Domuztepe'de 7 bin 600 yıllık çocuk iskeleti bulundu
Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesindeki Domuztepe Höyüğü'nde yürütülen kazı çalışmalarında, 7 bin 600 yıl öncesine tarihlenen çocuk iskeleti bulundu.
Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesindeki Domuztepe Höyüğü'nde yürütülen kazı çalışmalarında, 7 bin 600 yıl öncesine tarihlenen çocuk iskeleti bulundu.
Halen Kahramanmaraş'taki Domuztepe höyüğü kazı başkanlığını yürüten, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Tekin, kafa kesme kültürünün Eski Yakın Doğu / Önasya'da çok eski bir gelenek olduğunu…
Siyasetçiler ve siyasete soyunanlar arkeolojiden nasıl yararlanmalı? Yakın Doğu'da Siyaset, arkeolojik belgeler ışığında Neolitik çağlardan bu yana Önasya'daki inşaat siyaseti, siyasi entrikalar ve siyasetçilerin okuması gereken metinler: Doç. Dr.…
Kahramanmaraş'taki Domuztepe Höyüğü'ndeki arkeoloji kazılarında, ikinci yapı katına ait dolgu toprak içinde serpantin taşından üretilmiş ip delikli, 'aynalama' yöntemiyle ağızları birbirine bakar şekilde sembolize edilmiş boynuzlu iki hayvan başının…
Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesindeki Domuztepe Höyüğü kazılarında, 7 bin 500 yıl önceye ait olduğu değerlendirilen yerleşim yeri ve silo tespit edildi.
Domuztepe Höyüğünde boyalı seramik kapların üzerinde okçu figürlü resim ve çok sayıda okucu buunması Kazı Başkanı Doç. Dr. Halil Tekin tarafından, ok ve okçuluğun Kahramanmaraş'ta çok eski olgu olduğuna yorumlanıyor. Asurluların Maraş'a ok atılan…
Arkeolog Doç. Dr. Halil Tekin, Göbeklitepe'de görülen kabartma şeklindeki hayvanların, boya bezek üzerinde aynısının Domuztepe'de devam ettiğini görüyoruz. Belli ki bunların bir hikayeleri var. Gelecekte de bu çalışmalar büyüdükçe, genişledikçe…
Domuztepe Höyüğü arkeoloji kazılarında, obsidyenden yapılmış traş bıçağı olduğu düşünülen alet ile yün eğirmekte kullanılan kirmen bulundu
Domuztepe Höyüğü'ndeki arkeoloji kazılarında T biçimli ve stilize edilmiş insan görünümlü 5 santimetrelik taş amulet, Göbeklitepe'deki T biçimli dikili taşlara benzerliğiyle dikkat çekti.
8 bin yıl önce mühür kullanımı tartışmaya açık bir husus. Ancak Domuztepe'de bulunan taş ve pişmiş toprak mühürler hem mülkiyet mefhumu hem de hiyerarşinin olduğunu işaret ediyor.
Domuztepe Höyüğü'nde 7 bin 500 yıl önce tasarım yapan deri ustalarının kemikten yaptığı bız aleti bulundu.
Dünyanın en eski Noel ağacı denilebilir diyor Domuztepe arkeoloji kazıları başkanı Doç. Dr. Halil Tekin ve "Noel ağacı şekline dönüşen bu ağacın kökeni aslında burası, yani Mezopotamya. Bunun bugün için bilinen en erken örneği Domuztepe'de…
Halaf kültürüne ait bulgularıyla ünlü Domuztepe Höyüğü'nde süren arkeoloji kazılarında Sümer uygarlığını yaratan unsurların kökenine dair izler Sümerlerin Asya kökenli olma ihtimalini güçlendiriyor.