Kazakistan'da Türk dünyasının kültürel mirasının korunmasına yönelik konferans düzenlendi. Türk Kültür ve Miras Vakfının Restoratörler, Tarihçiler ve Mimarlarının İstişare Konseyi'nin ilk toplantısı da yapıldı. Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı…
Sergide Kazakistan'ın Kızılorda, Türkistan ve Karagandı bölgelerinde yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sonucu gün yüzüne çıkarılan Orta Çağ Oğuz dönemine ait Oğuz kentlerinin kalıntıları, tarihi türbeleri ile eserlerinin 30 fotoğrafı yer alıyor.…
Kazakistan’daki arkeoloji kazısında, 1.500 yıllık bir mezardan çıkarılan kemer tokasında Göktürk hanının bilinen en eski tasvirleri bulunmuştu. Tokayı bulan ekipte yer alan Kazak arkeolog Prof. Dr. Zeynulla Samaşev, söz konusu tasvirin Göktürklerin…
Uluslararası Türk Kültürü Teşkilat'nın kuruluşunun 30. yılı, UNESCO nezdindeki Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan Daimi Temsilcilikleri ev sahipliğinde Paris'te, UNESCO'da düzenlenen "Biz Birlikteyiz" isimli…
Keşfi büyük heyecan uyandıran bozkır piramidi Karajartas anıt mezarına ait ilk resmi açıklama Kazakistan Cumhuriyeti Milli Müzesi’nden Dr. Aibar Kassenali'den geldi. Piramidin erken Türk arkeoloji ve tarih araştırmalarındaki yeri hakkında bilgi…
Avrasya Ulusal Üniversitesi Tarih Fakültesi Arkeoloji ve Etnoloji Bölümü arkeologları, Kazakistan'ın Almatı Bölgesi'ndeki Abay bölgesinde at kültü ile ilişkili büyük bir Tunç Çağı bozkır piramidi keşfettiklerini açıkladılar. Alanda aynı zamanda…
Hunların etnogenezi, yaşam biçimi ve askeri kültürü uluslararası seviyede incelenen Kazakistan’da Hunların yaşadığı tarihi yerleşim yerlerinin park şeklinde canlandırılacağı belirtildi
Kazakistan’da tarihi 1200 yıl öncesine uzanan Kıpçak Kağanlığı döneminde kurulmuş Bozok antik kenti arkeoloji kazılarının yapıldığı alanda inşa edilecek Bozok Ulusal Açık Hava Müzesi'nin temeli törenle atıldı. Tören esnasında arkeolojik alana…
Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da, 2019'da bulunan 2 bin 500 yıllık "Altın Elbiseli Adam"ın rekonstrüksiyonu törenle tanıtıldı.
Afrika ve Asya'daki ülkelerden gelip üniversite eğitimi gördükleri Ağrı'da, İshakpaşa Sarayı, Ahmed-i Hani Türbesi ve Eski Bayezid Evi gibi tarihi mekanları gezen yabancı öğrenciler, ülkelerine döndüklerinde Anadolu'nun gönüllü turizm elçileri…
Kazakistan’ın batısındaki Aktöbe eyaletinde bulunan erken Demir Çağı’na ait mezarlıkta MÖ 6.-5. yüzyıllara ışık tutan taş sunak ve altınla kaplanmış tören kılıcı keşfedildi.
Kazakistan'da, milattan önce 5-4. yüzyıllarda Sakalar (İskitler) dönemine ait tarihi eserler bulundu.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünce (UNESCO) ilan edilen "2020 Bilge Tonyukuk Yılı", Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da video konferans sistemiyle düzenlenen etkinlikle başladı.