Kayseri'de 3 bin 500 metrekare alana sahip kayadan oyma müzenin inşası tamamlandı. Kültepe Kaniş-Karum Höyüğü arkeoloji kazılarında çıkarılan kil tabletler başta olmak üzere çok sayıda eser kayadan oyma müzede sergilenecek
Arkeoloji dünyası ile teknoloji dünyası arasındaki bağların sıklaşması; arkeolog, antropolog paleontolog ve tarih araştırmacılarını sevindirmeye devam ediyor. Dünyanın ilk mobil CT tarayıcısı ile zarflı kil tabletler açılmadan okunabilme ihtimali, o…
Hatay'daki Aççana Höyük'te süren arkeoloji kazılarında bugüne dek bir çoğu önemli bilgiler içeren pek çok çivi yazılı tablet bulunmuştu. Arkeologların kazı yapmadan tesadüfen deprem molozları arasında buldukları son tablet belki de şu ana kadar…
Babil'e ait 3 bin 700 yıllık tablet, yıllardır İstanbul'da sergileniyor. İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde Babil'e ait 3 bin 700 yıllık tableti inceleyen Avustralyalı bir matematikçi, 3 bin 700 yıllık bir kil tablet üzerinde bilinen en eski uygulamalı…
Irak’ın Uruk antik kenti sahasında ortaya çıkarılan, Sümerlere ait 5 bin yıllık kil tablet İngiltere’de düzenlenen müzayede ile 175 bin sterline (yaklaşık 1 milyon 700 bin Türk Lirası) satıldı. Tarihteki ilk imzayı ve kayda geçmiş en eski ismi içeren…
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden yapılan açıklamaya göre; Musul Barajı'nın sularının çekilmesi sonucu Dicle Nehri'nin doğu kıyısında Mitannilere ait olduğu iddia edilen 3400 yıllık saray kalıntılarının gün yüzüne çıktığı belirtildi. Sarayın…
Homeros'un ünlü destanı Odyssey'in en eski yazılı kaydı olduğuna inanılan 3. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen kil tablet, Olympia Antik Kenti’ndeki arkeoloji çalışmaları sırasında keşfedildi.
Dünyanın dört bir yanından ve farklı zaman dilimlerinden seçilen yemeklerin yer aldığı etkinlikte antik Babil mutfağından 3 ayrı lezzet yarıştı ama Roma ve Çin mutfağının lezzetlerinin yanında yavan kaldı. Ama sorun yemekte değil pişiren ekipte ve…
Irak'tan ABD'ye kaçırıldığı tespit edilen 3.800 antik eser Irak'a iade edildi.
Mezopotamya'da bulunan kil tabletler üzerinde yapılan araştırmalar, antik çağ doktorlarının fiziksel hastalıkların yanı sıra; cin de çıkarttıklarını gösteriyor. Üstelik tıbbi-büyülü şifa yöntemleri günümüzde hâlâ…
Anadolu insanı yaklaşık 4 bin yıl önce çivi yazısı ile eğitim için kullanılan kil tabletlerle okuma yazma öğreniyordu.