Türkiye'de ne yazık ki bir haberde arkeoloji ve şirket adı yan yana geldiğinde, genellikle ya çıkar odaklı bir proje ya da bir şirketin arkeolojik ve doğal alanlara verdiği zarar söz konusu oluyor. Oysa zihniyet olumlu olduğunda hem arkeoloji bilimi,…
Bitlis'in Ahlat ilçesindeki "İç Kale"de yapılan kazı çalışmalarında Erken Tunç Çağı'na ait yerleşim tabakalarına ulaşıldı. Çanak çömlek parçaları, bütün bölgede yaygın olan, milattan önce üçüncü bin yıla ait Yanık Kültür olarak bilinen Karaz…
Tunceli'de Karaz Kültürünü andıran keramik parçaları bulunan höyükte çalışan arkeolog Yasemin Yılmaz, "Kazıda bizi şaşırtan mimari kalıntılar açığa çıktı, çok geniş duvarlarla karşı karşıyayız. Kalın duvarlar olması bunun bize anıtsal yapı olduğunu…
Bitlis'in Ahlat ilçesindeki Eski Ahlat Şehri İç Kalesi'nde yapılan arkeolojik araştırmalarda Türkmen beyliği Ahlatşahlar dönemine ait 883 yıllık kitabe ile Karaz Kültürüne ait 5 bin yıllık olduğu tahmin edilen seramikler bulundu. Alanda Opuz…
Erzurum'da pulluğuna tarihi eser takılan çiftçi, tutuklanmaktan çekindiği için eserleri bir ay evinde sakladı. Daha sonra arkadaşlarının telkini ile müzenin yolunu tuttu. Çiftçinin bulduğu tarihi eserlerin Yanık Kültür olarak adlandırılan Karaz…
Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi tarihçi Prof. Dr. Alpaslan Ceylan başkanlığındaki ekip, 20 yıllık araştırma sonucu kaybolmaya yüz tutmuş çok sayıda tarihi eser, belge ve arkeolojik bulguyu gün yüzüne çıkartarak kitaplaştırdı. Kitaptaki arkeolojik…