Genetik araştırmalarda elde edilen verili inceleyen araştırmacılar, insanlarda bulunan antik DNA’ların depresyon gibi psikiyatrik rahatsızlıkların sebebi olabileceğini belirtti. DNA'lardaki gizli fosil virüsler depresyonun sebebi…
Afrika'da bulunan en eski ve günümüzde yaşayan halklardan elde edilen DNA analizlerine göre Homo Sapiens'in en olası ana yurdunun tam olarak belirlendiği iddia edildi. Araştırmacılar; iddialarını genetik, jeolojik, arkeolojik ve iklimbilim kanıtları…
Bugün bazı insanların soyu tükenmiş Neandertallerle belirli DNA parçalarını paylaşıyor olmaları, mutlaka bir melezleşmenin gerçekleştiği anlamına gelir mi? Bilimsel bulguların, muhtemel bulgu ya da başlangıç bulgusu olduğu gerçeği göz ardı edilip,…
Antik DNA analizleri üzerindeki araştırmaların ne kadar bilimsel, ne kadar siyasi olduğu zaten tartışma konusuydu. Kimi arkeolojik araştırmaların kirli geçmişi gibi genetik araştırmaların ardında da 'gizli planlar' olduğuna inanırken, kimi bu…
Genetik, arkeolojik ve dilbilimsel yöntemlerle elde edilen bilgiler, Estonca ve Fince gibi Uralik dillerin Kuzey Avrupa’da evrilmediğini, doğrudan Sibirya'dan geldiğini gösteriyor.
Göç yollarının ortasında kalmasına rağmen Anadolu avcı toplayıcılarının gen havuzunun 7.000 yıl boyunca çok az değiştiğini savunan DNA araştırması, Anadolu'ya çifçiliğin Mezopotamya'dan geldiği iddialarını desteklemiyor, Anadolu'nun ilk çiftçilerinin…
Anatolia was home to some of the earliest farming communities. It has been long debated whether a migration of farming groups introduced agriculture to central Anatolia. First Anatolian farmers were local hunter-gatherers that adopted agriculture.
Doç. Dr. Mehmet Somel tarafından yönetilen projenin antropolojik analizini Hacettepe Üniversitesi’nden Yılmaz Selim Erdal, laboratuvar çalışmasını ODTÜ antik DNA laboratuvar sorumlusu Füsun Özer, modelleme kısmını bilgisayar bilimci Elif Sürer ve…
Arkeolojik bulgulara göre 6,500 yıl önce Zagros Dağları’ndan Celile bölgesine göçen Mavi Gözlü İnsanlar hem kültürü hem de genetik görünümleri değiştirmeyi başardılar.
Rusya'daki Denisova Mağarası'nda arkeoloji kazılarında 2012 yılında bulunan kemik parçasının 50.000 yıl önce yaşamış 13 yaşındaki bir kıza ait olduğu anlaşıldı. Almanya'da yapılan analizlerde fosilin babasının Denisovan Annesi Neandertal insansı…
İnsanlık tarihi araştırmalarında devrim olarak nitelenen antik genomlarlar ilgili araştırmalar; arkeologlar ve genetikçiler arasındaki ilişkiyi bazen gerginleştirebiliyor.
Neanderthaller ile Homo Sapiensler arasındaki gen akışı tek yönlü olabilir. Çünk üinsan DNA'larında Neanderthal genleri bulunurken, henüz Neanderthal DNA'larında Homo Sapiens genine raslanmadı. Ancak bu alandaki araştırmalar şimdilik çok…