T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı, 44. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu, 27-31 Mayıs 2024 tarihleri arasında Nevşehir Hacı Bektaş Veli…
Milattan önce 3000'lerden Demir Çağı'na uzanan dönemde Anadolu'da üretilen ve bir şekilde İtalya'ya kaçırılan arkeolojik ve sanatsal öneme sahip pişmiş topraktan 10 tarihi eser, İtalyan Kültür Polisi tarafından Floransa'da yakalanarak Türkiye'nin…
İstanbul Sultanahmet Meydanı'ndaki eski Defter-i Hakani (Tapu Kadastro Müdürlüğü) binası, Ayasofya'nın kuruluşundan itibaren tarihinin anlatıldığı müzeye dönüştürüldü.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, dünyanın en önemli Arkeoloji etkinlikleri arasına yer alan ve pandemi dönemi hariç kesintisiz yapılan en uzun süreli sempozyum olan Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu'nu, Cumhuriyet'in 100. Yılında…
Efsane yeniden doğuyor sloganı ile restorasyonuna başlanan Çanakkale'nin meşhur Truva Atı, için Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, "o artık bizim için sadece yeni bir at değil, Troya'nın simgelerinden biri" derken Prof. Dr. Rüstem Aslan, Troya atının…
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Müzeler Dairesi Başkanı Bülent Gönültaş, Erzincan'da 20 yıl önce öğrenciyken Altıntepe'de arkeoloji kazılarına katıldığını ve o dönem kazıda bulunan eserleri bugün açtığı müzede sergilemekten büyük…
Zeugma Antik Kenti'nden kaçırılan, üzerinde bir kadın kabartması ve 'Kocasını seven eş, Satornila, elveda' yazılı tarihi mezar steli, İtalyan yetkililerce Türkiye'nin Roma Büyükelçiliğine teslim edildi. Eserin iadesinde Zeugma Arkeoloji Kazı Başkanı…
Hatay Valiliği, eski Antakya bölgesi olarak bilinen ve tescilli kültür varlıklarının yoğunlukla bulunduğu bölgeye ilişkin "mahallelerin taşınacağı" ve "tescilli kültür varlıklarına enkaz kaldırma çalışmaları sırasında zarar verildiği"ne dair ilişkin…
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, müzelerdeki hasar tespit durumunu açıkladı: Hatay Arkeoloji Müzesinin bir bölümünün hasara uğradığı, Kahramanmaraş, Elbistan, Adıyaman, Malatya müzelerinde…
Türkiye'nin Kültürel Mirasını dijital ortama taşıyarak geleceğe taşımayı ve araştırmacıların ihtiyaç duyduğunda daha kolay erişimi sağlamayı amaçlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu yıl içinde hizmete sokmayı amaçladığı 3 önemli arşiv projesi var.…
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı, Kurtarma Kazıları Sempozyumu ve Arkeolojik Kazılar Çalıştayı'nın 3 yıl aradan sonra Antalya'da yapılıyor.…
Malazgirt Meydan Savaşı alanının noktasal tespiti için yürütülen proje kapsamında arkeologlar Belirti Haritası oluşturabilmek amacıyla manyetometre cihazı kullandılar. Manyetometre cihazı arkeoloji alan üzerinde insansız hava aracına takılarak…
Arkeoloji Kazılarında Neolitik dönemin önemli tapınak alanlarının bulunduğu Şanlıurfa'daki Karahantepe, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından ören yeri statüsüne alındı.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, savaş alanı arkeolojisini uzmanlık alanı olarak yükseltmek ve genişletmek istediklerini söyleyen, bu alanda son 2-3 yıldır ciddi çalışmalara başladıklarını
Tarihi kayıtlara göre Enîsü’l-ḳulûb adlı eseriyle tanınan ünlü âlim ve şair Kadı Burhâneddîn-i Ânevî doktor tavsiyesi ile su dolu bir küvette doğmuştu. Ani Ören yerinde çalışan arkeologların söz konusu taş küveti buldukları…
Van'ın Gürpınar ilçesinde yürütülen yüzey araştırmaları sırasında 2 bin 900 rakımlı dağa çıkan arkeoloji ekibi, Urartulara ait 4 kademeli kale kalıntısı içinde yer alan ana kayada 10 metre yükseğe oyulmuş mezar odasının içine ancak insansız uçan araç…
Van'ın Aladağ bölgesinde gerçekleştirilen arkeolojik yüzey araştırmalarında 13 ve 14. yüzyıllarda hüküm süren İlhanlılara ait eserler bulunduğu açıklandı.
Arkeologlar ve tarihçiler Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma projesi çerçevesinde Büyük Selçuklu Devleti Sultanı Alparslan'ın kazandığı zaferle Türklere Anadolu'nun kapılarını açtığı Muş'un Malazgirt ilçesinde 10…
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Türk arkeolojisi artık hem kazılarıyla hem kazılardaki koruma çalışmalarıyla hem de bilimsel yayınlarıyla dünya arkeolojisinin en önemli paydaşlarından biri haline gelmiştir" dedi.
HERITAGE ISTANBUL Konferansı ve Miras Sohbetlerinde 3 gün boyunca 50 oturum 117 konuşmacı, Atölye çalışmaları 3 gün boyunca 8 oturum 10 eğitmeniyle kültürel miras meraklılarıyla buluşmaya hazırlanıyor.