"Arkeolog Onur Kara şikayetçi oldu; Antalya Müzesi, İstanbul Üniversitesi Yayınları'na intihal uyarısı yaptı" haberimizin içeriğindeki iddialarda isimleri geçen İ.Ü. Edebiyat fakültesi Sanal Tarihi Bölümü Bizans Sanalı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi…
İ.U. Edebiyat Fakültesi, Sanat Tarihi Bölümü Bizans Sanatı Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Hatice Ayça Tiryaki Türkmenoğlu ve Doç. Dr. Özgü Çömezoğlu Uzbek'in yazdıkları makalede kullandıkları görsel ve bilgilerde detaylı kaynak kullanmaması…
Arkeolojik sırlar yumağı Göbeklitepe'de resim yazısı olma ihtimali üzerinde durulan T biçimli taşlar üzerindeki şekillerden bazılarının dili çözüldü. Üzerinde Akbaba, kesik insan başı olduğu tahmin edilen yuvarlak şekil ve el çantasını andırır…
Prof. Dr. Ayşegül Aykurt’un Bilgin Yayınevi'nin Savaş ve Şiddet kitabında yer alan "‘Savaşçı Başlıkları" makalesinde kullandığı görsellerin izinsiz kullanıldığını ve bir "Hitit Mührü" görselinin makale ile ilgisiz olduğunu belirten Aydın'ın Çine…
Archaeological Prospection (Arkeolojik Prospeksiyon) dergisinde Kasım 2023’te yayımlanan makale, Endonezya’da adı yerel dilde Aydınlanma Dağı olan yükseltinin aslında eski insanlar tarafından inşa edilen dünyanın en eski piramidi olduğu yönündeki bir…
14 bin yıl önce insanların hem yerleşik hayata geçtiği hem avcı-toplayıcılık yaptığı Körtik Tepe'deki arkeoloji kazılarında çıkan eserlerdeki sanatsal motiflerin estetiği arkeologlar kadar sanat tarihçileri ve antropologları da şaşırtmıştı.…
Arkeolog James Mellaart – ben dahil – bilim insanlarını ömrü boyunca kandırdı, diyen Luvi Araştırmaları Vakfı (Luwian Studies) Başkanı Dr. Eberhard Zangger'in orijinali Popular-archaeology.com sitesinde yayınlanan Makalesi'nin Türkçe'ye çevrilmiş tam…
Çinli paleontologların PNAS dergisinde yayınlanan makalesine göre; Anhui eyaletindeki arkeolojik kazı alanında yapılan çalışmalarda 300 bin yıl öncesine tarihlenen insanlara ait 30’dan fazla fosilleşmiş kemik ve diş kalıntısı bulundu.…
Buffalo Üniversitesi doktora öğrencisi arkeolog Ashley Cercone'nin akademik çalışmaları için önemli kaynak olduğuna inadığı Küllüoba arkeoloji kazı ekibine katılmayı başardı
İtalyan antropologlar, Romalıların çarmıha germe cezası uyguladığına dair ikinci arkeolojik kanıtın bulunduğunu savunuyor. Arkeoloji dünyasında Hıristiyan inancına göre Hz. İsa gibi çarmıha gerildiği anlaşılan ilk kalıntı Kudüs'teki kazılarda…
Göbekli Tepe’de kısmen neolitik dönem kafatası kültleriyle bağdaştırılabilecek ama bilinenlerden çok farklı; üzerinde kesik izleri ve delikler bulunan kafatası kemikleri bulundu. Kafataslarındaki deliklerin neden açıldığı konusunda Alman Arkeoloji…
İspanya’da Mezolitik Çağda kaç insan birbirini yemiş olabilir bilinmez ama en az 3 kişinin diğer insanlarca yenildiğini artık biliyoruz. Fakat bu insanların ayin amaçlı mı yoksa beslenmek için mi kesilip yenildiğine dair bulgu yok.