Bir önceki yazısında Herakles Lahdi'nin Türkiye'ye iade edilmesinin nasıl sağlandığına dair arka plan gerçeklerini kaleme alan yazar İdris Özyol bir sonraki yazısında "Bir başarı öyküsü gibi sunulan o süreç aslında tam tersidir. Arkasında koskocaman…
Kültür ve Turizm Bakanlığı ekipleri ile ABD'nin Manhattan Bölge Savcılığı arasındaki görüşmeler sonucu bugün tarihi ve arkeolojik önemi büyük
Anadolu kökenli 12 eser daha Türkiye'ye iade edilecek. İade edilecek eserlerden bazılarının resimleri…
Recep İvedik tiplemesi ile milyonlarca insanı kahkahalara boğan ünlü komedyen Şahan Gökbakar, İzmir'de tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda yakalanan neolitik eser mi yoksa sahte mi olduğu merak edilen heykelin, heykeltraşına övgü yağdırınca Kültür…
"Türkiye'de arkeoloji ile ilgili bir kurumsal yapının kurulması gerekli. Bu konuda hiçbir kuşku yok. Ama bu bir enstitü mü olmalı yoksa başka bir şey mi olmalı? Bu önemli bir soru!" diyen Türk arkeolojisinin bilge isimlerinden Prof. Dr. Mehmet…
Kültür Bakanlığı Yerebatan Sarnıcının, deprem yükleri açısından yeniden değerlendirildiğini ve karar yayınlandığını açıklarken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, karardan neden haberdar olamadıklarını sordu.
Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Emre Okan bölgenin arkeologlar için heyecan verici olduğunu kaydetti ve bu ve buna benzer antik kentlerdeki en büyük sıkıntı; nerede ne olduğunu tahmin ediyoruz ama onlara kısa vadede…
40 yılı aşkın süredir arkeoloji ve sanat tarihi alanında emek veren editör arkeolog Nezih Başgelen, Kültür Bakanlığı ile bu alanda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlara çağrıda bulunarak, herkesi restorasyona adı altında tahrip edilen kültür…
İstatistiklere göre Bandırma’da yer alan Saraylar Örenyeri 1 yılda sadece 48 kez ziyaret edildi. En az ziyaret edilen müze ve örenyerleri arasında 295 ziyaretçiyle Adana Şar arkeolojik alanı, 299 ziyaretçiyle Aydın Karacasu Etnografya Müzesi de yer…
Trabzon Ayasofyası'nın 2013 yılında müzeden camiye çevrilmesinden rahatsız olan Yunan arkeologlar, o günden sonra ziyaretlerin sınırlandırılmasından şikayet ederek, Yunanistan ve Türkiye Kültür Bakanlıkları ile UNESCO'ya yazdıkları mektupta binanın…
İstanbul Üsküdar'da iki adet tescilli sarnıcın bulunduğu alana iş makineleriyel izinsiz girildi. Üsküdar'da Tarihi hamam kalıntıları içinde iş makinelerinin çalıştığını görenler Kültür Bakanlığını aradı. Arsa'nın Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait…
UNESCO Kültürel Miras Listesi başvuruları sırasında Alan Yönetim Başkanı ve Koordinatör olan Emekli Müze Müdürü Nevin Soyukaya, Kültür Bakanlığı’nın Tarihi Surlara el atması gerektiğini söyledi.
Arkeoloji alanı mezunlarını, sadece Kültür Bakanlığı değil İçişleri Bakanlığı da istihdam etmeli diyen yazar Özgen Acar, İçişleri Bakanlığı bünyesinde özel bir ekip kurulup alanında uzman arkeologların definecilikle mücadele ile görevlendirilmesini…
Bazı şeyler var ki bu bakanlıklarla, politikalarla ilgili bir şey değil diyen Kültür ve Turizm Bakanı yardımcısı Prof. Dr. A. Haluk Dursun, UNESCO mirası listesindeki arkeolojik alanları hatırlatarak; şimdi Göbeklitepe’yi konuşuyoruz ama…
Kültür Bakanlığı, Manisa Valiliği, Adnan Menderes Üniversitesi ve Akhisar Belediyesi arkeoloji kazılarının sürdüğü Thyateira antik alanındaki yol sütunlarını ayağa kaldırmak için elele verdi. Manisa ve Akhisar tarihi ve kültürü kadar İnanç Turizmine…
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Işık Adakadıbelli, "Bu sene tercihleri düştüğünü görüyoruz. Arkeoloji nedense daha az tercih edildi. Mezun olduktan sonra iş problemi, istihdam gibi yaşanan sorunlar gibi birçok neden etkili…
Dünyaca ünlü oyuncu Megan Fox'un Göbeklitepe'de belgesel çekme ihtimali Arkeolog Çiğdem Köksal'ın eleştirilerine neden oldu. Köksal fırsattan istifade turizm adına alanda yapılan tahribatı da gündeme getirerek, Göbeklitepe'nin Disneyland'a…
Kültür Bakanlığı, 1964 yılında Topkapı Sarayı’ndan Bursa Müzesi’ne yollanan ve oradan çalınarak özel koleksiyona giren Kuran’ı Kerim'i geri almaya çalışıyor.
Bolu'nun Mudurnu ilçesindeki inşaatta temel kazma çalışması sırasında Roma dönemine tarihlenen lahit mezar bulundu. Alanda lahitin yanı sıra 3 adet bronz sikke, 9 adet çanak çömlek ve 1 adet tarihi obje keşfedildi.
Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Kars’taki yüzey araştırmaları sırasında M.Ö. 3000-2000 yılları arası Türk kültürüne ait olduğu düşünülen kaya resimleri ile kurgan tipi mezarlara ulaştıklarını açıkladı.