Moğolistan'da Göktürk dönemine ait eserler restore edildi
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) desteğiyle, Moğolistan'da Göktürk dönemine ait eserler Türk ve Moğolistanlı uzmanlar tarafından restore edildi.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) desteğiyle, Moğolistan'da Göktürk dönemine ait eserler Türk ve Moğolistanlı uzmanlar tarafından restore edildi.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi ile Moğolistan Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü, Moğolistan'da ortak kazı yapmayı içeren protokol imzaladı.
Uluslararası bir araştırma ekibi, kuzey Moğolistan’da, oyulmuş bir fallusun bilinen en eski örneği olabilecek bir kolye ucu buldu. Bu kolye, türümüzün en az 42.000 yıldır penisi sanatsal olarak tasvir ettiğini göstermektedir.
Geçen yaz Türkiye ile Moğolistan'ın ortak tarihi için iki önemli arkeolojik keşif yapıldığını belirten Bakan "Temmuzda Van'da İlhanlı Hanı Hülagu'nun yazlık sarayı ve ağustosta Moğolistan'da 2. Göktürk devletinin kurucusu Kutluk İlteriş Kağan'ın ona…
Bilge Tonyukuk Anıtları'nın kapalı alanda koruma altına alınmasını amaçlayan proje çerçevesinde inşa edilecek Bilge Tonyukuk Müzesi'nin temeli atıldı. Müze projesinin 2024 yılında tamamlanması hedefleniyor.
Uluslararası Türk Akademisi ile Moğol Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü iş birliğinde Moğolistan’ın Ötüken bölgesinde yürütülen arkeoloji kazılarında Göktürk Devleti’nin hükümdarları Bilge Kağan ve Kül Tigin’in babası İlteriş Kağan’ın külliyesi…
Türk Dünyasını heyecanlandıran arkeolojik keşif haberi Moğolistan'dan geldi. Uluslararası Türk Akademisi ile Moğolistan Arkeoloji Enstitüsü'nün Ötüken bölgesinde yürüttüğü bilimsel keşif araştırmalarda, Kültekin ve Bilge Kağanın babası II. Göktürk…
llki İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ev sahipliğinde yapılan "Moğolistan Kültürel Mirası İçinde Türk Yazıtlarının Bugünü ve Geleceği Çalıştayı"nın ikincisi, Moğolistan'ın başkenti Ulanbator'da gerçekleştirildi.…
Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Özbekistan ve Türkiye'nin ortak teklifi ile 2020 yılı UNESCO kararı ile Bilge Tonyukuk Yılı ilan edildi.
Moğolistan'daki arkeoloji kazılarında içi daha önce hiç görülmemiş şekilde döşenmiş bir Hun aristokratının mezarından iki yaldızlı gümüş ejderha çıkartıldı. Arkeologlar, ilk kez bir Hun aristokratının mezarlarında bu tür bir düzenlemeye…
Moğolistan’daki Tolbor Vadisinde bulunan taş aletler, insan türünün Avrasya bozkırına en az 45.000 yıl önce ulaştığını gösteriyor.
Moğolistan'ın Şivet Ulan bölgesindeki arkeolojik kazılarda, Göktürk Kağanlığı'nın kurucu boyu olduğuna inanılan Aşina Kağan boyuna ait damgalar, balballar ve arslan heykelleri bulundu.
Kontamine sıçan eti yedikten fenalaşan iki Moğolistan vatandaşının hıyarcıklı veba olarak bilinen ölümcül bulaşıcı hastalıktan ölmesi sonucu
Cell dergisinde atın evcilleştirilmesinin özellikle savaşlarda devrim yaratmasının yanı sıra seyahat, ticaret ve dillerin coğrafi genişlemesini hızlandırdığına dikkat çekilen makelede, şu ana dek en geniş kapsamlı genom araştırması yapıldığı…
Türklere ait bilinen en eski arkeolojik ve yazılı eserlere ev sahipliği yapan Moğolistan'da çalışmalarını sürdüren Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın projeleri çerçevesinde Türkiye ile Moğolistan'ın ortak kültürel değerlerinin korunması ve…
Monako Tarih öncesi Antropoloji Müzesi ve Moğolistan Bilimler Akademisi üyelerinin ortaklaşa çalıştığı arkeolojik proje çerçevesinde, Moğolistan bozkırlarındaki Geyik Taşlarının gizemi çözülmeye çalışılıyor.
Salkhit Vadisinde 2006 yılında altın madeni aranırken bulunan ve Moğolistan'da o güne kadar buzul çağı yıllarında yaşamış insansı bir türe ait olduğu tahmin edilen ilk fosil parçasının yaşı radyokarbon metodu ile sanılandan 8 bin yıl önceye…
Bronz çağında Moğolistan topraklarında yaşayanlar oldukça sağlıklıydı, en büyük sağlık problaerıi attan düşerek burunlarını, kaburga kemiklerini ve bacaklarını kırmalarıydı.