Uzun menzilli silahların icat tarihi arkeoloji camiasında uzun süredir tartışmaya açıktı. Deneysel arkeoloji ve teknolojik testler 31 Bin yıl önce Belçika'daki Haine nehri kenarına yerleşen avcı-toplayıcıların, uzun menzilli mızrak atıcıları…
Antik Yunanlıların yaklaşık 2.700 yıl önce ortalama 300 kiloluk taş blokları kaldırmak ve taşımak için vinç kullanmaya başladıkları tahmin ediliyor. İlk vinç sistemlerinin daha önce sanılandan yaklaşık 150 yıl önce kullanıldığını savunan araştırma,…
Seferi bittiğinde Antalya'da Patara Antik Limanı'nda sergilenecek papirüs kamışından yapılan antik gemi replikası Abora-IV gemisi için Antalya'nın Kaş ilçesindeki marinada karşılama töreni düzenlendi.
Deneysel arkeoloji projesi olarak 4 bin yıl önce Antik Mısırlıların Akdeniz ile Karadeniz arasında deniz ticareti yaptığını ispatlamak amacıyla Alman Arkeolog Dr. Dominique Görlitz tarafından antik dönemin gemicilik teknikleriyle inşa edilen Abora-IV…
Alman Arkeolog Dr. Dominique Görlitz’in antik çağda papirüsten yapılmış gemilerle Mısır ile Karadeniz arasında deniz ticaretinin mümkün olabileceğini ispatlamak için inşa ettiği Abora IV İstanbul Boğazı girişinde S.O.S verdi. Medyada Papirüs Gemi…
Leicester Üniversitesi arkeologları, 2015 yılında İngiltere'nin Leicester Şehri'nde Soar Nehri’ne yakın arkeolojik alanda buldukları ağaç kabuğundan yapılmış kalkanın savaşlarda pek işe yaramayacağını sanıyorlardı ama ahşap kalkan deneysel olarak…
Henüz 21 yaşındayken Roma’nın en büyük stadyumu Circus Maximus'u dolduran seyircileri heyecandan heyecana sürükleyen Flavius Scorpus gerçek bir halk kahramanıydı. Çok kısa zamanda 2.048 zafere imza atarak gönüllere taht kurmuştu.
Devasa antik yapılar nasıl inşa edilmişti sorusuna cevap arayan bilim insanları, 25 tonluk taşları tek elle taşımanın mümkün olduğunu gösteren teknolojik aparatlarla, oldukça sıradışı bir antik çağ inşaat tekniğinin var olabileceğini işaret ettiler.…
Pamukkale Üniversitesi arkeologları Deneysel Arkeolojide Prehistorik Denizcilik Uygulamaları projesi çerçevesinde Neolitik Dönemde denzi taşıtlarının nasıl imal edildiğini ve seyahat olanaklarını araştırıyor.
11. Uluslararası Deneysel Arkeoloji Konferansı (EAC11) 2-4 Mayıs 2019 tarihleri arasında İtalya'nın Trento kentinde gerçekleştirilecek.
Kemik Alet Teknolojisi seminerine katılan iki Fransız araştırmacı, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi arkeoloji bölümüne ait alanda akademisyenler ve öğrencilerle deneyimlerini paylaştı.
Kuzey İsrail'de Natufian kültürüne mensup insanların 13.000 yıl önce törenler için alkollü içecekler hazırladığı ortaya çıkarıldı. Kalıntılar kullanılarak deneysel arkeoloji yöntemiyle biramsı alkollü içecek yeniden üretildi.…
Mardin Artuklu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ergül Kodaş, deneysel arkeoloji çalışmalarına katkı için taş devrinde yaşayan insanların kullandığı aletleri günümüzde o günün şartlarıyla yapıyor.
1948 yılında Walter W. Taylor, arkeolojik bulguları sadece zamana ve mekâna göre tanımlamanın yetersiz olduğuna ve yeni sistem kurmak gerektiğine dikkat çekti. Bu gereksinimden doğan yeni arkeolojik akımlar, birbiri ardına sahneye çıkmakta…
Deneysel arkeoloji projesiyle çivisiz inşa edilecek Fenike teknesiyle Çanakkale ve İstanbul boğazlarının aşılması denenecek.
Milattan Önce 7 ve 6 binli yıllarda Anadolu Denizcilik Faaliyetleri doktora tezi için Cilalı Taş Devri'nin kütük tekneleri yeniden inşa ediliyor. Tekne bitince Yunan adalarına seyahat başalayacak.
Dünyanın bilinen en eski yapıştırıcı imalatının Neandertaller tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. 200.000 yıl önce Huş ağacından üretilen katran bugüne dek bilinen en eski tutkal imalatıydı. Peki o günkü koşullarda bu nasıl başarılmıştı? Leiden…