Tarihçi yazar Doğan Mert Demir, "Haçlılar için kendilerine karşı kılıç kaldıranlar Türk’tür. Bunu o şekilde tanımlar. Sarazen, sarayında oturan kraldır. Sarazen diye bir ifade vardır. Arap’ı tanımlamak için kullanırlar. Onlar için Sarazen, savaşmayan…
İslami Vakıflar İdaresi, İsrail'in Mescid-i Aksa çevresinde yürüttüğü kazılar ve şüpheli çalışmalarla ilgili uyarıda bulundu.
Kudüs yakınlarındaki çölde bulunan antik tohumlardan yedi hurma ağacı yetiştirildi.
Osmanlı ordusunun çekilirken yağmayı engellemesi için Kudüs'te bıraktığı birlikte yer alan, Osmanlı Devleti'nin dağılmasından sonra da Kudüs'ü terk etmeyerek vefatına kadar Mescid-i Aksa'daki nöbetini sürdüren Osmanlı askeri Iğdırlı Onbaşı Hasan'a…
Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı’ndan derlenen mimari proje, çizim, ve fotoğraflar ile resmi belgeleri bir araya getiren Osmanlı Belgeleri Işığında Kudüs’e Mimari Bir Bakış sergisi Kudüs'ünn 1839- 1917 tarihleri arasındaki modernleşme…
Batı Kudüs'e bağlı Ramat Beit Shemesh ilçesinde bulunan 3 yıl süren arkeoloji kazıları ile ortaya çıkarılan kilisenin, adı bilinmeyen bir Hıristiyan şehidin anısına yapıldığı tahmin ediliyor.
Arkeologlar, Kudüs’te İsa’nın çarmıha gerilmesinin arkasındaki isim olarak bilinen Pontius Pilate tarafından inşa ettirildiği tahmin edilen, 2 bin yıllık ‘kayıp’ bir yolun 220 metrelik kısmını gün yüzüne çıkardılar.
Kudüs kenti yakınlarında onlarca yıl keşfedilen Motza arkeolojik yerleşim alanının, Neolitik döneme tarihlenen devasa bir şehir olduğu iddia edildi. İsralli arkeologlara göre tarihi 9 bin önceye dayanan kentin Anadolu, Ürdün ve Kızıldeniz ile ticaret…
Tehlike altındaki dünya mirası listesini güncelleyen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), restorasyon çalışmalarının ardından 2 Temmuz'da kiliseyi listeden çıkardı.
İsrail'de daha önce benzerine hiç rastlanmadık Bes-Vessel denilen insan yüzü şeklinde süslenmiş çömlek parçası bulundu. Kudüs'ün David Şehrindeki arkeoloji kaızlarında bulunan kırık çömlek parçası Pers dönemi olarak adlandırılan 4. ve 5. yüzyıllara…
Bilim ve Sanat Vakfı'nda Küresel Araştırmalar Merkezi'nin Yuvarlak Masa Toplantıları çerçevesinde 2 Şubat Cumartesi günü Arkeolog Abdelrazek Matani, Siyonist arkeoloji ve Kudüs’ün Yahudileşme süreci başlıklı konferans verecek.
İsrail'in Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’nın güney batı duvarı olan Burak (Ağlama) Duvarı’nı restore etmesi kınandı ve söz konusu duvarın Ürdün Vakıflar, Mukaddesat ve İslami İşler Bakanlığı'na bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresi’nin yetki…
Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinde yer alan Mescid-i Aksa’nın doğusundaki Er-Rahme Kapısı yakınında meydana gelen çökme onarıldı.
Kudüs’te Uluslararası Konferans Merkezi binası için yapılan kazılar sırasında bulunan 2 bin yıllık tarihi yazıt ilk kez sergilendi. İkinci Tapınak Dönemine ait olduğu belirtilen kalker sütun tamburuna İbranice harflerle Aramice oyulmuş yazıtta…
Yahudiler, üç büyük bayramlarının (Pesah, Şavuot, Sukot) sonuncusu Sukot (Çardaklar) Bayramını yaptıkları çardaklar ve bu bayrama özgü bitkilerle kutluyor.
Kudüs'te İslami Vakıflar ve Mescid-i Aksa İşleri Dairesi, İsrail'in Mescid-i Aksa külliyesi içindeki İslam Müzesi'nin altında yürüttüğü arkeolojik kazı çalışmalarının son derece tehlikeli hale geldiğini belirtti.
İsrailli Arkeologlar, Kudüs'ün Davud Şehri'ndeki arkeolojik kazılarda hayli sıradışı şekilde Arapça harflerle üzerine dua kazınmış bir tılsım keşfettiler.
İsrail'in antik Abel Beth Maacah kentindeki arkeoloji kazılarında bulunan 2,800 yıllık minyatür heykel başının adı İncil'de geçen bir kralı tasvir edebilme ihtimali var.
İtalyan antropologlar, Romalıların çarmıha germe cezası uyguladığına dair ikinci arkeolojik kanıtın bulunduğunu savunuyor. Arkeoloji dünyasında Hıristiyan inancına göre Hz. İsa gibi çarmıha gerildiği anlaşılan ilk kalıntı Kudüs'teki kazılarda…