İstanbul’un Constantinopolis olarak kuruluşunun 1700. yıl dönümünü İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ve Pera Müzesi, “324: Constantinus’un Seçimi ve Yeni Roma’nın Kuruluşu sempozyumu ile kutluyor. 7-8 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek uluslararası…
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, yeni yaklaşımlar ve yayımlanmamış belgelerle İstanbul’a dair öncü çalışmalar yürüten araştırmacıları burs programıyla desteklemeyi sürdürüyor. Üç farklı kategoride maddi destek sağlayan bursların 2023–2024 dönemi…
Cumhuriyet’in 100. yılında, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Galerisi'nde 10 Ocak 2023 tarihinde açılacak “Meşgul Şehir: İşgal İstanbul’unda Siyaset ve Gündelik Hayat, 1918–1923” sergisi, kentin yaşamında sıra dışı, çalkantılı bir dönemi zengin bir…
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü'nün (İAE), yüksek lisans öğrencileri ve doktorasını tamamlamış araştırmacılara yönelik burslarının 2022–2023 dönemi için son başvuru tarihi 17 Temmuz olarak açıklandı.
Zengin bir arkeolojik eser ve arşiv seçkisi ile etkileyici canlandırmaları bir araya getiren İstanbul’dan Bizans’a: Yeniden Keşfin Yolları, 1800–1955 sergisi, 6 Mart’a kadar Pera Müzesi’nde ziyaret edilebilir.
Tarih, mimarlık, sanat tarihi, arkeoloji, sosyoloji, antropoloji, coğrafya, şehir planlama, kent çalışmaları gibi çeşitli alanlardan araştırmacıların İstanbul’un Geçmişi ve Bugününe Dair Yeni Araştırmaları Yıllık dergisine…
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün elyazmaları koleksiyonundan önemli bir seçkiyi içeren “Hafıza-i Beşer” sergisi, Google Arts and Culture üzerinden çevrimiçi ziyarete açıldı.
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün yeni etkinlik dizisi Bursiyer Konuşmaları, kentin bilinmeyen yönlerini konu edinen bilimsel çalışmaları meraklılarıyla buluşturuyor.
Çiğdem Kafescioğlu, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü'nde 30 Ocak Perşembe günü saat 18.30'da 'Haritacının Kaleminde Şehir ve Doğa: Erken Modern Dönem İstanbul Haritalarında Çevre Tahayyülleri' başlıklı geçmişten günümüze, İstanbul’un suyla ilişkisini…
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, elyazmaları üzerinden Osmanlı toplumunda çok dillilik, gündelik hayat, tıp, evren ve zamanın bilgisi, toplumsal cinsiyet ve cinselliğin izlerini süren “Hafıza-i Beşer: Osmanlı Yazmalarından Hikâyeler” sergisi…
Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün ziyarete açıldığı dönemde büyük ilgi toplayan “Dört Ayaklı Belediye”, “Şişli Camii”, “Taksim”, “Uzak İzlenimler”, “Doğu’ya Seyahat”, “Ahşap İstanbul” ve “Uzun Öyküler” başlıklı sergileri…
Çevre tarihi üzerine akademik çalışmalar yürüten Dr. Semih Çelik, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün Arka Oda Toplantıları’nda Osmanlı’nın İlk Doğa Tarihi Müzesi'ni anlatacak.
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Latin alfabesine geçişten 90, imparatorluğun çöküşünden 100 ve matbaanın yaygınlaşmasından neredeyse 200 yıl sonra, Osmanlı dünyasından bugüne kalabilmiş elyazmalarının hikâyesini “Hafıza-i Beşer: Osmanlı…
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü tarafından açılan Aralıktan Bakmak: Meşrutiyet Caddesi’nden Bir Kesit sergisi sanatseverlerle buluştu.
MSGSÜ Devlet Konservatuarı mezunu müzisyen ve araştırmacı Renan Koen,
Roma döneminde Anadolu’ya getirilen Yahudi cemaati Romaniyotlar ile Osmanlı döneminde gelen Sefarad Yahudileri’nin halk şarkılarında toplumsal hafızanın İzlerine işaret edecek.…
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün arkeoloji, kültür, sanat, tarih gibi farklı alanlarda İstanbul kentine yönelik gerçekleştirilen bilimsel çalışmaları meraklılarıyla buluşturduğu Arka Oda Toplantıları'nın 2019 yılı toplantıları başlıyor.…