Hindistan'da şimdiye kadar fosili bulunmuş en büyük yılan olduğu tahmin edilen
47 milyon yıl önce yaşamış 15 metre uzunluğunda Vasuki indicus adı verilen yeni bir tür keşfedildi.
Hindistan'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ziyarete kapatılan tarihi Tac Mahal, altı ay sonra kapılarını açtı.
Mersin'in Mezitli ilçesinde; Mezitli Belediyesi, Mezitli Soroptimist Kulübü ve Hindistan'ın Ankara Büyükelçiliği tarafından 'Korkma, farkında ol, geç kalma!' sloganıyla Soli Pompeiopolis Antik Kenti'nde etkinlik düzenlendi. Farkındalık oluşturmak…
Güney Hindistan'da gerçekleştirilen jeo-etnoarkeolojik çalışmalardan elde edilen verilere göre, Neolitik çağ ve öncesinde zeminlerin sıvası bir miktar gübre suyunun suyla karıştırılması ile elde ediliyordu, hayvan dışkıları tezek olarak yakıt…
Hindistan'da 16. yüzyıla ait caminin yıkımı durduruldu. Hindistan'ın Kerala eyaletinde Ponnani kentinde yer alan ve Hint hükümdarını kurtaran Mısırlı askerlerin anısına inşa edilen 500 yıllık caminin yıkımını gayrimüslim bir Hint siyasetçi…
Hindistan'ın güney eyâletinden Karnataka'nın Hampi köyündeki UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan tarihi tapınağın sütunlarının yıkılma görüntüleri, Hindistan Arkeoloji Araştırmaları kurumunu harekete geçirdi. Hampi Dünya Mirası Alanında,…
Güney ve Orta Asya'nın Genomik Oluşumu araştırması, Turan ve İran havzasındaki arkeolojik alanlardan elde edilen genlerin de desteği ile Hindistan havzasında (Orta ve Güney Asya) yaşayan insanların genetik çeşitliliğini göstermeyi…
Hindistan Yarımadası'nda gelişen Harappan Uygarlığı, dünyanın en eski karmaşık topluluklarından. 2016 yılında Hindistan'nın Haryana eyaletindeki Rakhigarhi köyünde yapılan arkeoloji kazılarında keşfedilen Harappan Uygarlığına ait bir çiftin gömüldüğü…
Hindistan'da Delhi Türk Sultanlığı hanedanlarından Tuğluklar zamanında inşa edilen 14. yüzyıldan kalma kaleyi andıran mimariye sahip Khirki Camisinin harabe halindeki binasında Konservasyon çalışmaları sırasında bir çömlek dolusu bakır sikke bulundu.…
Hindistan'ın yerel kahramanlarından Jakka'nın eşi Jakki'yi anmak için yaptırdığı mezar kitabesi birtarlada köylüler tarafından bulunarak Hindistan Arkeoloji Mirası ve Müzeler Bölümüne teslim edildi.
Özbekistan'da İpek Yolu üzerindeki Kara Tepe arkeolojik alanında 2016 yılında bulunan budist tasvirler içeren duvar resminde hem Roma ve Yunan hem de uzak doğu sanatları tekniğinin kullanıldığı belirlendi.
Arkeologlar Hindistan’ın Yeni Delhi bölgesinde bir savaşçı sınıf varlığının ilk kanıtları olabilecek 4.000 yıllık at arabası kalıntıları ortaya çıkardı.
Bin Yıllık Varoluş sempozyumunda açılış konuşmalarının ardından tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Gizemli Tarih ve Araştırma Hazinesi, Roman Halkı, Tarihsel Araştırma, Dokümantasyon ve Arşivlerin Yeni Dönemi konulu sunum…
2.300 yıllık pişmik topraktan yapılmış 12 ayaklı lahit, Yaklaşık 170 x 45 santimetre ebatlarında ve 50 santimetre derinliğe sahip.
En erkeni neolitik çağda kazınmış resimlerde; keçiler, maymunlar, köpekler, kaplanlar, leoparlar, develer, boğalar, filler ve atlar, boğalar, deve ve atlar üzerinde binici sahneleri, ok-yaylı av sahneleri, kılıçlı ve hançerli insan figürleri yer…