Arkeolojik ve etnografik eserlerden oluşan 29 bin parçalık koleksiyonun sergilendiği Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde, dolmenler, Roma döneminden kalma aile lahdi ile Enez Antik Kenti kazılarından çıkarılmış Nike heykelciği öne çıkan eserler…
Edirne Barosu konferans salonunda Edirnelilerle buluşarak Trakya’da yapılan arkeoloji çalışmalarını anlatan ünlü arkeolog Trakya’da tümülüs müzesi kurmak için çok uğraştıklarını ama sonuç alamadıklarını dile getirdi.
Arkeolog Emeritus Prof. Dr.…
Trakya'ya adını veren Traklar'dan günümüze ulaşan 3 bin 500 yıllık dolmenler definecilerin kazı ve tahribatı yüzünden zarar görüyor.
Trakya dolmenleri ile İngiltere'nin en önemli tarihi anıtlarından Stonehenge'nin işlevsel açıdan benzerlik gösterdiğini savunan Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç'a göre Ana Tanrıça kültüyle…
Stonehenge'nin Anadolu'dan Avrupa'ya giden neolitik topluluğun geliştirdiği inanca dayalı bir mimari sistemi olduğunu belirten Özdoğan, sistem orada geliştikten sonra Doğu'ya doğru yayıldı. Bizde de dolmenler olarak bilinmekte. Dolmenler, Trakya'ya…
Sanat Tarihçisi Prof. Dr. Engin Beksaç, Edirne'deki sınır köyünde bulunan bazı kayaların aslında Traklar'a ait 4 bin yıllık tapınak ve rasat evi olarak da kullanılan kaya anıtları olduğunu iddia etti. Prof. Beksaç'ın bir diğer ilginç iddiası ise…
Gaziantep'te Rumkale yakınlarında tonlarca ağırlıklı dev kayalardan oluşan ve Tunç döneminden kalan dolmen mezarlar, KUDEB, Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu ve Gaziantep Müze…
İsviçre'de yeraltı otoparkı inşa edilirken 3000 yıllık olduğu anlaşılan dolmen türü mezar kalıntısı ile karşılaşıldı. Üçgen şekilli dolmenin bulunduğu alanda arkeoloji kazısı yapılacak.
İngiltere'de bir dolmen taşı üzerinde doğal mı insan yapısı mı olduğu tartışılan garip şekiller bulundu. İlginç olan şekillerin sayısının ay ışığında artması ve gündüz saatlerinde çoğunun görünmemesi. Kimi arkeologlara bunlar ayinlerde kullanılmış…
Ortadoğu'da içinde sanatsal unsurlar barındıran ilk dolmen İsrail'de keşfedildi.
İçinde oymalar ve süslemeler bulunan dev dolmenin 4 bin yıllık olduğu tahmin ediliyor.
Trakya'da "Kapalıkaya" olarak tanınan dolmenler, uzunlukları 7,5 m, genişlikleri 2,8 m, yükseklik 3 m'ye varan anıtsal yapılardır.