Antik kentler ve arkeolojik eserlerle halk arasında bir bağ kurabilmenin en iyi yolunun, insanlara o yerlerin hikayelerini anlatmak olduğunu belirten Antropolog Dr. Steve Chaddock, insanlara tarihi açıdan neyin önemli olduğunu gösterip, onlara bu…
Antalya Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Antalya Arkeoloji Müzesi, Atatürk Evi ve Müzesi, Aspendos, Perge, Etnografya Müzesi, Karain Mağarası ve Mevlevihane’de kullanılan güvenlik sistemlerinin yıllık bakımıyla ilgili hazırlanan doğrudan temin ihalesi ile…
Türkiye'de haritası çıkarılmış 3 bin 505 mağaranın 735'inin bulunduğu Antalya'da, mağaracılık turizminin de geliştirilmesi için çalışmalara başlandı.
Antalya'daki Karain Mağarası'nda 2019 yılı arkeoloji kazılarının son gününde paleolitik çağda üretilmiş 2 ucu keskin, sivri uçlu 350 bin yıllık el baltası bulundu. 2007 yılında aynı bölgedeki kazılarda 400 bin yıllık olduğu belirlenen el baltası…
Arkeoloji alanında bilimsel çalışmaların bürokrasiye bağımlılıktan kurtarılması gerektiğini savunan Prof. Dr. Gül Işın, Sürdürülebilir Arkeoloji raporunda kültür varlıklarını yok eden defineciler konusunda da çözümler öneriyor ve Arkeolojiye Kazı…
Dünyanın en büyük yeraltı boşluklarından tabiat anıtı Kocain Mağarası, define avcıları tarafından delik deşik edililirken, Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Harun Taşkıran, Maalesef Türkiye’nin birçok…
Arkeologlar, Karain mağarasında dişçi aletleri, küçük mala ve fırça yardımıyla çıkardıkları toprakları, 40 dereceye ulaşan hava sıcaklığında kovalarla 470 basamak aşağıdaki laboratuvara götürüyor ve cımbızla…
Arkeoloji kazılarında Türkiye'deki tek neandertal insan kalıntılarının bulunduğu, Karain Mağarası'nın 1994'ten beri yer aldığı UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesinden, kalıcı listeye girmesi için gerekli düzenlemeler…
500 bin yıllık tarihe tarihe sahip Anadolu'da en eski yerleşim birimlerinden Karain mağarasında bu seneki arkeolojik kazıların hedefi; Paleolitik dönemdeki insanların mağarayı ilk ne zaman iskan ettiklerini tespit etmeye çalışmak olacak. Mağaranın…
Karain Mağarasında ilk kez, 350 bin yıllık olduğu tahmin edilen çok büyük bir hayvana ait kalça kemiği ile çene ve dişler ile Anadolu'da ilk kez Neandertal insansılarının elinden çıkmış kemikten aletler bulundu.
Anadolu'da bulunan tarih öncesi çağlara ait taş aletlerin bilimsel açıdan önemleri, analiz ve araştırma yöntemleri Anadolu Arkeolojisinde Taş Aletler çalıştayında gündeme getirildi.