Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ile Hollanda Ulusal Arşivleri arasında işbirliği protokolü, Lahey'de düzenlenen törenle imzalandı. Öte yandan Türk-Hollanda diplomasisinin mirasçısı Testa ailesine tarihi belge takdim…
Batı ve İslam dünyasındaki birçok üniversitede verdiği ders, konferans, seminer ve kurslar veren Hollanda'nın Leiden Üniversitesinden emekli Prof. Dr. Kasım Al-Sâmerrai, oryantalistlerin Arapça dilini iyi bilmedikleri için çok sayıda hata…
Hollanda'nın Belçika sınırındaki Zeeland eyaletinde yer alan Sluis Belediyesine bağlı Turkeye köyü, 400 yılı aşkın tarihi ve Türkiye ile Osmanlı döneminde başlayan derin bağlantısı dolayısıyla "Hollanda'daki Türkiye" olarak anılıyor. hiçbir Türk'ün…
Hollanda'da Extinction Rebellion (Yok Oluş İsyanı) adlı çevreci grubun organizasyonuyla bir araya gelen onlarca gösterici, kendilerini Rijksmuseum'un demir çitlerine zincirleyerek girişi kapattı.
Hollanda'nın Lahey kentinde Uluslararası Adalet Divanı olarak hizmet veren Barış Sarayı'na Osmanlı döneminde hediye edilen Hereke halısının restorasyonu, Aksaray'ın Sultanhanı ilçesinde devam ediyor.
1960'lı yıllardan itibaren Hollanda'ya göç eden Türklerin çocuklarının şu an ülkesinden Türkiye'ye yatırım yapan başarılı girişimciler olduğunu söyleyen Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Joep Wijnands, 1924'te imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti ile…
Türkiye'nin Hollanda'daki Lahey Büyükelçiliği'nda Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri çerçevesinde özel menü ile ağırlandı. Sefire Lerzan Kayıhan Ünal, davetlilere Göbeklitepe ve Karahantepe arkeoloji kazılarının önemini…
Ülkenin sulardan temizlenmesi için inşa edilen yel değirmenleri zamanla sembol yağılar haline geldi. Bu nedenle 11 Mayıs Hollanda'da 51 yıl önce Ulusal Değirmen Günü ilan edilmişti. Hollanda'da "Ulusal Değirmen Günü"nde 700 değirmenin kapıları…
Gerçekten böyle bir Nazi hazinesi var mı bilinmez ama geçen yıl Hollanda Ulusal arşivlerinden çıkan bir belgeye göre Nazilerin Ommen kasabasına için hazine yer alan bir sandık gömdüğüne inanılıyor ve Avrupalı defineciler bir yılıdır o sandığın yerini…
Annesi Hollandalı, babası Türk olan Ibo Gülsen, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıldönümü vesilesiyle elindeki son 100 lale soğanını Büyükelçi Selçuk Ünal ile birlikte Lahey Büyükelçiliği bahçesine dikti. Soyu tükendiği sanılan eşsiz…
2014 yılında sergi için Kırım'dan Hollanda'nın Amsterdam kentindeki Allard Pierson Müzesine getirilen ancak Rusya'nın işgali üzerine uzun süre orada kalan İskit altınları Ukrayna'ya iade edildi.
Hollanda ile Endonezya ve Sri Lanka arasında imzalanan anlaşma ile Hollanda iki ülkeye ait 478 parça tarihi eseri iade edecek.
Hollanda Diyanet Vakfı Almelo Yunus Emre Camisi, kültürel miras ve müze statüsü kazandı ve ülkenin tarihi ibadethanelerini tanıtan Hollanda'nın En Büyük Müzesi (Grootste museum van Nederland) oluşumuna dahil edildi.
Hollandalı arkeologlar, Hollanda’nın Stonehenge'si olarak adlandırdıkları güneş saati olarak kullanılan bir kutsal meydanın da bulunduğu bir arkeolojik alan keşfettiklerini açıkladılar. Mezar höyüklerinin yer alandığı alandan altı yıl içinde bir…
Antik Mısır'ın siyahi müzisyenler üzerindeki etkisini konu alan sergi nedeniyle Hollandalı arkeologların Mısır'da kazı çalışma yapması yasaklandı. Arkeoloji dünyasının ilginç yasağının nedeni The National Museum of Antiquities müzesi'nin sergisi…
Hollanda'nın Lahey kentinde Uluslararası Adalet Divanı ve Daimi Hakemlik Mahkemesi binası olarak kullanılan Barış Sarayı'na, 1911'de Osmanlı Devleti'nin hediye ettiği tarihi Hereke halısı, restorasyon için Türkiye'ye gönderildi.
Hollanda'da UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ndeki Kinderdijk köyünde bulunan 15. yüzyıla ait 19 değirmenin tanıtımı için Hollanda Değirmenler Vakfınca 13-14 Mayıs tarihlerinde "Ulusal Değirmen Günü" organize edildi.
Prof. Dr. Neval Konuk Halaçoğlu'nun dikkati sayesinde, Hollanda'da bir müzayede evinde satışa konulan ve Türkiye'den yasa dışı yollarla çıkarıldığı belirlenen Şile Bozgoca Camii Kitabesi anavatanına geri döndürüldü.
Hollanda'da her yıl parlamentonun yasama yılı açılışı törenlerinde kullanılan "Altın Araba"nın ülkenin eski sömürgesi Surinam'dan getirilen altınlarla yapıldığı açıklandı. Amsterdam müzesindeki arabanın, halka açık bir bölümnde sergileneceği…
Zevenaar'daki arkeoloji kazılarından çıkan kalıntılar, Roma’nın merkezinden uzakta, imparatorluğun sınırlarında konuşlanmış askerlerin yaşamlarına dair bir fikir veriyor. Arkeologlar alanda, tapınak, sunak ve muhtelif tarihi eser kalıntılarının yanı…