Ez az 11 bin yıl önce uygulandığı tespit edilen ve kafatası sıvama uygulamalarını da içine alan Kafatası Kültü vakalarının tarım toplumlarının gelişimi ile arttığı tespit edildi.
Özellikle arkeoloji konulu haberlerde sık sık açığa çıkan enformatik cehalet bir kez daha kendini gösterdi. Aktüel Arkeoloji Dergisi editörlerinin deyimi ile Basının Göbekli Tepe ile İmtihanı, yalan-yanlış haberlerin bir anda nasıl pıtırak gibi…
110 yıl önce Yeni Zelanda'nın Maori kabilesinden kaçırılarak Avrupa'ya götürülen ve Almanya'da bir müzede sergilenen 'kutsal kafatası' sahiplerine iade edildi.
İskandinav Taş Devri kültürüne ait hayli ürpertici arkeolojik keşif yapıldı. İki tanesi kazığa geçirilmiş, göl suları içine bırakılmış 12 insana ait kafatasındaki sistemli darbe izleri hayli tuhaf ve çözümü eldeki verilerle imkasız gizemli bir ayini…
Bu yıl bulunan kafatası kemikleri nedeniyle, Tapınak tarihini bilinenden eskiye götürerek arkeoloji dünyasını şaşırtan Şanlıurfa’daki Göbeklitepe, Amerikan Arkeoloji Enstitüsü’nün 2017’nin en sıra dışı keşifleri listesinde birinci sırada yer…
Göbekli Tepe’de kısmen neolitik dönem kafatası kültleriyle bağdaştırılabilecek ama bilinenlerden çok farklı; üzerinde kesik izleri ve delikler bulunan kafatası kemikleri bulundu. Kafataslarındaki deliklerin neden açıldığı konusunda Alman Arkeoloji…