Burası Hititlerin kutsal şehri Nerik olduğu keşfedilen Samsun'un Vezirköprü ilçesindeki Oymaağaç Höyüğü'nde süren arkeoloji kazılarında şu ana dek kent hakkında bilgiler veren 27 çivi yazılı tablet bulundu. . Birçok çivi yazılı tablet üzerinde…
Çorum'un Boğazkale ilçesinde yer alan Hattuşa Antik Kenti'ndeki arkeolojik kazıda bulunan yaklaşık 3 bin 300 yıllık kemik süsleme parçası, Boğazkale Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.
Hititlerin, bölgedeki en önemli yönetim merkezi olan Karkamış Antik Kenti'ne yapılan koruyucu çatı tamamlandı.
Yunus Emre Enstitüsü'nün Türkiye'de ağırladığı Mısırlı Türkoloji ve Kültürel Diplomasi Heyeti'nde Türkologlar, sanat tarihçileri ve akademisyenler yer alıyor.
Yesemek Göleti ve Sulama Projesi'nin bir kısmı; Hitit mirası Yesemek Açık Hava Heykel Atölyesi ve Müzesi I. Derece Arkeolojik Sit Alanı sınırına taşmış, şaşırtıcı şekilde Koruma Kurulu ve Müze inşaatta mahsur görmemişti. Mahkeme kararı ile çalışma…
Çorum'un Boğazkale ilçesinde Hititlerin başkentinin bulunduğu Hattuşa Ören Yeri'nde her ziyaretçinin içinden geçtiği meşhur Yerkapı Tüneli'nde kök boya ile çizilmiş 3500 yıllık 249 adet simge keşfedilmişti. Grafiti tarzında Hitit hiyeroglif yazısında…
Kültepe arkeoloji kazılarında bu sene Asur öncesi ve sonrasına ait ilginç veriler ortaya çıkarken, kazı başkanı Prof. Dr. Kulakoğlu, Asurlu tüccarların yaşadığı dönemden önceye ait su mermerinden yapılmış idol tanrı ve tanrıça betimlemeleri ile…
Samsun'un Vezirköprü ilçesinde yer alan Oymaağaç Höyüğü'ndeki arkeoloji kazılarında arkeologların çok nadir şahit olabilecekleri bir keşif yapıldı. Geçtiğimiz haftalarda keşfedilen Hititlerin en geniş ve en büyük yeraltı pınarına su sağlayan Demir…
Çorum'un Ortaköy ilçesinde süren arkeoloji kazılarında Şapinuva kentinin sınırları belirginleşirken, Hitit şehir planında atölyelerin, yönetim binaları ve yerleşim alanlarından çok uzağa yapıldığı dikkat çekiyor. Bu da günümüz kavramıyla Hititlerin…
Şapinuva arkeoloji kazılarında bulunan binlerce hayvan kemiği parçası bir bir incelenerek analiz ediliyor. Bir oda dolusu kemikten elde edilen bilgiler ile kazılarda çıkan binlerce kil tabletteki bilgiler birbiriyle karşılaştırılarak Hititlerin…
Çorum'un Ortaköy ilçesindeki Şapinuva Antik Kenti'ndeki arkeoloji kazısında arkeologlar, silo olabileceği değerlendirilen yaklaşık 3 bin 300 yıllık bir çukur buldular. Yapının şekli Boğazköy ve Alacahöyük'te bulunan silolara benziyor ama onların…
Arkeoloji dünyasının en çok tartışılan bilmecelerinden biri de Hititlerin Mısır ile birlikte dönemin süper gücü iken nasıl yıkıldığı... Kimilerine göre onları Luviler yıktı, kimilerine göre kuraklık bitirdi. BBC'nin konuyla ilgili haberine göre o…
İtalya'nın Sapienza Üniversitesi'nin eski uygarlıklar tarihini alternatif biçimde aktarmaya yönelik yürüttüğü Ehu Ishamai Cantaprojesi kapsamında, Türkiye Turizm Geliştirme Ajansı ile Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşavirliğinin…
Hititlerin kutsal kenti Nerik'te kazı çalışmalarının 15. yılı dolayısı ile yapılan toplantıda, çalışmaların daha sağlıklı yürütülebilmesi için höyüğünün üzerinin kapatılması hedefleniyor ama bunun için sponsor bulunması gerekiyor.…
Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi'nde yer alan Anadolu Hiyeroglif ve Fenike dillerinin bir arada kullanıldığı çift dilli Karatepe Yazıtları, UNESCO Dünya Belleği Kütüğü'ne Türkiye'den miras olarak kaydedilen 70'inci eser oldu.
Anadolu'da hüküm sürmüş Hitit İmparatorluğu'nun "kutsal evlilik", "bayram", "büyü" gibi ritüellerini anlatan 3 bin 500 yıllık 4 tablet, İzmir Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor.
Sivas'ın Gürün ilçesinde, milattan önce 2 binli yıllarda Hititler'in yaptığı, tarih boyu barınak, sığınak, kale ve yiyecek saklamak için kullanılan mağaralar, 3 ve 5 katlı ilkel bir apartman görüntüsünü andırıyor.
Çorum'daki Yazılıkaya'nın bugün hâlâ kusursuz çalışan 3 bin yıllık dev bir zaman makinesi olduğunu ortaya çıkaran ekip, Hitit Açık Hava Tapınağının iki odasındaki rölyeflerin aynı zamanda evreni sembolize ettiğini keşfetti. Rölyeflerde yeraltı…
Yarımburgaz Mağarası’nda 800 bin yıl öncesinde insanların yaşam izleri bulunan havzadaki Bathonea Arkeoloji Kazılarında, 9 bin yıllık tarım aletleri ve taş aletlerin üretildiği hammaddeler bulunurken, Hititlerin ve Vikinglerin İstanbul'da bıraktığı…