İnsanoğlunun Avrupa içlerine tespit edilen en eski göçünün neden başarısız olduğu arkeolojik bilmecelere bir yenisini ekledi. Bulgaristan'daki 43 bin yıllık kalıntılarının Avrupa'daki en eski insan izi olduğu zannedilirken çok daha eski bir tarihte;…
Prof. Dr. Ergi Deniz Özsoy, genetik biliminin insanlarda biyolojik anlamda "ırk" kavramının var olmadığını ortaya koyduğunu belirterek, "Dünyanın neresine giderseniz gidin, herhangi bir insan toplumunda, insan türünün genetik zenginliğinin yaklaşık…
Genetik araştırmalarda elde edilen verili inceleyen araştırmacılar, insanlarda bulunan antik DNA’ların depresyon gibi psikiyatrik rahatsızlıkların sebebi olabileceğini belirtti. DNA'lardaki gizli fosil virüsler depresyonun sebebi…
Rusya'nın Sibirya bölgesinde Altay Dağları eteklerinde bulunan Denisova Mağarası’na 100 kilometre mesafedeki Chagyrskaya ve Okladnikov Mağaraları’nda yaklaşık 54 bin yıl önce yaşayan Neandertallerin genleri inceledi. Genlerden iki tanesinin baba ve…
Hacettepe, ODTÜ ve Mersin Üniversitelerinde antik DNA çalışmaları yapan genetikçiler, Türkiye’de antik DNA çalışmalarının ileride yurtdışından gelecek kaynaklardan bağımsız olarak sürdürülebilmesi için arkeolog, zooarkeolog ve antropologlara çağrıda…
Arkeologların Portekiz’de bulduğu bin yıllık bir iskelet üzerinde çalışan. Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden Dr. João Teixeira'nın ekibi dünyada bilinen en eski Klinefelter sendromu vakası Portekiz'de bir iskelette saptandı
Antik çağlarda özellikle kıtlık ve salgın dönemlerinde rahatsızlıkları göze alarak süt içen insanlarda binlerce yıl içinde sütü sindirebilme kabiliyetinin geliştiği tahmin ediliyor.
Stirling Ünivetsitesi Tarih Bölümünden Doç. Dr. Philip Slavin, theconversation sitesinde yayınladığı makalede, Kara Veba'nın nerede başladığının yüzyıllık gizeminin nasıl çözüldüğünü anlattı ve çözümde arkeoloji ile genetik biliminin rolüne dikkat…
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve ICVB’nin destekleri ile İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Adli Tıp Eğitim ve Hizmet Laboratuvarı, Ioannina Üniversitesi ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin düzenlediği “4. Uluslararası Arkeolojide Biyomedikal…
Ölülerini evlerin içine gömen Neolitik Anadolu topluluklarına ait mezarlardan elde edilen gen verileri, en az 2 farklı aile ya da sosyal yapı ortaya çıkardı: Genetik akrabalık ve Sosyal Akrabalık! Çatalhöyük, Aşıklı Höyük, Boncuklu Höyük, Barcın…
Uluslararası Üniversite Müzeler Birliği Başkanı Prof. Dr. Fethiye Erbay, Türkiye'de müzecilik anlayışının eğitimle ve teknolojiyle değiştiğini çünkü müzelerin, sosyo-politik ve toplumsal yapılardan çok hızlı bir şekilde etkilendiğini söyledi.…
Antik DNA analizleri üzerindeki araştırmaların ne kadar bilimsel, ne kadar siyasi olduğu zaten tartışma konusuydu. Kimi arkeolojik araştırmaların kirli geçmişi gibi genetik araştırmaların ardında da 'gizli planlar' olduğuna inanırken, kimi bu…
Arkeologların bulduğu mezarlıktan çıkan antik DNA'lara göre İncil ayetlerinde Golyat yani Calut adlı dev karakteri ile sembolize edilerek Akılsız Haydutlar olarak nitelenen Yahudilerin kadim düşmanları Antik Filistinlilerin, yaklaşık olarak 3.200 yıl…
Dravid dil ailesine ait sağlıklı bir harita çıkartılabilmesi için; dilbilim, arkeoloji ve antik DNA genetiğinin ortaya koyduğu veriler derleniyor.
Günümüz Japonyasında yaklaşık 3.800 yıl önce yaşamış Jomon kadınına ait yüz rekonstrüksiyonuna perspektiften bakıldığında, kadının Japonya’nın günümüzdeki sakinlerinden çok farklı göründüğü dikkat çekiyor.
Genetik, arkeolojik ve dilbilimsel yöntemlerle elde edilen bilgiler, Estonca ve Fince gibi Uralik dillerin Kuzey Avrupa’da evrilmediğini, doğrudan Sibirya'dan geldiğini gösteriyor.
Lübnan'daki arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan Haçlı mezarlarından elde edilen DNA'ların analizleri, 13. yüzyılda saaşmaya gelen Haçlı askerlerine ait çocuklar bulunduğu anlaşılıyor ama günümüzde Lübnan’da yaşayan insanların genlerinde onların…
Hacettepe Üniversitesi bünyesinde açılacak DNA laboratuvarının Türkiye'de bir ilk olduğunu söyleyen HÜ Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Selim Erdal, Antik DNA Laboratuvarı - HUMAN_G Anadolu'nun gizli DNA hazinesinin…
Güney ve Orta Asya'nın Genomik Oluşumu araştırması, Turan ve İran havzasındaki arkeolojik alanlardan elde edilen genlerin de desteği ile Hindistan havzasında (Orta ve Güney Asya) yaşayan insanların genetik çeşitliliğini göstermeyi…
Doç. Dr. Mehmet Somel tarafından yönetilen projenin antropolojik analizini Hacettepe Üniversitesi’nden Yılmaz Selim Erdal, laboratuvar çalışmasını ODTÜ antik DNA laboratuvar sorumlusu Füsun Özer, modelleme kısmını bilgisayar bilimci Elif Sürer ve…
Atlı savaşçıları ile Avrupa'yı tehdit eden Hun akınlarının, veba salgına yol açan virüslerin atalarını da atları vasıtası ile taşımış olabileceği iddia edildi. Bilimsel verilere dayandırılan ihtimal, Türklerin Çinlilere karşı uyguladığı biyolojik…
İnsanlar Avustralya'ya 50.000 yıldan daha eski bir zamanda Avrupa'dan teknelerle seyahat ederek gelmiş olabilir. Bugün uzun görünen mesafe batık adalar sayesinde o günlerde daha kolay aşılabilirdi.
İnsanlık tarihi araştırmalarında devrim olarak nitelenen antik genomlarlar ilgili araştırmalar; arkeologlar ve genetikçiler arasındaki ilişkiyi bazen gerginleştirebiliyor.