1960'lı yıllarda ilk paleolitik bulgular saptanan Çin'in Shanxi eyaletindeki Shiyu Üst Paleolitik bölgesindeki arkeoloji kazılarında binlerce taş alet ve hayvan kalıntıları ile bir insana ait olduğu belirlenen bir kafatası parçası bulundu. Ne var ki…
Homo Sapiens yani günümüz insanlarının ataları ile Neandertallerin birbirleri ile çatışma ihtimali büyük ama Neandertallerin soyunu tüketenlerin insanlar olmadığı kesin.
Afrikalıların bugüne kadar Neanderthal DNA’sı taşımadıkları sanılıyordu ancak son araştırma Afrikalılarda da Neandertal DNA’sı olduğunu tespit etti. Princeton Üniversitesi uzmanlarının gerçekleştirdiği araştırmanın ortaya çıkardığı bilimsel senaryoya…
Afrika'da bulunan en eski ve günümüzde yaşayan halklardan elde edilen DNA analizlerine göre Homo Sapiens'in en olası ana yurdunun tam olarak belirlendiği iddia edildi. Araştırmacılar; iddialarını genetik, jeolojik, arkeolojik ve iklimbilim kanıtları…
Tarih öncesi insanların yaklaşık 400 bin yıl önce kemik iliklerini yemeden önce haftalarca mağarada sakladıklarını ortaya koyan yeni bir araştırma yayımlandı. Geyiklerin bacak kemiklerinin üzerinde avlandıktan çok sonra belirli yerlerde açılmış kesik…
Moğolistan’daki Tolbor Vadisinde bulunan taş aletler, insan türünün Avrasya bozkırına en az 45.000 yıl önce ulaştığını gösteriyor.
Bugün bazı insanların soyu tükenmiş Neandertallerle belirli DNA parçalarını paylaşıyor olmaları, mutlaka bir melezleşmenin gerçekleştiği anlamına gelir mi? Bilimsel bulguların, muhtemel bulgu ya da başlangıç bulgusu olduğu gerçeği göz ardı edilip,…
Yaklaşık bin dişten elde edilen DNA'lar üzerinde yapılan analizlere göre, Homo heidelbergensis insansı türünün Neandertal ile Sapiens'in ortak atası olduğu varsayımı geçersiz kalıyor çünkü yeni teze göre iki türün sanılandan 300 yıl daha önce…
Genetikçiler, Homo sapiensin karbonhidrat sindirim genlerinin çoğalmasının, artan karbonhidrat bazlı beslenmeden kaynaklandığını varsayıyorlar. Güney Afrika'nın Doğu Cape eyaletindeki Klasies Nehri Mağaraları'nda ocakta kızartılmış yaklaşık 100 bin…
Afrika’dan Avrasya’ya göçen Homo Sapienslerin, kartal avlama tekniklerini Neandertallerden öğrenmiş olabileceği ileri sürüldü.
Max Planck İnsan Tarihi Bilimi Enstitüsü Arkeoloji Departmanı araştırmacıları günümüzdeki aşırı kurak ve yaşaması zor iklimine sahip Arap Yarımadası'nın Afrika'dan ilk insansıların göç ettiği zamanlarda yemyeşil olduğunu savundular.…
Çok sayıdaki taş alet ve kasaplık izi taşıyan gergedan kemiklerinin keşfi, insansı türlerin Filipinlere yaklaşık 700 bin yıl önce ulaştığına delil sayıldı.
Araştırmaya göre; dört milyon yıllık Australopithecus insansı türünün kafatası fosili, kemiklerinin yapısı, Homo Sapiens ile benzerlikler gösterdi. Kafatasının diğer insansılardan daha fazla insana benzeyen süngersi kemiklere sahip olduğu tespit…
Baykal Gölü’nün yakınlarındaki Tunkinskaya Vadisinde bulunan avcılık yapmış insansılara ya da insanlara ait kemikler 5o bin ile 27 bin yıl arasına tarihleniyor. Ama Homo sapienslere ait olup olmadığı henüz tam olarak belirlenemedi.
Muhtemelen statü ve aidiyet temsili olarak kullanılansiyah ve kırmızı pigmentler, yaklaşık 300.000 yıl önce insansıların sadece boya kullandıklarını değil ticaret yapma ihtimalleri bulunduğunu da ortaya çıkarıyor. İddia doğru ise Homo Erectus insansı…
İnsanoğlu'nun Afrika'da ortaya çıkarak yaklaşık 60 bin yıl önce dünyaya yayıldığını idda eden insanlık tarihi haritalar Suudi Arabistan'da bulunan insan parmağı fosili ile geçersizleşti. Homo Sapiens parmak kemiği Afrika ve Levant'ın dışında bulunan…
Neanderthaller ile Homo Sapiensler arasındaki gen akışı tek yönlü olabilir. Çünk üinsan DNA'larında Neanderthal genleri bulunurken, henüz Neanderthal DNA'larında Homo Sapiens genine raslanmadı. Ancak bu alandaki araştırmalar şimdilik çok…
Araştırmalar Homo erectus’un açık denizde seyahate uygun gemiler yapabildiğini işaret ediyor. Antropologların yeni teorisine göre; bunu başarabilen insansı türün aralarında konuşuyor olmasını mecburi kılıyor! Araştırmacılar dilin, taş alet yapımının…
İspanya'da Homo Sapiens'in henüz Avrupa'ya ayak basmadığı tahmin edilen 65.000 yıllık mağara resimleri ve renklendirilmiş delikli deniz kabuklarının Neandertaller tarafından yapıldığı savunuldu.
Denizler, bazı tarihi olayları aydınlatacak önemli hazineler saklıyor. Bu hazinelerin ne zaman, nerede bulunacağını kimse bilemiyor. Ama bazen dalgalar bu hazine parçalarının bir kısmını balıkçı ağlarına taşıyabiliyor. Tıpkı Hollanda'da olduğu gibi:…
Yeni araştıma sonucuna dayandırılan iddiaya göre; Neandertaller en az Homo Sapiensler kadar karmaşık zekaya sahipti ama onun kadar dayanıklı değildi.
Efsanevi Pekin Adamı'nın elde kalan dişleri üzerinde ilk bilimsel çalışma gerçekleştirildi. Bilim adamları 1927'de Çin'de keşfedilen Pekin Adamı'ın orijinal kalıntılarını analiz ettiler. İlk analizlere göre Pekin Adamı ayrı bir tür olabilir.…
Hindistan'da henüz 10 bin yıldan daha eski insan iskeleti bulunamadı. Ancak taş aletler, şimdiye kadar 125 bin yıl önce Hindistan'a ulaştığı tahmin edilen ilk insanların Afrika'dan daha da erken çıkmış olabileceğine delil sayılıyor.…