Arkeoloji alanında çalışan İsrailli sivil toplum kuruluşu Emek Shaveh, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında yüzlerce tarihi ve arkeolojik sit alanının yok olduğunu belirtti.
Arkeoloji alanında araştırmalar yapan Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Bilal Toprak, İsrail'in Ortadoğu'da yapılan arkeolojik çalışmaları, Filistin topraklarını işgalin aracı olarak kullandığını ve siyonizmin temelinin…
Sebastia Belediyesi, son yıllarda Filistinli bazı kuruluşlarla işbirliği içinde beldedeki arkeolojik alanlarda restorasyon çalışmaları yaptı.
Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Mescid-i Aksa'nın altında yürüttüğü arkeolojik kazı çalışmalarını araştırmak için komisyon kurulmasını istedi.
Filistin Yönetimi, Batı Şeria’nın El-Halil kentinde bulunan Harem-i İbrahim (El Halil Camii) Camisi’ni İsrail’in ihlallerine karşı korumak için Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütüne (UNESCO) çağrıda bulundu.
Osmanlı ordusunun çekilirken yağmayı engellemesi için Kudüs'te bıraktığı birlikte yer alan, Osmanlı Devleti'nin dağılmasından sonra da Kudüs'ü terk etmeyerek vefatına kadar Mescid-i Aksa'daki nöbetini sürdüren Osmanlı askeri Iğdırlı Onbaşı Hasan'a…
Antik DNA analizleri üzerindeki araştırmaların ne kadar bilimsel, ne kadar siyasi olduğu zaten tartışma konusuydu. Kimi arkeolojik araştırmaların kirli geçmişi gibi genetik araştırmaların ardında da 'gizli planlar' olduğuna inanırken, kimi bu…
Tehlike altındaki dünya mirası listesini güncelleyen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), restorasyon çalışmalarının ardından 2 Temmuz'da kiliseyi listeden çıkardı.
Arkeologların bulduğu mezarlıktan çıkan antik DNA'lara göre İncil ayetlerinde Golyat yani Calut adlı dev karakteri ile sembolize edilerek Akılsız Haydutlar olarak nitelenen Yahudilerin kadim düşmanları Antik Filistinlilerin, yaklaşık olarak 3.200 yıl…
İlk olarak 327 yılında I. Konstantin ve annesi Helena tarafından, İsa'nın doğum yeri olarak bilinen mağaranın üzerine inşa edilen Nativity Kilisesi'ndeki restorasyon çalışmaları sırasında yaklaşık 1.500 yıllık olduğu tamin edilen vaftiz taşı…
İnanç turizminin gözde mekanlarında Filistin, tarihi önemi büyük pek çok mekan barındırıyor. İzdihar Filistin Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Naim Abu Riash, Filistin’e giderseniz görmeniz gereken yerleri belirtti.
Kudüs Yüksek İslami Heyeti Başkanı ve Mescid-i Aksa Hatibi Şeyh İkrime Sabri, Burak adıyla bilinen, Mescid-i Aksa'nın güneybatı duvarı olan Ağlama Duvarı'nın İslami vakıf olduğu yönünde fetva verdi.
Kudüs'te 'Krallar Mezarı' olarak bilinen eski Roma dönemine ait devasa anıtın halka açılması için Paris ve İsrail arasında müzakereler devam ediyor. Fransız arkeolog Felicien de Saulcy tarafından Osmanlı döneminde keşfedilen arkeolojik alanla ilgili…
Arkeolojinin doğuşunu ve gelişimini kolonyalizm tarihinden bağımsız düşünmek mümkün değildir: Bu tarih, arkeolojinin bilgi üretme biçimlerine, çalıştığı sahaya, zaman kavrayışlarına, insanlar ve nesneler arasındaki ilişkilere dair tahayyüllerine…