Soğdlar ve Türkler kitabı
Akademisyen Yazar Başak Kuzakçı’nın İpek Yolu’nun gizemli tüccarları Soğdlar’ın tarihi ve Türklerle ilişkilerini belgeler ışığında anlattığı, Soğdlar ve Türkler isimli kitabı, VakıfBank Kültür Yayınları'nca…
Akademisyen Yazar Başak Kuzakçı’nın İpek Yolu’nun gizemli tüccarları Soğdlar’ın tarihi ve Türklerle ilişkilerini belgeler ışığında anlattığı, Soğdlar ve Türkler isimli kitabı, VakıfBank Kültür Yayınları'nca…
Doğu ile Batı arasında yalnızca ticaretin değil aynı zamanda fikirlerin ve inançların da etkileşim rotası olan tarihi İpek Yolu, İslamiyet’in Çin topraklarında tanınmasına ve yayılmasına aracılık etti. Şian Ulu Cami, bu mirasın canlı örneği olarak…
Türkmenistan’da İpek Yolu güzergahındaki 12. yüzyıla ait tek Yazır kalesi olarak bilinen tarihi Şehrislam kentinin restorasyonu tamamlandı. Türkmenistan İlimler Akademisi, Sanayiciler ve Girişimciler Birliği, ABD Büyükelçileri Kültürel Mirası Koruma…
Tarihçiler, Semerkant şehrinin 2700-2800 yıl önce kurulduğunu tahmin ediyor. İlk zamanlarda Semerkand sakinleri Afrasiyob tepelerinde yaşıyordu. 14. yüzyılın ikinci yarısında Emir Temur, Moğolların Orta Asya bölgelerindeki hakimiyetine son vererek…
Üzerinde yıldız, damla ve hilal motifleri bulunan her biri 22 gram ağırlığındaki küpeler 1994'te Ani Harabelerinin yaklaşık 16 kilometre kuzeyindeki Subatan köyünde bulunarak Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde getirildi. Kars Arkeoloji ve…
Sivas'ın Gürün ilçesinde, milattan önce 2 binli yıllarda Hititler'in yaptığı, tarih boyu barınak, sığınak, kale ve yiyecek saklamak için kullanılan mağaralar, 3 ve 5 katlı ilkel bir apartman görüntüsünü andırıyor.
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde her yıl kültürel miras ve korumacılık ana temasıyla düzenlenen Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali, bu yıl 23-26 Eylül'de gerçekleştirilecek.
Apameia Tiyatrosu’nda yürütülen arkeoloji kazılarına parelel yürütülecek yüzey araştırmalarının 5 yıl sürmesi planlanıyor.
Osmanlı-Rus Savaşı'nda kullanılan siperlerin bulunduğu Gümüşhane merkez ilçeye bağlı Çorak ve Yağlıdere köyleri sınırlarındaki bölge, "tarihi sit alanı" olarak tescillendi.
Kırşehir'de 4 bin 300 yıl öncesine ait yanmış saray kalıntısı bulunduğunu belirten Kalehöyük Arkeoloji Kazıları Başkanı Dr. Sachihiro Omura, buradan İpek Yolu'ndan daha eski bir ticaret yolu geçiyor. En az 10 bin yıllık bir yol var burada, yolun…
Arkeolojik kalıntılara göre Çin ile Avrupa arasında deniz yoluyla seramik ticareti, tahmin edilenden 500 yıl daha eski görünüyor. Yeni arkeolojik araştırmalar, Denizcilik İpek Yolu'nun Batı Avrupa’ya bilinenden yaklaşık 500 yıl önce ulaşmış…
Özbekistan'da İpek Yolu üzerindeki Kara Tepe arkeolojik alanında 2016 yılında bulunan budist tasvirler içeren duvar resminde hem Roma ve Yunan hem de uzak doğu sanatları tekniğinin kullanıldığı belirlendi.
Tarihi İpek Yolu'nun en önemli güzergahlarından Semerkant, yüzyıllardır bu toprakları ziyaret edenleri kendisine hayran bırakmaya devam ediyor.
Arkeolojik veriler ve bilimsel araştırmalar, İpek Yolu'nun ticari taşımacılık için kullanılmaya başlamasından en az bin yıl önce dağ çobanlarının yol güzergahı olduğunu gösteriyor. Parça parça olmuş hayvan kemiklerinden oluşan zooarkeoloji verileri,…
Bugüne kadar antik İpek Yolu'nun önemli noktalarında forumlar düzenlediklerini belirten Dünya Vatandaşları Örgütü Başkanı Young Hoon Kwaak, 'İpek Yolu'na bağlı kalmaksızın farklı kıtalarda da bu işi geliştirmek istiyoruz. Avrupa dışına çıkıyoruz,…
Doğu Türkistan'ın Kuçar kentinde antik Qiuci kentinin sınırlarını belirlemekte çaresiz kalan arkeologlar jeologlardan yardım istedi. Arkeoloji çalışmaları için özel yöntem geliştiren Çinli jeologun hedefi Mısır ve Mezopotamya'da çalışan arkeologlarla…
Erzurum'da çoğunluğu Osmanlı dönemine ait 28 tarihi çeşme restore edilecek