Dünyanın neolitik çağda bilinen en büyük metropolü kurulan Çatalhöyük'teki arkeoloji kazısında fırın ocağı olarak kullanılan bir mekanda avuç içi büyüklüğünde 8 bin 600 yıllık hamur kalıntısı bulundu. Hamurun günümüze kalabilen dünyanın en eski…
Konya'nın Çumra ilçesinde dünyanın en eski metropolünü barındıran
Çatalhöyük arkeoloji alanının yeni buluntu ve teşhir alanlarıyla daha çok ziyaretçi ağırlaması amaçlanıyor.
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından, Türkiye'nin uluslararası alanda en meşhur arkeolojik alanlarından Konya'nın Çumra ilçesindeki Çatalhöyük Neolitik Kenti'ne yakışır bir karşılama merkezi yapılması amacıyla geçen yıl temeli atılan 4 bin…
Cilalı Taş Devri insanlarının nasıl bir merdiven kullandığı sonunda keşfedildi. Tarihin bilinen en eski metropol kenti Çatalhöyük'te girişi ve çıkışı üstte olan binalara merdivenle çıkıldığı anlaşılıyordu ama bu güne kadar hiç merdiven bulunamamıştı.…
Konya'nın Çumra ilçesinde, Anadolu'da ilk kentleşme modellerinden olan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Çatalhöyük'teki kazıların 29. sezonunda, 8 bin 500 yıllık mermer heykelcik bulundu.
Çatalhöyük'ün karakteristik birbirine bitişik yapılarından hayli farklı ve daha büyük, tek başına duran ve içinde hücreleri bulunan yapının arkeologları heyecanlandıran farklı olgularla dikkat çekiyor.
Konya'nın Çumra ilçesindeki Çatalhöyük Neolitik Kentindeki arkeoloji kazılarının başkanlığına Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Umut Türkcan getirildi.
Çatalhöyük'ün doğu alanında yürütülen kazılarda, 'ana tanrıça' formu olarak bilinen stile benzer bir şişman kadın ve bir erkek heykelciği bulundu. Kazı Bilimsel Danışmanı Doç. Dr. Çiler Çilingiroğlu: "Heykeller çok tipik, Çatalhöyük sembolizmine…
Arkeolojik kalıntıların analizine göre Anadolu'da kurulan dünyanın ilk Neolitik Şehri kurulduktan bin yıl sonra çok kalabalıktı ve insanlar birbirlerini öldürmeye başlamıştı.
Jandarmanın Çumra ve Güneysınır ilçelerindeki kaçak kazı operasyonlarında yakaladığı definecileri sorgulaması sonucu, Konya merkezli 4 ilde düzenlenen tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda 23 kişi gözaltına alındı.
Çatalhöyük'teki evlerde sayısı 70'i bulabilen oda içi mezarlara gömülenlerin aile bireyleri olduğu sanılıyor ve hatta bundan hareketle atalara tapınma kültü olduğu savunuluyordu. Ama mezardakiler akraba çıkmadı. Öte yandan Çatalhöyüklüler, Tepecik –…
Çatalhöyük'teki arkeolojik kazılarda bulunan çanak çömleklere sızmış besin artıklarının analizi, Anadolu'da neolitik çağ çiftçilerinin mutfak kültürleri hakkında ipuçları ortaya çıkardı.
Keşfedildiği günden bu yana İngiliz arkelogların kazı başkanlığını yürüttüğü Çatalhöyük arkeoloji kazıları bu sene ilk kez Türk Arkeolog yönetiminde başladı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Çiler Çilingiroğlu yeni kazı alanları oluşturulacağını…
Dünya arkeoloji çevrelerinde sonuçları ilgiyle takip edilen kazı alanlarının başında gelen Neolitik Çağ yerleşim yeri Çatalhöyük arkeolojik alanı için karşılama merkezi yapılması hususunda kamulaştırma ve proje çalışmaları devam ediyor.…
Arkeolojik bulgular; tarihte bilinen en eski şehir olan Çatalhöyük'te, 4 bin yıl boyunca savaş yaşanmadığını gösteriyor.
Üzerinde yazı bulunan 6 adet taş ele geçirildi, 4 kişi yakalandı
Çatalhöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Lan Hodder, 25. ylılını tamamladığı Çatalhöyük kazı başkanlığı görevini bu yıl sonunda bırakacağını açıkladı.