Columbia Üniversitesi'nden emekli tarihçi profesör Richard Bulliet, 2016'da arkeolojik bulgulara dayanarak ortaya attığı teori ile tekerleğin, M.Ö. 4000-3500 yılları arasında Doğu Avrupa'da Karpat Dağları civarında icat edildiğini ve buradan çeşitli…
Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 30 hektarlık alanda Kuzey Mezopotamya'nın Fırat'tan Dicle hattındaki ilk arkeoloji kazısını gerçekleştiren arkeologlar, Neolitik dönemden Ortaçağa kadar yerleşim katmanları barındıran Büyükboğaziye Höyüğü'nde devasa…
Arkeoloji dünyası ile teknoloji dünyası arasındaki bağların sıklaşması; arkeolog, antropolog paleontolog ve tarih araştırmacılarını sevindirmeye devam ediyor. Dünyanın ilk mobil CT tarayıcısı ile zarflı kil tabletler açılmadan okunabilme ihtimali, o…
"Dünyanın manyetik alanının antik devirlerdeki davranışının tespiti, hem alanla ilgili doğal olayların daha iyi anlaşılmasını hem de arkeolojik materyallerin mutlak tarihlendirilmesine temel sağlanması açısından çok önemlidir" diyerek M.Ö. 3. binlere…
Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesindeki Yassı Höyük'te süren arkeoloji kazılarında Roma dönemi tabakasının altına ulaşan arkeologlar, yaklaşık 2 bin 600 yıl önce geniş alanlara yayılan bir devlet kuran ama Büyük İskender tarafından yıkılan Akhamenid…
Antik DNA araştırmaları tarafından da desteklenen kelime analizi esaslı son dil araştırmalarına göre Hint-Avrupa dillerinin kökeni 8000 yıl öncesine kadar uzanıyor ilk önce Mezopotamya'nın kuzeyinde yani Güneydoğu Anadolu'da bugün Türkiye ile İran'ın…
Gümrük Muhafaza ekipleri, Türkiye'ye giriş yapmak üzere Cilvegözü Gümrük Kapısı'na gelen bir araçta 51 parça tarihi eser ele geçirildi. Arkeologlar Türkiye Suriye sınırında yakalanan tarihi eserlerin Mezopotamya uygarlıklarına ait olduğunu tespit…
Rüyalara oldukça büyük önem verilen Mezopotamya’da rüyalara dair ritüellerinin farklı amaçlar için uygulandığı görülürken, iyi rüya görebilmek ya da muhtemel kâbuslara engel olmak için koruyu heykeller kullanılması dikkat çekiyor. İşte…
Tarihte ilk kez ızgara planlı kent sisteminin izleri bulunarak Hippodamos Planı'nın, Hippodamos'dan asırlar önce kullanıldığının kanıtlandığı Van'da Zernaki Tepe'de arkeoloji açısından önemli bir ilk keşif daha gerçekleştirildi ve dış surların beden…
Çivi yazılı ve resimli tarihi tabletlerde Kunga olarak geçen Mezopotamya’nın gizemli hayvanının, bir tür melez eşek olduğu DNA analizi ile ortaya çıkarıldı.
Asur döneminden kalma 2700 yıl önceye ait şarap üretiminde kullanılan meyve sıkma tesisi bulundu.
Batman'da Ilısu Barajı ve HES projesinden etkilenen tarihi Hasankeyf ilçesine ziyaretçiler, 3 liman üzerinden ulaşacak.
Resmi tarih tezlerine itiraz eden Arkeolog Ahmet Kınay, Kürt tarihinin ideolojilerin kurbanı olduğunu savunarak, Kürt tarihini M.S. 1 y.y’a kadar yazmak istediğini söylüyor.
Oylum Höyük kazılarına liderlik eden Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Başkanı Prof. Dr. Atilla Engin, tarihi metinlerde geçen Nuhaşşe ülkesinin Halep’in güneyinde değil, kuzeyinde yani Anadolu sınırında yer alması gerektiği…
Türkiye-Suriye sınırında bulunan Oylum Höyük'te yürütülen arkeoloji kazılarında, 4 bin yıllık olduğu tahmin edilen saray kalıntısı bulunduğu açıklandı. Keşfedilen sarayın planı antik kent Alalah (Tel Açana) ve Tilmen Höyük'te bulunan saraylara…
Kilis'teki Oylum Höyük arkeoloji kazılarında Orta Tunç Çağına tarihlenen yerleşim tabakası içinde bulunan nar kabuğu Yanarak kömürleştiği için çürümeden günümüze ulaşabilmiş...
Malatya’daki Arslantepe Höyüğü’nde İtalya Sapienza Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marcella Frangipane’nin başkanlığındaki arkeoloji kazılarının 2019 sezonu başladı
Eldeki bilgilere göre sümerlerin icadı olduğu sanılan ama arkeolojik bulgulara göre çoğunun daha önceki çağlarda da kullanıldığı anlaşılan, dünyanın değişimini etkilemiş 9 önemli icat.
Büyük Kiros olarak bilinen Pers imparatoru II. Kiros Kimdi? Büyük bir fatih, zeki bir emperyalist ve iyi savaşçı olduğuna kuşku yok. National Geographic'ten Kristin Baird Rattini'ye sorarsanız merhamet timsali, olağanüstü hoşgörülü ve iyinin iyisi…
Gaziantep'in Karkamış ilçesinde Suriye sınırındaki Karkamış Antik Kenti'nde Türk-İtalyan ekip tarafından yürütülen ve güvenlik nedeniyle geçen yıl ara verilen arkeolojik araştırmalara yeniden başlandı.