Tanrıları Taştandı
Tanrıları Taştandı - Yukarı Mezopotamya Neolitik Dönem Anıtsal Kült Yapıları ve Gelişimi
Tanrıları Taştandı - Yukarı Mezopotamya Neolitik Dönem Anıtsal Kült Yapıları ve Gelişimi
Dünyanın neolitik çağda bilinen en büyük metropolü kurulan Çatalhöyük'teki arkeoloji kazısında fırın ocağı olarak kullanılan bir mekanda avuç içi büyüklüğünde 8 bin 600 yıllık hamur kalıntısı bulundu. Hamurun günümüze kalabilen dünyanın en eski…
Atatürk Kültür Merkezi'nde süren Belleğin İzi: Neolitik Kent Çatalhöyük Sergisi, 7 Ocak’a kadar ziyaretçilerini bekliyor. Ünlü neolitik alandan çıkan eserlerle modern sanatı birleştiren serginin açılışı vesilesi ile yapılan Çatalhöyük Arkeolojisi ve…
Konya'da 8500 yıllık trepanasyonlu kafatası bulundu. Anadolu'daki kafatası delgi örneklerinin en eskilerinden biri olan bulgu TIP tarihi açısından çok önemli. Aksaray'daki Aşıklı Höyük ve Diyarbakır'daki Çayönü Höyüğü'nde cerrahi beyin operasyonu…
Konya'nın Çumra ilçesinde dünyanın en eski metropolünü barındıran Çatalhöyük arkeoloji alanının yeni buluntu ve teşhir alanlarıyla daha çok ziyaretçi ağırlaması amaçlanıyor.
Çatalhöyük Neolitik Kenti'ndeki arkeoloji kazılarında, arkeologlar işinde yerleşim olmadığı anlaşılan ve tapınım amaçlı kullanılan yaklaşık 30 metrekarelik özel bir dini yapı ortaya çıkardılar. Bir sunak alanı, boğa başlarıyla süslenmiş sekiler,…
Konya'nın Çumra ilçesinde, Anadolu'da ilk kentleşme modellerinden olan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Çatalhöyük'teki kazıların 29. sezonunda, 8 bin 500 yıllık mermer heykelcik bulundu.
Çatalhöyük'ün karakteristik birbirine bitişik yapılarından hayli farklı ve daha büyük, tek başına duran ve içinde hücreleri bulunan yapının arkeologları heyecanlandıran farklı olgularla dikkat çekiyor.
Çatalhöyük Neolitik Kenti Kazı Başkanı Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Umut Türkcan, yeni kazdıkları alanda sokak olgusunun görüldüğünü ve ikinci bir mahalleyi ortaya çıkardıklarını söyledi.
Konya'nın Çumra ilçesindeki Çatalhöyük Neolitik Kentindeki arkeoloji kazılarının başkanlığına Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Umut Türkcan getirildi.
Kanlıtaş Höyüğü'nde 8 bin yıl önce üretilen kırmızı ve sarı renkli boyalar, seramiklerde kullanmış. Boya üretim uzmanlarının bulunduğu tahmin edilen Kanlıtaş'ta üretilen mermer bileziklerde de bu boyaların kullanıldığı sanılıyor.…
Kanlıtaş Höyüğü'nde 15 yaşındaki bir insana ait olduğu değerlendirilen 7 bin 500 yıllık mezar bulundu. Cesedin bir fırının yanına gömülmüş olması dikkat çekti.
Eskişehir'deki 8 bin yıllık Kanlıtaş Höyüğü'nde yapılan kazılarda boya topaklarına rastlandı. Havan, öğütme taşları ve kapları boyalar Kanlıtaş Höyüğü'nün aynı zamanda boya atölyesi olarak kullanıldığını tahmin…
Kanlıtaş Höyüğü'nün bulunduğu Kuzfındık Vadisi'nde paleolitik dönemden Osmanlı'ya kadar kesintisiz insan izleri bulunuyor.
2009 yapılan yüzey araştırmasında tespit edilen 13-15. yüzyıla ait Osmanlı köyü, dönemin yaşantısına ışık tutacak çalışma için arkeologları bekliyor.
Eskişehir'deki 8 bin yıllık Kanlıtaş Höyüğü'nde bulunan "Anadolu'nun en eski atölyeleri"nde manyezitten yapılan el aletleriyle mermer bilezikler imal edildiği ortaya çıktı.