Türkiye'nin organize ettiği Dünya'nın ilk neolitik kongresinde 63 ülkeden 1000 katılımcı ve 687 bildiri sundu. Yeryüzünün dört bir yanındaki neolitik çağa ait bilimsel bulguların ilk kez bir arada seslendirildiği ve analiz edildiği Şanlıurfa'da…
Aralarında defineciler, tedarikçiler, aracılar, restorasyon uzmanları, sahte eser üreticileri, galeri sahipleri ve sanat tacirlerinin bulunduğu Orta Doğu ülkelerinden tarihi eser toplanarak Avrupa'ya kaçıran bir suç ağına yönelik operasyonlarda ele…
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yayınladığı mesajla Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı.
İtalya'nın başkenti Roma'nın dünyaca ünlü simge yapısı Kolezyum'da "Göbeklitepe: Kutsal Bir Mekanın Gizemi" adlı sergisi açıldı. Sergi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği, Büyükelçilik Kültür ve Tanıtma…
İstanbul Kültür Yolu Festivali kapsamında Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde düzenlenen söyleşiye katılan Türk sinemasının Sultan’ı Türkan Şoray yıllar sonra bir kez daha cezaevine girdi ve mahkumlarla sohbet etti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, müzelerde teşhirde ve depolarda bulunan 254 bin 698 eserin yapay zeka destekli "DNA uygulaması" ile kimliklendirildiğini açıkladı.
Arkeolojide turistik hedefler ve "yatırım" faaliyetlerini öne çıkması bilimsel hedefleri baltalamaya başladı. Uluslararası makale yayınlama hedefinde olan kazı başkanlarının yerini bir bir "turistik söylemci" kazı başkanları alıyor. Kazı…
İzmir Milletvekili İbrahim Akın, TBMM'e verdiği soru önergesi ile bir çok kazı çalışmasının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ödeneksiz bırakılmasının nedenlerinin açıklanmasını istedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen 21. Devlet Fotoğraf Yarışması başvuruları 1 Ekim-7 Kasım tarihleri arasında yapılabilecek. Yarışma bu sene "İnsan ve Yaşam", "Tabiat ve Doğal Hayat" ile "Tarihi Mekanlar ve Mimari Eserler" olmak üzere 3 ayrı…
44. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeoloji Sempozyumu Nevşehir'de yapılıyor. Açılış konuşmaları ile başlayan sempozyumun ilk gününde paleolitik ve neollitik dönem arkeoloji kazılarında elde edilen bilgiler paylaşılıyor.
Karaman'ın kuzeyinde Karadağ'daki Binbir Kilise bölgesinde gerçekleştirilen Karadağ Binbir Kilise'nin Doğu Roma Dönemi Dini Mimarisi Arkeolojik Yüzey Araştırması'nda, üzerinde "Allah" yazısı yer alan 4 taş bulundu. Yazıların taşlara hangi dönemde…
Antalya 3. İdare Mahkemesi, birinci derece arkeolojik sit alanı olan Phaselis Antik kenti'ndeki projelerle ilgili Koruma Bölge Kurulu’nun iki kararın "hukuka aykırı” olduğuna hükmetti.
Türkiye'nin tarihi ve doğal kültü mirası alanlarının ve arkeoloji eserlerinin yağmalanmasının en önemli ayaklarından birini oluşturan definecilikle mücadele konusunda önemli adımlar atan Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, İnternet ortamında…
Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğü; Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan “Geleceğe Miras” projesi kapsamında İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyelerinin Türkiye’deki yürüteceği kazı…
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı, 44. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu, 27-31 Mayıs 2024 tarihleri arasında Nevşehir Hacı Bektaş Veli…
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Malatya'daki Arslantepe Höyüğü’nde arkeoloji kazılarını sürdüren İtalya'nın La Sapienza Üniversitesi'nde Arslantepe konulu sergi ve sempozyum düzenlendi. Arslantepe 2024: Yeni bir UNESCO alanın dünü, bugünü ve…