşeren Umutlar adlı proje, müzenin bulunduğu köydeki ev kadınlarına gelir imkanı sunacak.
Nanjing Müzesi Arkeoloji Enstitüsü arkeologları, Çin'in doğu eyaletlerinden Jiangsu'da 2500 yıllık mezardan yumurta dolu bir çömlek ortaya çıkardılar. Çömlekteki yumurtalardan yalnızca bir tanesi kırıktı, kırılmayan yumurtaların içindeki organik…
İsrail'de daha önce benzerine hiç rastlanmadık Bes-Vessel denilen insan yüzü şeklinde süslenmiş çömlek parçası bulundu. Kudüs'ün David Şehrindeki arkeoloji kaızlarında bulunan kırık çömlek parçası Pers dönemi olarak adlandırılan 4. ve 5. yüzyıllara…
Jandarma ekiplerinin Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde bir eve yaptığı baskında çeşitli dönemlere ait 99'u bakır, 63'ü gümüş, 5'i altın 167 sikke ile kabartmalı çömlek kapağı ele geçirildi.
Hindistan'da Delhi Türk Sultanlığı hanedanlarından Tuğluklar zamanında inşa edilen 14. yüzyıldan kalma kaleyi andıran mimariye sahip Khirki Camisinin harabe halindeki binasında Konservasyon çalışmaları sırasında bir çömlek dolusu bakır sikke bulundu.…
İran'da Rey şehrinin Moqimabad köyündeki Tepe Bahram mevkiindeki arkeoloji kazılarda tarihi çömlek fırını keşfedildi
Araştırmaları yetenekli kadın çömlekçilerin yaklaşık 5000 yıl önce Baltık denizi çevresinde dolaştıklarını ve Kabarık Çizgili Çömlek Kültürünün yayılmasında önemli rol oynadıklarını gösteriyor.
Japonya’nın Kumagaya, Saitama Eyaleti’ndeki arkeoloji kazılarında Orta Çağdan kalma yığınla sikke bulundu.