Yasa dışı yollarla kaçırılmış eserlerin Türkiye'ye iadesiyle ilgili yapılan çalışmalar kapsamında, İran'a ait olduğu tespit edilen 55 eser, Erzurum'a getirilerek Arkeoloji Müzesi'nde düzenlenen törenle İran'a gönderildi.
İran'ın 1936'da incelenmek üzere ABD'ye gönderdiği ama geri alabilmek için uzun yıllar beklediği Ahamenişler İmparatorluğu döneminden (M.Ö. 550-330) kalma tarihi kil tabletlerin 162'si ülkeye iade edilmesinden 9 ay sonra Tahran'daki İran Ulusal…
Günümüzden 3 bin 500 yıl önce Zerdüşt tarafından kurulan, M.S. 7. yüzyıla kadar Pers, Med ve Sasani gibi büyük imparatorlukların dini olan en eski tek tanrılı din olan Zerdüştlük, Zerdüştîlik ve Mecûsîlik adıyla da bilinen ve iran'da hâlâ tapınım…
İran’ın Doğu Azerbaycan eyaletinin Merağe kentinde bulunan Selçuklu dönemi mimari eseri Kızıl Kümbet anıtsal yapısıyla asırlara meydan okuyor.
İran'ın Erdebil eyaletindeki arkeoloji kazıları Sasani, Abbasi, Büyük Selçuklu ve Safeviler döneminde parlak devirlerini yaşayan Erdebil'deki mezar taşını andıran büyük ebatlı taşların üstündeki baykuş figürleri dikkati çekiyor. Taşların bazılarında…
Azerbaycan Müzesindeki; 2,70 × 1,30 metre ebatlarındaki 3 tonluk mermere Mirza Senglâh olarak tanınan İranlı ünlü Hattat ve şair Muhammed Ali Kuçani tarafından nestalik hatla yazılan Bismillah ibaresinin yanı sıra Osmanlıca, Arapça ve Farsça Besmele…
Tarihi kaynaklara göre Malazgirt Zaferinin baş kahramanı Sultan Alparslan'ın mezarı günümüzde Türkmenistan sınırlarında yer alan Merv kentinde. 2000'li yıllarda gerçekleştirilen arkeoloji kazılarında mezar yeri aranmış ama bulunamamıştı. Peki mezarın…
Farsça yayın yapan gazete ve internet sitelerinde yer lan habere göre Medler dönemine ait keramik bir sürahi, İran'ın Rasht Arkeoloji Müzesi'nde çöp kutusu olarak kullanılıyor. Bir müze yetkilisinin bu uygulamanın çöp kutusu hırsızlığı yüzünden…
İran'ın güneydoğusundaki Sistan-Beluçistan eyaletine bağlı Zabul kenti sınır kapısında ülkeye Osmanlı ve Kaçar dönemine ait yüzlerce tarihi eser sokmak isteyen bir kişi yakalandı.
Kaçırıldıktan yaklaşık 35 yıl sonra İran'a iade edilen Sasani dönemine ait arkeolojik eser, başkent Tahran’daki Ulusal Müze’de sergilenmeye başladı.
İran'ın Kuzey Horasan eyaletine bağlı Belkıs kentinde (Belqeys Şehri) yol inşaatı sırasında işçiler Orta Çağ yıllarına tarihlenen yeraltı tünelleri ile karşılaştılar.
Bazeh Hur köyündeki arkeoloji kazılarında Sasani döneminde İran’daki en büyük üçüncü ateş tapınağı olduğu tahmin edilen kalıntıları ortaya çıkarıldı.
Yakın Doğu Arkeolojisi ve Perslerle ilgili araştırmaları ile tanınan ünlü Alman İranolog Heidemarie Koch 70 yaşında hayata veda etti.
İranlı yetkililer Yezd eyaletinde bulunan, onlarca asırlık geçmişiyle doğal anıt niteliğindeki servi ağacının, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almasını istiyor.