Hattuşa Ören Yeri Arkeoloji Kazıları Başkanı Prof. Dr. Andreas Schachner, üzerinde önce Hititçe, sonra Kalaşma dilinde yazıldığı tespit edilen metnin yer aldığı tabletin bulunuş ve okunuş öyküsünü anlattı.
Çorum'daki Hitit başkenti Hattuşa'da öivi yazılı tabletler okunurken yeni bir Hint-Avrupa dili keşfedildi. Prof. Dr. Daniel Schwemer bu dili, Hitit merkez bölgesinin kuzeybatı ucunda, muhtemelen modern Bolu veya Gerede bölgesinde yer alan Kalaşma…
UNESCO Geçici Miras listesine alınan ve listede kalıcı olması için gerekli çalışmalara şimdiden başlanan Karatepe-Aslantaş arkeolojik alanının önünde uzun ve zorlu bir süreç var. Arkeolojik alan uluslararası koruma tarihinde özgün bir yere sahip.…
Gerçek olduğu iddia edilen sözde Beyköy Yazıtı'nın bilimsel kanıtlarla sahte olduğunu savunan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Hititologu Doç. Dr. Hasan Peker, yazıtı çözdüğünü belirten Dr. Fred Woudhuizen ve…
Antalya'nın Kaş ilçesinde Kaş Belediyesi Kültürevi’nde ‘Likya’yı Anlamak’ adlı konferans veren Arkeolog Baran Türemiş 4 bin yıl önce Lukka, 2 bin 500 yıl önce Likya adında iki farklı medeniyetin varlığına dikkat çekerek, bu medeniyetleri birbirine…
Sirkeli Höyük'teki arkeoloji kazılarında bu sene bulunan tarihi eserleri yorumlayan arkeologlara göre keşfedilen yeni yerleşim alanı Kizzuvatna Krallığının kayıp başkenti Kummanni olabilir.
2018 yılında Chicago’da düzenlenen X. Hititoloji Kongresine bildiri olarak sunulan
Luviya'nın dördüncü cildi yayına hazırlanırken yazarı Sefa Taşkın; tarih yazarlığı, Bergama, Helllenistik dönem ve Luvilere yönelik özel ilgisi üzerine sorularımızı…
Geçtiğimiz günlerde varlığı ortaya çıkan Luvice yazılmış 3.200 yıllık Beyköy Yazıtı'nın bir caminin temelinde olduğu iddia edilmişti. Arkeooloji kazıları yapılması beklenen cami sıkı koruma altına alındı.
Konya'nın Ilgın ilçesinde 1970'te su hattı çalışması sırasında ortaya çıkan 3 bin 250 yıllık Hitit su anıtında, Kral 4'üncü Tudhaliya hiyeroglif yazıyla halkına kazandığı zaferleri ve icraatlarını anlatıyor.
Hiyeroglifleri sadece Antik Mısır’a mı ait sanıyorsunuz? Anadolu'nun da Hiyeroglif yazısı vardı. Gelin Anadolu Hiyeroglif Yazısı ile tanışın.