Göbeklitepe ile arkeoloji dünyasının ilgi odağı haline gelen Şanlıurfa'da bu kez jeoloji dünyasının dikkatini çekecek bir oluşum yol çalışmaları sırasında tesadüfen keşfedildi. Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde yol çalışmaları sırasında 2-5 milyon…
Dokuz Eylül Üniversitesi jeoloji, jeofizik ve arkeoloji kapsayan bir projeye imza attı. DEÜ Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir ile DEÜ Arkeoloji ve Arkeometri Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Barış Gür liderliğinde…
UNESCO heyeti, Kula-Salihli Global Jeoparkı'nda incelemede bulundu. UNESCO Jeopark Denetçisi John Galloway, ilk kez ziyaret ettiği Türkiye'de önemli deneyimler elde ettiğini belirtti.
Prof. Dr. Yaşar Eren ve Doktor Öğretim Üyesi Şeyda Parlar'ın jeolojik incelemeye aldığı Konya'nın Selçuklu ilçesinin Selçuklu ilçesi Küçükmuhsine Mahallesi'nde yüksekliği 8, genişlikleri 12 metreye kadar ulaşan peri bacalarının yaşları 3 ila 15…
Yıllarca insanları heyecandan heyecana sürükledikten sonra finali yapılan efsane dizi Game of Thrones'un hayranları arasında bilimadamları da vardı. Hiç erinmeden oturup dizinin hayali dünyasının tektonik simülasyonunu yaptılar. Tasarımın…
İzmir-Manisa kara yolu Sabuncubeli mevkiinde 19 yıl önce yapılan jeoloji çalışmalarında toplanan tortul kaya örnekleri arasında bulunan 20 milyon yıllık diş fosilinin paleontoloji laboratuvarlarında yapılan inceleme sonucu kedigillerden bir türe ait…
Bayburt'ta köylülerin yıllardır çıra diye yaktığı alandaki maddenin doğal kehribar olduğu tespit edilince Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ile Dokuz Eylül Üniversitesi akademisyenleri iki ayrı saha çalışması…
Doğa Tarihi Müzesinde sergilenen Güney filinin kazılarda bulunan 3,5 metreye kadar varan savunma dişleri, kaburgası ve çeşitli parçalarını yorumlayan Prof. Dr. Nurfeddin Kahraman, "Benim hayalim bir mamut iskeletini bütün halinde ayağa kaldırmaktı"…
Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesinde bu sezon planlanan kazı çalışmaları sürüyor.
Çin'de yaklaşık 2,12 milyon yıllık, insansılar tarafından yontulduğu tahmin edilen, Afrika dışında bulunmuş en eski taş aletler keşfedildi. Aletler eğer gerçekten insansıların elinden çıktıysa 'insanlığın tarihi' açısından büyük önem arz ediyor.…
Doğu Türkistan'ın Kuçar kentinde antik Qiuci kentinin sınırlarını belirlemekte çaresiz kalan arkeologlar jeologlardan yardım istedi. Arkeoloji çalışmaları için özel yöntem geliştiren Çinli jeologun hedefi Mısır ve Mezopotamya'da çalışan arkeologlarla…
Moğolistan'da 35 bilim adamı, gelişmiş haritalama teknolojisi kullanarak dinozor fosillerini analiz etti ve 3 yeni dinozor türü tespit etmeyi başardı.
Ağrı’nın Doğubayazıt İlçesi sınırlarındaki Telçeker Köyü yakınlarında Ağrı Dağı'ndaki Nuh’un Gemisi’ne ait olduğu iddia edilen gemi teknesi izini andıran çukurla ilgili iddialar bir kez daha gündemde.
Çin’de 280 milyon yılllık nişasta bulundu.
Kentin üniversite ile kalkınamayacağını, çünkü üniversitelerin şehirlere vermekten çok alan yerler olduğunu savunan Ortaylı, müzeler ve arkeolojik kazılar ile hareketlendirilmesi gerektiğini söyledi ve " Türk arkeolojisinin ilk uzmanlarının çalıştığı…
Uluslararası katılımlı 18. Paleontoloji – Stratigrafi Çalıştayı, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörlüğü’nün desteğiyle 28 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında Tekirdağ Süleymanpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde…
Diş kalsiyumunun sırları çözüldü ve geliştirilen yöntem sayesinde antropolojiden, paleontolojiye kadar pek çok alanda yeni analiz olanağı sağlandı. Kararlı kalsiyum izotoplarının oranları tahlil edilerek dinozor nesli tükenmeden önce deniz…
Her ne kadar bilimsel platformlar ve akademik mercilerce kabul görmese de Bosnalı arkeolog Semir Osmanagic, ısrarla Bosna Piramitlerinin insan yapımı olduğunu ve tarhi yeniden yazdıracağını savunuyor.