Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde, Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Vecihi Özkaya başkanlığında süren kazılarda bir kaya kilise kompleksinde Hristiyan din adamlarına ait olduğu tahmin edilen yaklaşık 1600 yıllık 2 mezar tespit edildi.…
Kahramanmaraş'taki Direkli Mağarası'nda süren arkeoloji kazılarında 14 bin 500 yıllık buluntuların çıktığı katmanda dikdörtgen şeklinde mezar bulundu. Geç Paleolitik dönemde insanlar cenin pozisyonunda gömüldükleri için genellikle mezarlar yuvarlak…
Aksaray'da bulunan Selçuklu hükümdarı 2. Kılıçaslan'ın türbesi ve köşkünde devam eden restorasyon çalışmalarında Selçuklu dönemine ait 5 mezar bulunduğu bildirildi.
Arkeologlar neolitik döneme ait mezarlarda; iskeletlerin konumlarına bakarak Avrupa'da 2000 yıllık dönem boyunca insanların mezara diri gömüldüğünü gösteren bir düzineden fazla vaka tespit etti. Uygulamaların kurban amaçlı olma ihtimali güçlü…
Panama’nın Cocle eyaletinin Nata bölgesindeki El Cano Arkeoloji Parkında, İspanyol istilasından önce hüküm süren bir soyluya ait olduğu tahmin edilen mezar bulundu. Mezardan iki iskelet, bir geline ait çeyiz eşyaları, bir miktar altın, seramikler,…
Arkeoloji araştırmalarında elde edilen verilere göre 2.300 ila 1.000 yıl öncesine tarihlenen Kütük Tabut Kültüründe ölüler, genellikle mağaralara ve kaya mezarlara yerleştirilen, kazıklar üzerine konulan tek bir ağaç gövdesinden oluşmuş büyük ahşap…
Kazakistan’daki arkeoloji kazısında, 1.500 yıllık bir mezardan çıkarılan kemer tokasında Göktürk hanının bilinen en eski tasvirleri bulunmuştu. Tokayı bulan ekipte yer alan Kazak arkeolog Prof. Dr. Zeynulla Samaşev, söz konusu tasvirin Göktürklerin…
Çin'de gerçekleştirilen arkeoji çalışmasında eski bir mezarda Qin saltanatından öncesine ait olduğu düşünülen, bambu üzerine yazılmış antik çarpım tabloları bulundu.
Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Kela Hanma (Hanım Kalesi) alanında Roma dönemine ait "villa kalıntısı"nda deniz canlıları figürlü mozaiklerin bulunduğu bölgede süren arkeoloji kazılarında, bir kaya mezarında Anadolu leoparına ait 1500 yıllık çene…
Adıyaman'daki Perre Antik Kenti'nde devam eden arkeoloji kazılarında, Roma dönemine ait 1800 yıllık boğa başı kabartmalı mezar yapısı bulundu.
İBB Miras, İstiklal Marşı’nın bestecisi Osman Zeki Üngör’ün tahrip olmuş mezarını restore etti.
Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesindeki bir mezarlıkta, mezar kazısı sırasında Roma dönemine ait 3'lü Hekate ve kuş figürü ile kırık halde Ay Tanrısı Men heykelciği bulundu.
Özellikle turizm potansiyeli yüksek arkeolojik alanların tanıtım ihtiyacı zaman zaman sansasyonel haberler doğuruyor. Özellikle Pompeii Antik Kenti, Stonehenge, Mısır Piramitleri, Yellowstone ve Maya tapınakları bu tür haberleri reklam amaçlı…
Polonyalı ve Ermeni arkeologların yer aldığı kazı ekibi, Ermenistan’ın Metsamor antik alanındaki arkeoloji kazılarında içinde iki iskelet, 3 altın kolye, çok sayıda seramik ve ünik bir de şişe bulunan bir mezar ortaya çıkardı.
İngiltere'de Leeds yakınlarındaki arkeoloji kurtarma kazılarında geçen yıl keşfedilen mezarlıkta gelenekleri farklı iki topluma ait insanların bir arada yattığı anlaşıldı. Arkeologların tespiti Roma ve İngiliz tarihi aşısından önem arz…
Hatay'da 15 yıl önce portakal ağacı dikilirken tesadüfen keşfedilen Kutsal Havariler Kilisesi'nin bulunduğu alanda süren arkeoloji kazılarında ortaya çıkarılan dairesel biçimli mezarlardan birinde 18 yaşındaki bir kıza ait iskelet bulundu. Genç…
Arkeologlar, Batı Slovakya’nın Vráble kentinde M. Ö. 5250-4950 tarihli bir yerleşim yerinde yaklaşık 36 başsız insan cesedinin kalıntılarını içeren bir toplu mezar ortaya çıkardılar.
Bu sene birbirinden ilginç bulgularla dikkatleri üzerine çeken arkeolojik kazı alanlarından Bathonea antik liman kazılarında 1500 yıllık olduğu tahmin edilen çocuk mezarı bulundu. Arkeologların içinde bilezik ve çıngırak bulduğu mezarın, bir kız…
Diyarbakır'daki Çayönü Höyüğü'de sandık tipi 3 yeni mezar daha bulunduğunu açıklayan Kazı Başkanı Arkeolog Prof. Dr. Aslı Erim Özdoğan: "Mezarların bozulmadan elimize geçmesi antropolojik açıdan önemli. Dışarıdan çok fazla müdahale olmadığı için DNA…
Prof. Dr. Hasan Fırat Diker, gazetecilerle birlikte Ayasofya'nın gizemli tünellerine indi ve en büyük yer altı yapılarının görüntülenmesine yardımcı oldu. Ayasofya Camisine bağlı en büyük yer altı yapılarından olan tüneller, mahzenler, 3 odalı yer…
Arkeologlar, Karaman Süleymanhacı Köyü yakınlarında yer alan Pınarbaşı arkeolojik sit alanında MÖ 14.000 yıllarına tarihlenen mezarlar ortaya çıkardılar. 6.000 yıllık mezarlarda bulunan kemiklerin DNA verileri bugüne kadar Orta Anadolu’nun en eski…