14 bin yıl önce insanların hem yerleşik hayata geçtiği hem avcı-toplayıcılık yaptığı Körtik Tepe'deki arkeoloji kazılarında çıkan eserlerdeki sanatsal motiflerin estetiği arkeologlar kadar sanat tarihçileri ve antropologları da şaşırtmıştı.…
Anadolu’da Yerleşikliğin Kökeni, Son Avcılar ve Göbeklitepe üzerine konuşan Arkeolog Prof. Dr. Necmi Karul, Göbekli Tepe benzeri başka arkeolojik alanlar da olduğuna dikkat çekti ve özellikle Karahan Tepe ile benzeri bazı alanlardaki arkeolojik…
Öncesine dair bilgi olmayan Göbeklitepe kültürünün başka bölgede gelişip Şanlıurfa'ya gelmiş olma olasılığını savunan duayen arkeolog Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, alanı anlamak için tabakalanma sorunun çözümü şart diyor. Özdoğan'a göre birçok yapıda…
Tarım öncesi yerleşim alanı ve avcı toplayıcı insanların ürettiği estetik harikası sanat eserleri ile dikkat çeken Körtik Tepe'deki kurtarma kazısının başkanı Prof. Dr. Vecihi Özkaya, alanda ortaya çıkan sıradışı bulguları 17 Ocak'ta Ankara Erimtan…
2000 yılında Körtik Tepe kazıları başladığında o 12 yaşında bir köy çocuğuydu. Aile bütçesine katkı için köydeki arkadaşlarıyla birlikte kazıda işçi olarak çalışmak için başvuruda bulunduğu gün hayatının akışı…
Göbeklitepe’de Çanak Çömleksiz Neolitik B dönemine tarihlenen çalışma alanında bulunan ve 160 litreye kadar kapasiteye sahip altı kabın içinde gri-siyah yapışkan kalıntı izleri bulundu.