Brezilyalı arkeologlar, São Luís kazı alanında gerçekleştirdikleri arkeoloji kazılarında 10.000 yıl öncesine tarihlenen 40’tan fazla iskelet ve binlerce mezar hediyesi barındıran avcı toplayıcı insan mezarlığı keşfetti.
Bilim insanları tarih boyunca Dünya'da kaç insan yaşadı, kaç insan öldü sorusuna yanıt aradı. Nüfus Referans Bürosu (PRB – Population Reference Bureau) hesaplamalarına göre kabaca bir tahmin yapıldı.
Tarihçi, filozof Yuval Noah Harari, "yapay zekâ çalışmaları, organik yaşamın gelişimiyle kıyaslanacak olursa henüz amip aşamasında. Yepyeni bir evrimsel sürecin hala ilk adımlarındayız. Bu, organik bir evrim değil. İnorganik bir zekâ ve organik…
Arkeogenetik araştırmalarına göre soyu tükenmiş Neandertal ve Denisovan insansı türlerine ait DNA'ların insan genlerinde varlığını sürdürdüğü tespit edilmişti. Son araştırmalar henüz fosili bulunamayan ve varlığı sadece genlerden tespit edilebilen…
Tarih öncesi insanların yaklaşık 400 bin yıl önce kemik iliklerini yemeden önce haftalarca mağarada sakladıklarını ortaya koyan yeni bir araştırma yayımlandı. Geyiklerin bacak kemiklerinin üzerinde avlandıktan çok sonra belirli yerlerde açılmış kesik…
Şanlıurfa'daki Karahantepe arkeoloji kazılarında bulunan, aralarında ikinci Urfa Adamı Heykeli olarak bilinen heykelinde yer aldığı neolitik döneme ait insan ve hayvan heykelleri Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul tarafından basına tanıtıldı.…
Kuzey Fransa elde edilen yeni arkeolojik bulgulara göre, Avrupa'daki Acheulian Kültürünün varlığına dair 650.000 yıllık yeni kanıtlar bulundu.
Amerika'daki en eski arkeolojik alan Idaho’da keşfedilen 15.000 yıllık kalıntılar, insanların Amerika kıtasına denizden geldiğine dair teorileri destekliyor.
Bugün bazı insanların soyu tükenmiş Neandertallerle belirli DNA parçalarını paylaşıyor olmaları, mutlaka bir melezleşmenin gerçekleştiği anlamına gelir mi? Bilimsel bulguların, muhtemel bulgu ya da başlangıç bulgusu olduğu gerçeği göz ardı edilip,…
Arkeologlar yüksek irtifalarda en eski insan yerleşimlerinin izlerini sürdüler. Etiyopya'da 3.469 metre yükseklikte 30 bin yıllık dağ evi keşfedildi. Araştırmalar, Taş Devri avcılarının Etiyopya'nın yüksek dağlarına en az 40.000 yıl önce…
Çinli paleontologların PNAS dergisinde yayınlanan makalesine göre; Anhui eyaletindeki arkeolojik kazı alanında yapılan çalışmalarda 300 bin yıl öncesine tarihlenen insanlara ait 30’dan fazla fosilleşmiş kemik ve diş kalıntısı bulundu.…
Afrika’dan Avrasya’ya göçen Homo Sapienslerin, kartal avlama tekniklerini Neandertallerden öğrenmiş olabileceği ileri sürüldü.
Taş devrinden kalma arkeolojik kalıntılardan bilişim çağında imal edilen mikroçiplere kadar üretilen aletleri inceleyen antropologlar, arkeologların taş devri kayıtlarında minik üretimleri gözden kaçırdığını ve üretimde minyatürleşmenin, en az 2,6…
Antropolog yazar Metin Özbek'in Sapiens’ten Önce İnsan Vardı kitabına dair sohbette, İnsan evrimi sanıldığından çok daha karmaşık bir görünüm sergiler. İnsan olarak biyolojik olduğu kadar kültürel açıdan da önemli değişimlerden geçerek bugünlere…
Arkeoloji alanında adından her geçen gün daha fazla söz ettiren Yapay Zeka, kullandığı algoritma ile melez insansı türü algılamayı başardı. Yapay zeka genleri tararken Neandertal ve Altay İnsanı olarak da adlandırılan Denisovan melezi insansı türün…
Lorraine Boissoneault, SmithsonianMag için kaleme aldığı analizde eğer araştırmacılar bulunan kafatasının önemini daha önce anlayabilseydi, bugün Neandertallere Cebelitarıklılar veya ‘ Cebelitarikiler diyebilirdik diyerek, Neandertalin tanım sürecini…
Arkeolojik yüzey araştırmaları sırasında Manyas Gölü yakınlarında, yaklaşık 300 bin yıllık olabileceği düşünülen arkeolojik alan tespit edildi. Yongalanmış taş aletler ile sürtmetaş teknolojisi kullanılarak yapılan baltalar ve öğütme taşları, söz…
Çok sayıdaki taş alet ve kasaplık izi taşıyan gergedan kemiklerinin keşfi, insansı türlerin Filipinlere yaklaşık 700 bin yıl önce ulaştığına delil sayıldı.
Soyu tükenen fil kuşu kemiklerindeki kırık ve kesik izlerinin analizi, insanların sanılandan 6 bin yıl daha önce tropik Madagaskar adasına geldiğini gösteriyor.
Duvarın üzerindeki rölyeflerde insan kafaları ve yılanların yanısıra bir de insani özlliklerle tasvir edilmiş tohum olduğu zannedilen yaratık bulunuyor. Arkeologlar duvarın bereket sağlanması amacıyla inşa edildiğini sanıyor. Rölyefin Amerikadaki en…
Çin'de yaklaşık 2,12 milyon yıllık, insansılar tarafından yontulduğu tahmin edilen, Afrika dışında bulunmuş en eski taş aletler keşfedildi. Aletler eğer gerçekten insansıların elinden çıktıysa 'insanlığın tarihi' açısından büyük önem arz ediyor.…