Arkeogenetik araştırmalarına göre soyu tükenmiş Neandertal ve Denisovan insansı türlerine ait DNA'ların insan genlerinde varlığını sürdürdüğü tespit edilmişti. Son araştırmalar henüz fosili bulunamayan ve varlığı sadece genlerden tespit edilebilen…
Taş devri mitleri ve gerçekler...
Çinli paleontologların PNAS dergisinde yayınlanan makalesine göre; Anhui eyaletindeki arkeolojik kazı alanında yapılan çalışmalarda 300 bin yıl öncesine tarihlenen insanlara ait 30’dan fazla fosilleşmiş kemik ve diş kalıntısı bulundu.…
Ciallao Mağarası'nda ilki 2007 yılında bulunan fosilleşmiş 13 kemik parçası ve dişlerin boyu oldukça kısa ve varlığı şimdiye dek bilinmeyen bir insanımsı türün üç ayrı ferdine ait olduğunu belirtti. 67 bin ve 50 bin yıl önce yaşadıkları…
Başkent Kahire'nin 130 kilometre güneyinde arkeologların 1903'te keşfettiği Vadi el-Hıtan (Balina Vadisi) bugüne kadar 400'den fazla deniz canlısının fosiline rastlandı. Basilosaurus türü 40 milyon yıllık 10 balina fosilinin bulunduğu bölgede insansı…
Cebelitarık'ta 10 yıl önce arkeoloji kazılarında bulunan ayak izinin 29 bin yıllık olduğu belirlendi ve bir Neandertale ait olduğu iddia edildi. Vahşi ahyvanlara ait izlerin yanında bulunan ve Neandertal'e ait olduğu ileri sürülen ayak izi,…
İnsanımsı bir maymun türü olarak tanımlanan Australopithecus familyasına ait olduğu iddia edilen ünlü The Little Foot (Küçük Ayak) fosilinin kafatası, CT yöntemiyle tarandı ve beyni yapay olarak şekillendirildi. Yaratığın beyninin kısmen insan…
Lorraine Boissoneault, SmithsonianMag için kaleme aldığı analizde eğer araştırmacılar bulunan kafatasının önemini daha önce anlayabilseydi, bugün Neandertallere Cebelitarıklılar veya ‘ Cebelitarikiler diyebilirdik diyerek, Neandertalin tanım sürecini…
Max Planck İnsan Tarihi Bilimi Enstitüsü Arkeoloji Departmanı araştırmacıları günümüzdeki aşırı kurak ve yaşaması zor iklimine sahip Arap Yarımadası'nın Afrika'dan ilk insansıların göç ettiği zamanlarda yemyeşil olduğunu savundular.…
Arkeolojik yüzey araştırmaları sırasında Manyas Gölü yakınlarında, yaklaşık 300 bin yıllık olabileceği düşünülen arkeolojik alan tespit edildi. Yongalanmış taş aletler ile sürtmetaş teknolojisi kullanılarak yapılan baltalar ve öğütme taşları, söz…
Çok sayıdaki taş alet ve kasaplık izi taşıyan gergedan kemiklerinin keşfi, insansı türlerin Filipinlere yaklaşık 700 bin yıl önce ulaştığına delil sayıldı.
Rusya'daki Denisova Mağarası'nda arkeoloji kazılarında 2012 yılında bulunan kemik parçasının 50.000 yıl önce yaşamış 13 yaşındaki bir kıza ait olduğu anlaşıldı. Almanya'da yapılan analizlerde fosilin babasının Denisovan Annesi Neandertal insansı…
İnsan ve insansıların taş alet kullanımında ve teknoloji geliştirmesinde parmaklar kadar avuç içi kavrama kapasitesinin de önemli olduğu saptandı. Elinin karama yeteneği gelişmeden insansı türlerin ok ucu, mızrak ucu gibi gelişmiş teknolojik aletler…
Arkeolojik araştırmalar, insansı tür Homo erectus’un soyunun tükenmesinde tembelliğin büyük rol oynadığını ortaya çıkardı.
Bilinen en yetenekli insansı tür olan Neandertaller ateşi kullanmayı biliyorlardı. Ancak onların ateş yakamadıkları bilinmiyor. Araştırmacılar deneysel arkeoloji yöntemi ile onların 50 bin yıl önce ateş yakabilecek donanıma sahip olduğunu…
Çin'de yaklaşık 2,12 milyon yıllık, insansılar tarafından yontulduğu tahmin edilen, Afrika dışında bulunmuş en eski taş aletler keşfedildi. Aletler eğer gerçekten insansıların elinden çıktıysa 'insanlığın tarihi' açısından büyük önem arz ediyor.…
Araştırmaya göre; dört milyon yıllık Australopithecus insansı türünün kafatası fosili, kemiklerinin yapısı, Homo Sapiens ile benzerlikler gösterdi. Kafatasının diğer insansılardan daha fazla insana benzeyen süngersi kemiklere sahip olduğu tespit…
Filipinler'deki Kalinga arkeoloji kazılarında çalışan arkeologlar adada 700 bin yıl önce insansı türlerin yaşadığına dair kalıntılar bulduklarını açıkladılar. İnsansı türlerin parçaladığı bir gergedanın kemikleri ve kasaplık için kullanılan taş…
Muhtemelen statü ve aidiyet temsili olarak kullanılansiyah ve kırmızı pigmentler, yaklaşık 300.000 yıl önce insansıların sadece boya kullandıklarını değil ticaret yapma ihtimalleri bulunduğunu da ortaya çıkarıyor. İddia doğru ise Homo Erectus insansı…
Paleoantropolog ve antropologlar laboratuarda insan ayak izleri ile Australopithecus insanımsı türüne ait 3.6 milyon yıllık ayak izlerini karşılaştırarak anatomik fark ve benzerlikleri araştırdı ve insan gibi iki ayakla yürüyüşün ilk kez dört ila beş…