Yesemek Göleti ve Sulama Projesi'nin bir kısmı; Hitit mirası Yesemek Açık Hava Heykel Atölyesi ve Müzesi I. Derece Arkeolojik Sit Alanı sınırına taşmış, şaşırtıcı şekilde Koruma Kurulu ve Müze inşaatta mahsur görmemişti. Mahkeme kararı ile çalışma…
Burhaniye ilçesinde Adramytteion Antik Kenti'nin 10 kilometre güneyinde Reşitköy Barajı'nın suları altında kalacak bölgede yaklaşık 9 aydır süren kurtarma amaçlı arkeoji kazısında kilise, vaftizhane, mezar yapıları ile tarımsal ürün depoları ve…
Tunceli'nin Mazgirt ilçesinde yapılan dere ıslahı çalışması yapan DSİ işçileri, tarihi taş kemerli köprü ile karşılaştılar. Köprünün mimari özellikleri ve planından yaşı tespit edilmeye çalışılıyor.
Tekirdağ’a bağlı Şarköy ilçesinin gölet suları altında kaldığı için görülemeyen tarihi köprü, kuraklık nedeni sular çekilince ortaya çıktı.
Pergamon Antik Kenti'nde başlatılan Selinos Antik Kanalı Restorasyon ve Islah Projesi devam ediyor.
Batman'ın Hasankeyf ilçesindeki 609 yıllık Er-Rızk Camisi'nin ana gövdesi, yeni Hasankeyf’te oluşturulan Kültürel Park Alanı'ndaki yerine taşındı.
Hasankeyf başta olmak üzere pek çok arkeolojik kurtarma kazısı gerçekleştirilen pek çok alanı sular altında bırakacak, ülke ekonomisine önemli katkı sağlaması beklenen Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santralinde su tutulması için tüm hazırlıklar…
İmam Abdullah Türbe ve Zaviyesi ile başlayan çalışmalar kapsamında Yukanna, Haydar Baba, Şeyh Sevinç, Şeyh Ali ve Şeyh Sultan türbeleri ile birlikte ilçe sakinlerinin yakınlarına ait mezarlar da baraj gölü sahasından çıkarılacak
Batman'ın Hasankeyf ilçesinde 4 bin 600 ton ağırlığındaki Eyyubi (Kızlar) Camisi'nin 115 ton ağırlığındaki ilk bölümü SPMT aracı ile 4,5 kilometre uzaklıktaki Yeni Kültürel Park Alanı'na taşındı
Hasankeyf'teki tarihi ve kültürel varlıklarıyla 3 kilometre uzaklıktaki yeni yerleşim alanına taşınması için başlatılan çalışmalar sürüyor. İki parça halinde taşınacak tarihi camide arkeolojik kazı çalışmalarının yanı sıra taşınma için güçlendirme…
Ilısu Barajı ve HES projesinden etkilenen Batman'ın Hasankeyf ilçesindeki tarihi eserler, baraj gölü sahasından tek tek çıkartılıyor. Çalışmalar kapsamında, 1407 yılında Süleyman Han tarafından inşa ettirilen Süleyman Han Camisi'nin minaresi, tarihi…
Yapının taban kısmı olan üçüncü bölümü, bugün Hasankeyf Kültürel Park Alanı'ndaki Arkeopark'ta hazırlanan yeni yerine taşınacak, ardından geçici koruma alanındaki iki bölüm birleştirilecek.
Baraj sularına gömülecek tarihi eserler hem koruma amaçlı hem de sualtı turizmi için güçlendiriliyor. Ilısu Barajı gölü altında kalacak Roma dönemine ait köprü ayaklarında güçlendirme işlemleri tamamlandı, düşme tehlikesi bulunan 83 kaya kontrollü…
1400 yılında Süleyman Han tarafından yapılan yaklaşık 400 ton ağırlığındaki Hasankeyf Kalesi Orta Kapısı üç ayrı parça halinde taşınacak. Kapının ilk bölümü,
96 tekerlekli SPMT aracı ile geçici koruma alanına taşındı.
Tarihi Zeynel Bey Türbesi ve Artuklu Hamamı'nın ardından Ilısu Barajı göl alanında kalan İmam Abdullah Zaviyesi'nin türbe bölümü Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'ndaki yeni yerine taşındı.
DSİ, Hasankeyf'te yaklaşık bin 500 ton ağırlığındaki Artuklu Hamamı'nı, 2 bin 950 metre uzaklıktaki Arkeopark'taki yeni yerine taşıyacak.
Türkiye'nin dördüncü büyük barajı olacak Ilısu Barajı'ndan etkilenen tarihi eserler, yıl içerisinde taşınacak. Olası çökme riskine karşı 300 mağarada dolgu işlemi tamamlandı.
TBMM; Devlet ormanlarında arkeolojik kazı ve restorasyon yapılmasına ve bu alanların kullanımına, tarihi eserlerin restorasyonu ve korunması için gerekli tesisler kurulmasına izin veren yasa tasarısını kabul etti.