Fethiye Kalesi Kazısı Bilimsel Sorumlusu Prof. Dr. Kadir Pektaş, "Kalenin arkeolojik alt yapısının ortaya çıkarılmasının ardından rölöve ve restorasyon projeleriyle de bir çevre düzenlemesi yapılması hedefleniyor" dedi.
Blaundos Antik Kenti'ndeki arkeoloji kazıları ve restorasyon çalışmaları ile Roma dönemine ait su kemerlerinden 5'i restore edildi.
Çanakkale'nin Bozcaada ilçesinde sürdürülen Tenedos Antik Kenti arkeoloji kazıları kapsamında kale alanındaki çalışmalarda, Osmanlı padişahlarından 4. Mehmed döneminde görev yapan Sadrazam Köprülü Mehmed Paşa’nın 366 yıl önce inşa ettirdiği kale…
Çatalhöyük kazılarında çıkan neolitik çağın seçkin eserleri Ankara Medeniyetler Müzesi ve Konya Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor ancak Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezini ziyaret edenler hem o eserlerin aslına uygun replikasını veya dijital…
İnsanlık tarihinin en eski alfabetik yazılarından birinin kanıtı olduğu düşünülen nesne, Johns Hopkins Üniversitesi araştırmacılarından oluşan bir ekip tarafından Suriye'nin Umm el-Marra arkeoloji kazılarında bir mezardan çıkarılan parmak…
Konya'da Hristiyanlığın önemli hac merkezlerinden kabul edilen Listra Antik Kenti'nde bu yıl başlayan arkeoloji kazılarında üçte birlik bölümü ortaya çıkarılan kilisenin çevresinde 30 mezar yapısı bulundu. Kazı Başkanı Doç. Dr. İlker Mete Mimiroğlu:…
Eski ihtişamına kavuşması için arkeoloji kazıları, onarım ve restorasyon çalışmalarının devam ettiği Perge'de, Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle yaklaşık 2 yıl önce başlatılan antik "Kestros Çeşmesi"ndeki su akıtma çalışmaları tamamlandı.…
Aydın'ın Sultanhisar ilçesindeki Nysa Antik Kenti'ndeki arkeoloji kazılarında Pluto Kore Tapınağı'na ibadet amaçlı yolculuk yapılan tarihi "Kutsal Yol"un ortaya çıkarılması için çalışmalar başlatıldı.
Hatay'da geçen yıl meydana gelen depremler sonrası enkaz kaldırma çalışmaları sürerken, bir evin yıkıntılarının altında Geç Antik Döneme tarihlenen ilginç bir yapı fark edildi. Arkeologların devreye girmesi ile arkeolojik kurtarma kazısı ile ortaya…
Side Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya Valisi Hulusi Şahin, il milletvekilleri Tuba Vural Çokal, Kemal Çelik, İbrahim Ethem Taş, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ve protokol üyelerinin katıldığı törenle…
Antakya Antik Hipodromu çevresindeki saray alanında süren kazılarda arkeologlar iki kırık heykelcik parçası ortaya çıkardı. Başı ile gövdesinin bir kısmı sağlam kalan parçanın Erken Helenistik Dönem'e ait olduğu, diğer heykelcik kafasının tarihinin…
Bitlis'in Adilcevaz ilçesindeki Kef Kalesi'nde süren arkeoloji kazılarında bu sene 7 fil ayağı, ok uçları, ağırşakla ile Asur İmparatorluğu'ndan gelmiş bir mühür bulundu. Arkeologlar, hammaddesi alabasterin bölgede az bulunması ve önemli bir…
Sagalassos Antik Kenti Arkeoloji Kazıları Koordinatör Yardımcısı Düzgün Tarkan: "Önümüzdeki iki yıl içinde Hadrianus Çeşmesi'nin 2 katlı olarak ayağa kaldırılmasını öngörüyoruz. İki yıl sonra ziyaretçiler, artık Sagalassos'ta 2 katlı cephesi olan…
Yozgat'ın Sorgun ilçesinde Kerkenes Harabeleri olarak da bilinen Pteria Antik Kenti'ndeki Keykavus Kalesi'nde Yozgat Valiliği öncülüğünde yürütülen arkeoloji kazıları, İstanbul Üniversitesi Prof. Dr. Şevket Dönmez'in başkanlığında sürüyor.…
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Arkeoloji Enstitüsü ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) Arkeoloji Bölümü tarafından düzenlenen “1. Arkeoloji Günü: Arkeoloji Bölümü ve Arkeoloji Enstitüsü Kazı ve Yüzey Araştırmaları” Sempozyumu tamamlandı.…
Van'ın Tuşba ilçesinde Urartular dönemine ait Ayanis Kalesi'nde süren arkeoloji kazılarında ortaya çıkarılan surlar restore edilirken kalenin ihtişamı da her geçen gün biraz daha belirginleşiyor.
Taş Tepelerde ortaya çıkan her yeni olgu popüler dilde "cilalı taş devri" olarak kullanılan "neoitik çağda" yaşam tarzının anlaşılabilmesi için yeni bir umut olurken aynı zamanda çözüm isteyen yeni gizemler ortaya çıkartıyor. Göbeklitepe'de leopar…
Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki arkeolojik kazıda, Aizanoi Antik Kenti'ne girişi sağlayan anıtsal kapı yapısı ile 2 bin yıl öncesine ait seramik tiyatro maskı bulundu.
Tatarlı Höyük'teki arkeoloji kazılarında, Orta Tunç Çağı'na tarihlenen tabanı sıvalı ve kutsal olduğu düşünülen bir yapı gün yüzüne çıkarılırken, yapı içinde tanrıça tasviri olduğu tahmin edilen keramik kadın figürü ile yaklaşık 5-6 santimetre…
Antalya'nın sembol anıt yapılarından Yivli Minare'nin içinde bulunduğu Sultan Alaattin Ulu Cami Külliyesi'nde yapılan arkeoloji kazıları ve restorasyon çalışmalarında Armağan Medresesi'ndeki öğrenci hücreleri, ana eyvan bölümleri ile çok sayıda mezar…
Syedra Antik Kenti arkeoloji kazılarında 6.. sezon tamamlanırken, ziyaretçiler için gezi güzergahı hazırladıklarını belirten kazı başkanı Doç. Dr. Ertuğ Ergürer, ilk kez tiyatroda çalışmalara başladıklarını belirtti.
Açılacak, açılıyor, açıldı derken bir türlü ziyarete açılamayan Şanlıurfa Kalesi'nde arkeoloji kazıları ve restorasyon çalışmaları sürüyor. Kazı Başkanı ve Batman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülriz Kozbe, bir kez daha "Kalenin kazı,…
Arkeoloji kazıları ve restorasyon çalışmalarının ardından etütlük ve enventer değeri olmayan metal parçaları Heykeltıraş İnayet Türkoğlu ve Berat Türkoğlu tarafından birleştirilerek anıt heykele dünüştürüldü. Seddülbahir köyünün meydanına dikilen 5…
Amida Höyük'teki arkeoloji kazılarında, Geç Uruk dönemine ait silindirik mühür bulundu. Geç Uruk dönemine yani milattan önce 3400 ile 3100 yılları arasına tarihlenen mührün benzeri daha önce Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde bulunmuştu.…