Sibirya'da, ortak arkeolojik araştırmalara imza atan Türk ve Rus bilim insanları, 20 yıllık çalışmanın sonunda o bölgede Türk dili konuşan halklara ait antropolojik belgelere ulaştıklarını iddia ettiler.
Max Planck İnsan Tarihi Bilim Enstitüsü ve Berlin Arkeoloji Enstitüsü'nün Kafkas Genetiği araştırmasına göre, 2-3 bin yıl önce Kuzey Kafkasya'daki tüm halklar genetik olarak birbirlerine çok benziyor ve göç analizlerinde Amerika, Sibirya ve Güney…
Kuzey Kafkasya’daki İnguşya'daki arkeoloji kazılarında, 4. ve 6. yüzyıllar arasında yaşadığı tahmin edilen bir kadına ait mezar bulundu. Mezardan çıkan kadın iskeletinin, kafatasının ve boynunun şaşırtıcı şekilde deformasyona uğramış olması dikkat…
Güney Kafkasya’daki su kanalları, şaşırtıcı şekilde Neolitik toplumların su yönetimine bilinenden çok önce başladığını gösteriyor. Gürcistan ve Azerbaycan'ın kuzeybatısında keşfedilen hidrolik yönetim sistemleri, sulama teknolojisinin daha önce…
Ünlü sanat tarihçisi ve akademisyen ressam Doç. Dr. Erol Yıldır, İBB Gençlik Meclisi’nin Saraçhane’deki binasında gerçekleştirilen konferansta Kafkasya mimarisinin özelliklerini anlattı.
Güney Kafkasya'nın en eski altın takısı olarak bilinen, Kalkolitik Çağda en az 5 bin yıl önce imal edilmiş altın kolye, Azerbaycan'da sergileniyor.
Özellikle Kafkasya ve kuzey Anadolu'da önemli arkeoloji kazılarına katılan; Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın ortaklaşa gerçekleştirdiği Arıburnu Savaş Alanı Projesi'nde dgörev alan, Türkiye’nin en eski kültürleri adlı kitaba da imza atmış ünlü…
Arkeolog Teslime Karaaslan'ın sunuculuğunu yaptığı programda ünlü ressam Doç. Dr. Erol Yıldır, ünlü Çeçen Kuleleri'nin 18. yüzyıla kadar savunma ve haberleşmede çok etkin rol oynadığına dikkat çekti
Akdeniz genetik ortamında gizlenen en ilginç katmanlardan biri, bölge genetiğine özellikle Tunç Çağı döneminde önemli katkı sağlayan Kafkasya ve ona eşlik eden Asya bozkırı kaynaklı "Pontus-Hazar" genetik bileşenleri.
Arkeogenetikçiler bugünkü halkları kullanarak Hintlilerin nüfus kaynaklarını tespit etmeye çalışıyor. Araştırmacılara göre Hint popülasyonlarının kökenleri 50 bin yıl boyunca Afrika, İran ve Orta Asya'dan gelen göçmenlere dayanıyor. Yani Türkler de…
Kafkasya'nın gizemli buluntusu: Nazi sandığından çıkan “ANNUNAKİ” kafatasları.