TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlığının 2024 yılı bütçesinin sunumunu yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizm ve arkeoloji alanlarındaki projelerini açıkladı. Ulusal Envanter Projesi ile Türk-İslam Dönemi eserlerinin…
Van'ın Muradiye ilçesindeki Körzüt Kalesi'ndeki arkeolojik kurtarma kazılarında 2800 yıllık Urartu tapınağı gün yüzüne çıkarılırken arkeologlar taş bloklara kazılı 2 çivi yazılı kitabe buldular. Kitabelerden kalenin ve tapınağın Kral Minua tarafından…
Kahramanmaraş'taki Direkli Mağarası'ndaki arkeoloji kazılarında yaklaşık 12 bin yıllık olduğu tahmin edilen mezar bulundu.
Anadolu'ya ilk giriş kapısı olan Ani'deki harabelerde arkeolojik çalışmalar 1892'de başladı
Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde Roma döneminde askeri karargah olarak kullanılan Satala Antik Kenti'nde ise kazı çalışmaları 2017’den beri devam ediyor.
Hititlerin başkenti Hattuşa'ya ev sahipliği yapan Çorum'un Boğazkale ilçesinde 1906'da başlayan arkeoloji kazıları, 117 yıldır devam ediyor.
Van'da, Urartular tarafından inşa edilen Ayanis ve Çavuştepe kalelerinde yıllardır yürütülen kazı çalışmalarında yaklaşık 30 bin arkeolojik eser müzelere teslim edildi.
Çanakkale'de Troya ve Assos, Kütahya'da Aizanoi, Eskişehir'de Karacahisar, Küllüoba ve Şarhöyük, Bursa'da İznik Gölü'ndeki batık bazilikanın aralarında olduğu antik alanlarda yapılan arkeoloji kazılarında 2023 yılı itibariyle neler…
Diyarbakır'ın Eğil ilçesindeki kalede yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarında saray kalıntıları gün yüzüne çıkarılacak.
Kayseri, Sivas, Yozgat ve Kırıkkale'de süren arkeoloji kazılarda 2023 yılı yılı itibari ile son durum:
Batı Karadeniz'de Bartın'daki Amastris, Karabük'teki Hadrianopolis ve Düzce'deki Prusias ad Hypium antik kentlerinde sürem arkeoloji kazılarında bu sene dikkat çeken müzelik tarihi eserler ortaya çıkartıldı
İzmir'deki Efes, Pergamon, Metropolis, Smyrna antik kentleri ile Yeşilova ve Ulucak höyüklerinde süren arkeoloji kazılarıyla ilgili özet bilgiler.
Karacahisar Kalesi sarnıcında bu seneki arkeoloji kazıları tamamlandı. Sarnıçta seramik ve cam kırıntıları ile kemik parçalarının yanı sıra bini aşkın sikke bulundu. Bizans, erken Osmanlı, Germiyanoğulları, Aydınoğulları, Menteşeoğulları,…
Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde, Efsus Turan Mahallesi'ndeki arkeolojik kazı çalışmalarında 1500 yıllık olduğu değerlendirilen kilise mozaiği bulundu. Mozaiğin ana sahnesinde tavus kuşu, ceylan motifi ve bitkisel bezemeler yer alırken, Kenar…
Bitlis'in Ahlat ilçesindeki "İç Kale"de yapılan kazı çalışmalarında Erken Tunç Çağı'na ait yerleşim tabakalarına ulaşıldı. Çanak çömlek parçaları, bütün bölgede yaygın olan, milattan önce üçüncü bin yıla ait Yanık Kültür olarak bilinen Karaz…
Mersin'in Tarsus ilçesi Duatepe Mahallesi'nde 1993 yılında İlçe Emniyet Müdürlüğü hizmet binasının temel kazısı sırasında bulunan Roma Dönemi'ne ait olduğu değerlendirilen oda mezarın tüm hatlarıyla ortaya çıkarılması için proje hazırlandı ve…
İzmir'in Kemalpaşa ilçesindeki Ulucak Höyüğü arkeoloji kazılarında, milattan önce 5 bin 700 yılına ait olduğu tahmin edilen kadın ve erkek figürinleri bulundu. Şapka benzeri başlıklar takan figürinlerden dişi olanın kucağında bir bebek…
Tekirdağ'ın Karaevli Mahallesi'ndeki kazılarda Traklar başta olmak üzere farklı uygarlıklara ev sahipliği yapan Heraion-Teikhos Antik Kenti'nde Trak uygarlığının günlük yaşamına ait eşyalar, mezarlar ve çeşitli eserler gün yüzüne çıkarılıyor.…