Diyarbakır'da ünlü kadın arkeolog Halet Çambel'in başlattığı Çayönü arkeoloji kazılarında mevsimlik tarım işçisi kadınların "tarih işçisi" olarak görev alması ve verimli çalışma sergilemeleri arkeologları sevindirdi. Kazı Başkanı Doç. Dr. Savaş…
Görüntülere göre; Konya’da hastalara şifa dağıttığı iddia eden kadın, hasta olduğu düşünülen çocuğa karşı garip sesler çıkararak bıçakla dokunuyor. Kadının bu şifa ayini için para aldığından yola çıkılara bir şarlatan ve dolandırıcı olduğu iddia…
Paleontologların 1881’de Çek Cumhuriyeti’nde Mladeč köyündeki bir mağarade bulduğu kafatasının önce bir erkeğe ait olduğu sanılıyordu ancak 140 yıl sonra teknolojik imkanlar sayesinde kafatasının 17 yaşında bir genç kıza ait olduğu ortaya çıktı. Genç…
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, restorasyon çalışmalarını tamamladığı 82 nolu burcu, kadın lokaline dönüştüreceğini açıkladı.
Gelin başlı portresi 50 kuruşlara basılan ünlü koleksiyoner ve kültür araştırmacısı Sabiha Tansuğ’a ithaf edilen Şaman İzleri sergisi 9 Martta gerçekleşecek kokteyle sanatseverlere açılacak. 5 Nisan tarihine kadar açık kalacak sergide, Şamanizm ile…
İsveçli araştırmacılar, 7.000 yıl önce İsveç’in güneyinde yaşamış kadın şamanın iskelet kalıntıları ve Antik DNA'sını kullanarak bedenini yeniden canlandırdılar. Geyik boynuzlarından yapılmış yatak üstünde gömülmüş ve süs eşyaları ile bezenmiş…
Silahlarıyla gömülmüş, kafasında ölümcül bir yara bulunan kadın Viking savaşçısının yüzü yeniden canlandırıldı. Norveç Solør’da bulunan Viking kadınının yüz rekonstrüksiyonunda, kafasındaki yara izi de ihmal edilmedi.
Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen Roma dönemi Palmira mezar steli sosyal medyada tartışma konusu olurken Batman Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünden öğretim Üyesi Dr. Hüseyin Akıllı, ' 50 yıl geride kalmış bir uygulama bu. Sonradan ekleme…
Gaziantep Arkeoloji Müzesinde yer alan tarihi heykelin, olmayan gözüne alakasız bir taş parçası konularak sergilenmesi görenleri şaşırttıyor. Gaziantep valiliği, heykelin müzeye böyle getirildiğini, restoretörler eser zarar görür diye taşa müdahale…
British Council’ın ‘Kültürde Kadın Gücü’ araştırması, iş gücünün yarıdan fazlasının kadın olduğu saptanan kültür-sanat sektöründeki kadın profesyonellerin ve yöneticilerin ihtiyaç ve isteklerini yansıttı.
Taş devri mitleri ve gerçekler...
Van Kalesi'nin kuzeyindeki höyükte yürütülen arkeoloji kazılarında, ilk kez Urartulara ait yerleşim alanında inşa edilmi bir mezarlığa rastlandı. Mezarlıkta
2 bin 700 yılllık kafası mezarda olmayan kadın iskeletleri bulundu.
Hattuşa arkeoloji kazıları başkanı Prof. Dr. Andreas Schachner'e göre; Hititlerin tarihsel önemi bozkır ve marjinal bir coğrafyada etkin ve uzun süreli yaşayan bir devleti kurması, ayakta tutması, dengelemesinde yatıyor.
Osmanlı'da kadının toplumdaki ve sosyal hayattaki yeri, geçmişten bugüne tartışma konusu olurken tarihi belgelere yansıyan kadınlarla ilgili bazı kararlar dikkat çekiyor.
A.Ü Akeoloji Bölümü Başkanı ve Patara Kazıları lideri ünlü arkeolog Prof. Dr. Havva İşkan Işık, Dünya Kadınlar Günü'nde Antalya'da hizmet veren 33 STK tarafından Akdeniz Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu'nda organize edilen 8 Mart Kadın paneline…
Aydın'da tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda bir kadının evinde poşet içinde bahçede bulunan İbranice kitap, incelenmek üzere Aydın Müze Müdürlüğüne teslim edildi
Kom Ombo tapınağındaki arkeolojik kazılarda arkeologlar bir mezarda hamile olarak gömülmüş kadın iskeleti ve karnındaki fetüsün kalıntılarıyla karşılaştılar. Arkeologlar mezarda aynı zamanda devekuşu yumurta kabuğundan yapılmış ancak tamamlanmamış…
Eskişehir'deki Kanlıtaş Höyüğü arkeoloji kazılarında geçtiğimiz yıl bulunan iskelet minyon ve narin bir kadına ait çıktı. Arkeologlar ve antropologlar 8 bin yıllık Anadolu Kadınının kollarının br hayli gelişkin ama dişlerinin bir o kadar zayıf…
Harran'daki arkeoloji kazılarında kadınlar, fırçadan süpürgeye, kürekten eleğe kadar kazının her aşamasında ihtiyaç duyulan araç ve gereçleri kullanıyor. Kadınlar, bir taraftan tarihi gün yüzüne çıkarırken bir taraftan da aldıkları ücretlerle aile…
Evrimsel bakış açısıyla yapılan yeni araştırmaya göre; erkeklere savaşma rolü verilmesi Cinsel Seçilim Yasasıyla alakalı ve eadece erkeklerin savaşa gitmesi gerçeği, patolojik rahatsızlıklara neden olan genetik mutasyonların sadece onları…