Arkeoloji araştırmalarında elde edilen verilere göre 2.300 ila 1.000 yıl öncesine tarihlenen Kütük Tabut Kültüründe ölüler, genellikle mağaralara ve kaya mezarlara yerleştirilen, kazıklar üzerine konulan tek bir ağaç gövdesinden oluşmuş büyük ahşap…
Gökhöyük, Konya'nın ikinci Çatalhöyük'ü olabilir. Bu sene Demir Çağ'dan kaldığı değerlendirilen dokuma atölyesi ve ahır kalıntıları bulunan alanda süren arkeoloji kazılarında ortaya çıkan Neolitik dönem buluntular, Çatalhöyük ile önemli derecede…
Niğde'nin Altunhisar ilçesine bağlı Yeşilyurt köyü yakınlarındaki Demir Çağı'na ait evler ve sokaklara sahip Kınık Höyük'te bir yapıda renkli çömlekler bulundu. Arkeolog Doç. Dr. Marina Pucci, Helenistik Dönem'de daha çok dini merkez olarak…
Van'ın Gürpınar ilçesindeki İremir Höyüğü'nde, bu yıl devam eden kazı çalışmalarında Urartu medeniyetinin ölü gömme geleneklerini yansıtan 2 mezar bulundu.
Kazakistan’ın batısındaki Aktöbe eyaletinde bulunan erken Demir Çağı’na ait mezarlıkta MÖ 6.-5. yüzyıllara ışık tutan taş sunak ve altınla kaplanmış tören kılıcı keşfedildi.
Erzurum'da yeni keşfedilen daha tescilli bile yapılmayan 2500 rakımlı 600 metre dik yamaca sahip 3 bin yıllık demir çağı kalesine kazı malzemeleri ile tırmanan definecilerin ildeki bir diğer hedefi ise 1790 yılında inşa edilen Surp Minas Kilisesiydi.…
Erzurum'da yaklaşık 3 bin yıl önce, Demir Çağı denilen yıllarda inşa edildiği tahmin edilen, surları 1,5 tonluk taşlarla kiklopik şekilde örülmüş tarihi bir kale keşfedildi.
Leicester Üniversitesi arkeologları, 2015 yılında İngiltere'nin Leicester Şehri'nde Soar Nehri’ne yakın arkeolojik alanda buldukları ağaç kabuğundan yapılmış kalkanın savaşlarda pek işe yaramayacağını sanıyorlardı ama ahşap kalkan deneysel olarak…
İranda yaklaşık 3 bin yıllık oldukları tespit edilen mezarlarda alışılageldik mezar hediyelerinin yanı sıra bir kutu içinde gömülmüş, koyun veya keçilere ait 3'er bacak bulundu. Benzer mezar hediyelerine iki yıl önce Horasan'daki mezarlarda da…
Ürdün Vadisi’nin yerleşim tarihini sorgulayan Hollandalı ve Ürdünlü arkeologlar, arkeolojik alanda buldukları heykellerin gizemini çözemedi.
Bulgaristan’ın Karadeniz sahillerindeki Süzebolu (Sozopol) kentinin yaklaşık 15 km güneyindeki St .Thomas Adasında Traklara ait yerleşim izi bulunduğu açıklandı.
Yurt dışına kaçırılmak istenirken yakalanan 22 yaşlarında 162 santimetre boyundaki genç kadın mumyası Hristiyanlık adetlerine göre gömülmüş. Elleri göğsü üzerine birleştirilmiş, başı türban cinsi bir örtü ile bağlanmış ve saçları iki yandan göğsü…