Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi'ndeki mozaiklerin geleneksel nakış teknikleriyle yeniden yorumlandığı eserlerden oluşan "Nakışlarla İlmek İlmek Zeugma" sergisi İstanbul'da II. Bayezid Türk Hamam Kültürü Müzesi'nde sanatseverlerle buluştu…
Elazığ'da geçen yıl bir tarla sahibinin fidan dikmek için çukur açarken tesadüfen bulduğu, erken Bizans ya da Roma dönemine ait olabileceği tahmin edilen taban mozaiğinin restorasyon çalışmaları yapılırken, alanda arkeoloji kazıları…
Mozaik nedir? Mozaik katmanları nelerdir? Mozaik teknikleri hangileridir?
Manisa Akhisar'da gerçekleştirilen operasyonda Geç Roma Dönemi'ne ait olduğu değerlendirilen mozaik pano ele geçirildi.
Antik Çağda Pamfilya olarak adlandırılan bölgenin en önemli liman şehri Side Antik Kenti'nde 1947'de başlayan ve 77 yılına giren arkeoloji kazıları süpriz buluntularla devam ediyor. Antalya'nın en ünlü açık hava müzeleri arasında yer alan Side Antik…
Komagene Krallığı'nın 5 büyük kentinden biri olan Adıyaman'daki antik kentte sergilenen 155 metrekarelik mozaik, tek parça halindeki en büyük mozaiklerden biri olmasının yanı sıra cennet tasviri içeren nadir arkeolojik eserler arasında yer alıyor.…
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru başkanlığında kazı ve restorasyon çalışmaları süren Kibyra Antik Kenti'ne iklim şartlarından korunması amacıyla kış ayları boyunca kapalı olan Kibyra Odeionu…
Fatih'te 13. yüzyılda Pammakaristos Manastırı olarak yaptırılan ve 16. yüzyılda camiye çevrilen, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen Fethiye Camisi'nin çevresindeki kazı çalışmalarında sona gelindi. Fethiye…
Mardin'in Kızıltepe ilçesindeki Kela Hanma (Hanım Kalesi) mevkiinde definecilerin tahrip ettiği alanda yapılan arkeolojik kurtarma kazısında Roma dönemine ait bir villa kalıntısı ve üzerinde deniz canlıları figürlü mozaikler bulundu. Taban mozaiğinde…
Düzce'deki Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde süten arkeoloji kazılarında "Dionysos Kült Mekanı"nı yansıtan aslanlı mozaik bulundu.
Kayseri'nin İncesu ilçesinde süren arkeoloji kazılarında ortaya çıkan mozaik alanının genişliği 600 metrekareye çıktı. Kazı Başkanı Can Erpek, "3. yüzyılda inşa edilen yapı, Bizans döneminde ve Türklerin Anadolu'ya gelmesinden sonra da kullanılmaya…
Uzun yıllar Zeytinburnu Belediye Başkanlığı'na ev sahipliği yapan, İstanbul Sur Dışı'nın en önemli arkeoloji kazısının gerçekleştirildiği Zeytinburnu Kazlıçeşme Sanat Binası, alanda keşfedilen mozaiklerinin sergilendiği müzeyi de bünyesine ekledi.…
Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde, Efsus Turan Mahallesi'ndeki arkeolojik kazı çalışmalarında 1500 yıllık olduğu değerlendirilen kilise mozaiği bulundu. Mozaiğin ana sahnesinde tavus kuşu, ceylan motifi ve bitkisel bezemeler yer alırken, Kenar…
İstanbul'da Sur dışının en önemli arkeolojik keşfinin gerçekleştirdiği alan Mozaik Müzesi'ne dönüştürüldü. Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un ilgisi ve gayretleri ile arkeoloji kazılarının gerçekleştirildiği alanda kurulan Zeytinburnu Mozaik…
Komagene Krallığı'na ev sahipliği yapan kentlerden biri olan Adıyaman'daki Perre Anti Kenti'nde bulunan 1800 yıllık taban mozaiklerinin restorasyonu başladı.
Elazığ'ın Salkaya köyünde yaşayan Mehmet Emin Sualp, bahçesine vişne fidanı dikmek için toprağı kazarken tarihi eser olacağını tahmin ettiği desenli zeminle karşılaştı. Bilinçli köylü hemen kazmayı bırakarak Elazığ Müze Müdürlüğüne haber gönderdi.…
Amasya'da 2013 yılında bulunan ve Amasya Arkeoloji Müzesi'ne yerleştirilen 1700 yılık Bereket Tanrıçası motifli mozaik törenle ziyarete açıldı.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından kapatılan Gaziantep'teki Zeugma Mozaik Müzesi, bugün yeniden ziyarete açıldı.
Zeytinburnu'da İstanbul Sur Dışının en eski mozaiklerinin bulunduğu alanda yapılan arkeoloji kazılarında bulunan lahitten çıkan iki iskeletin kemik yaşları tespit edildi. Bizans soylularına ait mezardaki kadın, yan yana gömüldüğü erkekten 25 daha…
Tarihi ve turistik öneme sahip dünyaca meşhur arkeolojik eserleri bünyesinde barındıran Zeugma Mozaik Müzesi'nde deprem sonrası restorasyonda kullanılan alçıların bir kısmı yere dökülürken sütunlar sarsıntıda zarar görmemiş. Müzede bazı sütunlarda…