Adıyaman'da Nemrut Dağı eteklerinde 13'üncü yüzyıla tarihlendirilen han ve köprü bulundu. Seyahatname'de bahsedilen yaklaşık 750 yıllık tarihi han ve köprü Nemrut Dağı eteklerinde bulunurken, şimdi yakınlarında olması gereken Sürre kasabasının nerede…
Muğla'daki Stratonikeia Antik Kenti'nin Arkeoloji Kazıları Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, kentte bulunan Menteşe Beyliği yadigarı Şaban Ağa Camisi'nin geçmişi ve restorasyonu hakkında bilgi verdi.
1979'da çıkan bir yangında tamamen kül olan Kasımpaşa Mevlevihanesi, rekonstrüksiyonla yeniden inşa edildi. Askına uygun şekilde yeninden ayağa kaldırılmasına yönelik restorasyon çalışmaları tamamlanan Mevlevihane yeninden sema ayinlerine açıldı.…
1402 yılında Osmanlı Devleti'ne ölümcül bir darbe vurarak Fetret Devri'nin yaşanmasına neden olan Akkoyunlu hükümdarı Timur, mimari eserlere imzasını Osmanlıların Çintemani olarak adlandırdığı İt Ayağı motifi ile atıyordu. Timur'un tarihi imzası…
Prof. Dr. Cemal Kafadar, Evliya Çelebi Seyahatnamesi tartışmasız en uzun seyahatnamedir. Bu yüzden de dijital çalışmalar için biçilmiş bir kaftan. Çünkü muazzam hacimli bir eser ve malumat dolu. Biz de bu konuda bir proje tasarlamayı düşünüyoruz,…
Efsanelerin çoğu gerçek tarihi olaylardan doğar ve zamanla gerçek unutulur, efsane yaşamayı sürdürür. Bunun en güzel örneklerinden biri de Şişhane'deki Lohusa Sultan Türbesi'nin efsanesi. Yani ölüden doğan bebek efsanesi. Peki bu efsaneyi doğuran…
YYÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, Van balığının Urartulardan bu yana tarih boyunca hep önemli olduğunu belirterek, "Orta Çağ ve Osmanlı döneminde de inci kefalinin üreme göçünde balığa…
Bitlis Kalesindeki arkeoloji kazılarında bu sene Osmanlı ve Bizans dönemlerine ait mimari dokunun yanı sıra 90 civarında taşınır buluntu elde edildi. Buluntular arasında Bizans imparatoru 10. Dukas dönemine ait bir sikke de yer alıyor.
Arkeologlar, Amasya'da Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde adı geçen 6 asırlık Yıldırım Han Camisi'nin kalıntılarını buldu.
Evliyâ Çelebi, seyahatleri esnasında uğradığı yerlerdeki mekânların uygun yerlerine bazen bir mısra, bazen bir kıta, bazen de ismini ve ziyaret ettiği yılı yazarak bir iz bırakmıştır. Seyahatname’nin birçok yerinde bunlardan bahseder.…
Evliya Çelebi’nin 400 yıl önce kaleme aldığı Seyahatnâme'nin İstanbul bölümleri İTO tarafından yayınlandı. Evliya Çelebi’nin İstanbul’una, Osmanlı sanatçılarının elinden çıkan İstanbul minyatürleri ve haritaları eşlik…
İstanbul Üniversitesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkezi Müdürlüğünce "eski Van"ın ortaya çıkarılması amacıyla yürütülen kazıların bu yılki etabı başladı.
Evliya Çelebi’nin 'Benzeri bir daha asla yapılamaz' notunu düştüğü Gök Medrese'nin çinileri; iddiaya göre akıl almaz bir şekilde asitle temizlenmeye kalkışılınca tahrip olmuş!
Ünlü Seyyah Evliya Çelebi’nin Türkiye’deki tek somut izi ilgisizlik nedeniyle yok olmak üzere.
Muğla'nın Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti'nde bulunan, Osmanlı dönemine ait Şaban Ağa Camisi restore edilecek
Samsun'un Bafra ilçesinde bulunan, Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde de geçen 350 yıllık hamamın sahibi, satışa çıkardığı tarihi yapının turizme kazandırılmasını istiyor.
Makedonya'nın Radoviş şehrinde bulunan Osmanlı dönemine ait son iki eser de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya