Dokuz Eylül Üniversitesi Sualtı Kültür Mirası ve Denizcilik Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezince, Türk Batık Envanteri Projesi: Mavi Miras" kapsamında sürdürülen sualtı arkeolojisi araştırmalarında, Balıkesir'in Ayvalık ilçesi açıklarında 1500…
Türk bilim insanları, Antik Karya ve Likya'nın kesişim noktasında yer alan Fethiye Körfezi'nin derinliklerinde milattan sonra 3. yüzyıla ait Rodos gemisi batığı keşfetti.
Türkiye Batık Envanteri Projesi Başkanı Doç. Dr. Harun Özdaş, günümüzden 2 bin 400 yıl önce gemilerin kullandığı rotalarla Roma dönemi örtüşürken, gemilerin boyutu büyüdükçe aynı rotaların kullanılmadığını ve daha çok açık denizlerde demirlediğini…
Dokuz Eylül Üniversitesi, Deniz Bilimleri Teknoloji Enstitüsü’nde öğretim üyesi Doç. Dr. Harun Özdaş, dünyanın en eski batığı hakkında bilgi verdiği söyleşisinde, hem deniz arkeolojisi ile kara arkeolojisinin, hem de kara definecileri ile denizaltı…
Aydın'ın Didim ilçesi açıklarında, 18. yüzyıla ait Rus savaş gemisi olduğu değerlendirilen batıktan çıkarılan 2,5 ton ağırlığındaki top ve mutfak malzemeleri Didim açıklarındaki R/V TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi'nde…
Bodrum'da düzenlenen Sualtı Kültürel Mirası ve Denizde Bilimsel Araştırmaların Hukuki Rejimi Çalıştayına katılan Prof. Dr. Hakan Karan, Oruç Reis, dünyada çok ender görülen bilimsel araştırma gemilerinden bir tanesiydi derken, Doç. Dr. Harun Özdaş,…
Türkiye'deki sualtı arkeolojisi çalışmalarını yansıtan TINA Denizcilik Arkeolojisi Dergisi’nin 7. sayısında Doç Dr. Çiler Çilingiroğlu’nun kaleminden tarihöncesi çağlarda Doğu Akdeniz’de denizcilik etkinlikleri üzerine önemli bir yazı yer alıyor.…
Fırtınada kayalıklara çarparak batan gemide üst üste istif edilen tabaklar arasında farklı boyutlarda, daha önce hiç karşılaşılmamış yemek takımları çıktı.