Hatay'da geçen yıl meydana gelen depremler sonrası enkaz kaldırma çalışmaları sürerken, bir evin yıkıntılarının altında Geç Antik Döneme tarihlenen ilginç bir yapı fark edildi. Arkeologların devreye girmesi ile arkeolojik kurtarma kazısı ile ortaya…
Side Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya Valisi Hulusi Şahin, il milletvekilleri Tuba Vural Çokal, Kemal Çelik, İbrahim Ethem Taş, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ve protokol üyelerinin katıldığı törenle…
Antakya Antik Hipodromu çevresindeki saray alanında süren kazılarda arkeologlar iki kırık heykelcik parçası ortaya çıkardı. Başı ile gövdesinin bir kısmı sağlam kalan parçanın Erken Helenistik Dönem'e ait olduğu, diğer heykelcik kafasının tarihinin…
Bitlis'in Adilcevaz ilçesindeki Kef Kalesi'nde süren arkeoloji kazılarında bu sene 7 fil ayağı, ok uçları, ağırşakla ile Asur İmparatorluğu'ndan gelmiş bir mühür bulundu. Arkeologlar, hammaddesi alabasterin bölgede az bulunması ve önemli bir…
Sagalassos Antik Kenti Arkeoloji Kazıları Koordinatör Yardımcısı Düzgün Tarkan: "Önümüzdeki iki yıl içinde Hadrianus Çeşmesi'nin 2 katlı olarak ayağa kaldırılmasını öngörüyoruz. İki yıl sonra ziyaretçiler, artık Sagalassos'ta 2 katlı cephesi olan…
Yozgat'ın Sorgun ilçesinde Kerkenes Harabeleri olarak da bilinen Pteria Antik Kenti'ndeki Keykavus Kalesi'nde Yozgat Valiliği öncülüğünde yürütülen arkeoloji kazıları, İstanbul Üniversitesi Prof. Dr. Şevket Dönmez'in başkanlığında sürüyor.…
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Arkeoloji Enstitüsü ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) Arkeoloji Bölümü tarafından düzenlenen “1. Arkeoloji Günü: Arkeoloji Bölümü ve Arkeoloji Enstitüsü Kazı ve Yüzey Araştırmaları” Sempozyumu tamamlandı.…
Van'ın Tuşba ilçesinde Urartular dönemine ait Ayanis Kalesi'nde süren arkeoloji kazılarında ortaya çıkarılan surlar restore edilirken kalenin ihtişamı da her geçen gün biraz daha belirginleşiyor.
Taş Tepelerde ortaya çıkan her yeni olgu popüler dilde "cilalı taş devri" olarak kullanılan "neoitik çağda" yaşam tarzının anlaşılabilmesi için yeni bir umut olurken aynı zamanda çözüm isteyen yeni gizemler ortaya çıkartıyor. Göbeklitepe'de leopar…
Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki arkeolojik kazıda, Aizanoi Antik Kenti'ne girişi sağlayan anıtsal kapı yapısı ile 2 bin yıl öncesine ait seramik tiyatro maskı bulundu.
Tatarlı Höyük'teki arkeoloji kazılarında, Orta Tunç Çağı'na tarihlenen tabanı sıvalı ve kutsal olduğu düşünülen bir yapı gün yüzüne çıkarılırken, yapı içinde tanrıça tasviri olduğu tahmin edilen keramik kadın figürü ile yaklaşık 5-6 santimetre…
Antalya'nın sembol anıt yapılarından Yivli Minare'nin içinde bulunduğu Sultan Alaattin Ulu Cami Külliyesi'nde yapılan arkeoloji kazıları ve restorasyon çalışmalarında Armağan Medresesi'ndeki öğrenci hücreleri, ana eyvan bölümleri ile çok sayıda mezar…
Syedra Antik Kenti arkeoloji kazılarında 6.. sezon tamamlanırken, ziyaretçiler için gezi güzergahı hazırladıklarını belirten kazı başkanı Doç. Dr. Ertuğ Ergürer, ilk kez tiyatroda çalışmalara başladıklarını belirtti.
Açılacak, açılıyor, açıldı derken bir türlü ziyarete açılamayan Şanlıurfa Kalesi'nde arkeoloji kazıları ve restorasyon çalışmaları sürüyor. Kazı Başkanı ve Batman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülriz Kozbe, bir kez daha "Kalenin kazı,…
Arkeoloji kazıları ve restorasyon çalışmalarının ardından etütlük ve enventer değeri olmayan metal parçaları Heykeltıraş İnayet Türkoğlu ve Berat Türkoğlu tarafından birleştirilerek anıt heykele dünüştürüldü. Seddülbahir köyünün meydanına dikilen 5…
Amida Höyük'teki arkeoloji kazılarında, Geç Uruk dönemine ait silindirik mühür bulundu. Geç Uruk dönemine yani milattan önce 3400 ile 3100 yılları arasına tarihlenen mührün benzeri daha önce Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde bulunmuştu.…
Moğolistan'ın Tuul Vadisi'ndeki arkeoloji kazılarda Bilge Kağan ve Kül Tigin yazıtlarında da adı geçen Dokuz Oğuzlara ait Togu Balık kenti olduğu düşünülen yerleşim yerine ilişkin kalıntılar tespit edilmişti. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)…
Amida Höyük arkeoloji kazılarında, ulaşılan verilere göre Diyarbakır'da yerleşimin 10 bin yıl önce başladığı tespit edilirken, milattan önce 7 bin ile 5 bin yılları arasında şehrin 3 kez içindekilerle birlikte yandığını gösteren kalıntılara…
Mersin'in Anamur ilçesindeki Anemurium Antik Kenti'nde süren arkeoloji kazılarında spor tarihine damga vuracak önemli bir bulgu ortaya çıkarıldı. 13 satırlık yazı içeren 120 santimetre yüksekliğinde ve 50 santimetre genişliğindeki yazıtlı mermer…
Taş Tepeler Projesi Başkanı arkeolog Prof. Dr. Necmi Karul, "Göbeklitepe'deki arkeoloji kazılarının bulguları, tarım ve hayvancılığın yerleşikliğin nedeni değil sonucu olduğunu, 12 bin yıl önce yaşayan toplulukların sadece hayatta kalma mücadelesi…
Mersin'in Erdemli ilçesindeki Elaiussa Sebaste Antik Kenti'nde 29. dönem arkeolojik çalışmaların tamamlandığını açıklayan kazı başkanı Hatice Asena Kızılarslanoğlu: "Bugüne kadarki tüm kazılarda ortaya çıkardığımız 5 binden fazla eseri,…
Ordu'daki Kurul Kalesi'nden çıkarılan eserlerin sergileneceği arkeoloji müzesinin hazırlıklarını sürerken Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, kazı alanını ve kazı evini ziyaret etti.
Şanlıurfa'da Taş Tepeler Projesi kapsamında 10 farklı bölgede süren arkeoloji kazılarında 3 yıldan bu yana çalışan Anadolu Gastronomi Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Şef Ömür Akkor, "Karahantepe'de 11 bin 500 ila 12 bin yıl önce insanların bir araya…
Eskişehir'de Han ile Seyitgazi ilçeleri arasında yer alan 3 kilometre uzunluğundaki Midas Vadisi'nde, ünlü Yazılıkaya Anıtı'nın bulunduğu Midas Kale'deki kazılarda Friglere ait bulgular ortaya çıkıyor.