Arkeoloji dünyasında Çiçek Gömü hikayesi ile ünlü Şanidar Mağarası'nda bulunan ve yeniden şekillendirilen temsili yüz, küresel bir dijital yayın platformu olan Netflix'teki Neandertallerin Sırları adlı belgeselde yer aldı.
Neandertaller, insanların en yakın akrabaları arasında yer alan soyu tükenmiş bir hominid türü. Yaklaşık 400.000 ila 40.000 yıl öncesine kadar Avrupa'da ve Asya'nın bazı kısımlarında yaşadılar... Sonra tarih sahnesinden hâlâ bilinmeyen bir nedenle…
İspanya'nın doğusundaki Barselona kenti yakınlarındaki Sant Llorenç Savall Doğal Parkı'ndaki Simanya Mağarası'nda, 50 bin yıldan daha eski Neandertal kalıntıları tespit edildi.
Arkeoloji dünyasının en tartışmalı keşiflerinden biri Fransa'daki La Roche-Cotard Mağarası'nda 1912 yılında yapıldı. Mağarada hiç insan yaşamamıştı, 8 ayrı yerde farklı şekilde parmakla oyularak yapılmış şekiller vardı! acana bunlar sanatsal üretim…
Rusya'nın Sibirya bölgesinde Altay Dağları eteklerinde bulunan Denisova Mağarası’na 100 kilometre mesafedeki Chagyrskaya ve Okladnikov Mağaraları’nda yaklaşık 54 bin yıl önce yaşayan Neandertallerin genleri inceledi. Genlerden iki tanesinin baba ve…
Neandertal Genomunu Dizileyen İsveçli Biyoantropolog Svante Paabo, 2022 Nobel Ödülünü kazandı. Aynı zamanda Denisovan insansı soyunu da keşfeden Svante Paabo'nun ilginç bir özelliği de babası Sune Bergström'ün 1892 yılında aynı ödülü kazanmış…
Arkeologlar, mağara tortulardan nükleer DNA'nın zenginleştirilmesi ve analizi için yeni yöntemler geliştirdi ve bu yöntemleri Batı Avrupa ve Güney Sibirya'daki mağara yataklarından elde edilmiş yaklaşık 200.000 ila 50.000 yıl öncesine tarihlenen…
Homo Sapiens yani günümüz insanlarının ataları ile Neandertallerin birbirleri ile çatışma ihtimali büyük ama Neandertallerin soyunu tüketenlerin insanlar olmadığı kesin.
1950’li yıllarda, Neandertallerin cenaze törenleri ile ilgili önemli kalıntıların ortaya çıkarıldığı Shanidar Mağarası’nda bu kez eklemli Neandertal kemikleri bulundu.
İtalya'nın Avrupa'da bugüne kadar kaydedilen en eski insan fosil ayak izlerinin bulunduğu Roccamonfina Volkanındaki Foresta ichnosite'nin meşhur 'Şeytan Ayak İzleri'nin bir grup Neandertal tarafından bırakıldığı belirtildi. Araştırma Orta Pleistosen…
Afrikalıların bugüne kadar Neanderthal DNA’sı taşımadıkları sanılıyordu ancak son araştırma Afrikalılarda da Neandertal DNA’sı olduğunu tespit etti. Princeton Üniversitesi uzmanlarının gerçekleştirdiği araştırmanın ortaya çıkardığı bilimsel senaryoya…
Neandertallerin kullandığı, denizin en az 4 metre derinliğinden çıkartılan alet parçaları onların dalış yapabilecek kadar iyi yüzücü olduklarına kanıt sayılıyor. Neandertallerin ponza taşı ile topuklarını ovdukları da tespit…
Fransa’da Le Rozel arkeolojik alanında bulunan 257 adet 80 bin yıllık ayak izinin Neandertallerin yaşamı ve boyları hakkında önemli bilgiler verdiği savunuldu. Neandertallerin insanlardan daha kısa, 150 – 160 santimetre uzunluğunda olduğu tahmin…
Zagros Dağları’nda yaklaşık 70.000 ila 40.000 yıl önce Neandertallerin dolaştığı ortaya çıktı.
Çok sayıda yabancı ve yerli arkeoloğun inceleme yaptığı mağaradaki arkeoloji kazıları, 60 bin ila 80 bin yıl önce Neandertallerin yaşadığını ortaya çıkardı.
Bugün bazı insanların soyu tükenmiş Neandertallerle belirli DNA parçalarını paylaşıyor olmaları, mutlaka bir melezleşmenin gerçekleştiği anlamına gelir mi? Bilimsel bulguların, muhtemel bulgu ya da başlangıç bulgusu olduğu gerçeği göz ardı edilip,…
Yaklaşık bin dişten elde edilen DNA'lar üzerinde yapılan analizlere göre, Homo heidelbergensis insansı türünün Neandertal ile Sapiens'in ortak atası olduğu varsayımı geçersiz kalıyor çünkü yeni teze göre iki türün sanılandan 300 yıl daha önce…
Prof. Dr. Osman Bektaş, Doğu Karadeniz Sahil Yolu Projesi ve diğer çeşitli amaçlı deniz dolgularıyla kıyılarımızda olması mümkün eski medeniyetlere ait arkeolojik kayıtların dolgu ile birlikte yok edildiğini belirtti.
Mikroskobik ve moleküler yaklaşımla kamp ateşlerindeki yanık artıklarının incelenmesi, Neandertal gruplarının hareketliliği ve yerleşim düzenlerinin anlaşılmasına yönelik araştırmalarda arkeolojik analiz zaman çizelgesinin daraltılmasını…
Afrika’dan Avrasya’ya göçen Homo Sapienslerin, kartal avlama tekniklerini Neandertallerden öğrenmiş olabileceği ileri sürüldü.
Bu hafta Avrupa'da yaşayan Neandertallerle ilgili iki önemli tespit yapıldı.
Polonya’nın Silezya bölgesinde Neandertallere ait çakmaktaşı atölyesi keşfedilirken, Fransa’daki Rhône vadisindeki mağarada keşfedilen Neandertallere ait izlerin…
Cebelitarık'ta 10 yıl önce arkeoloji kazılarında bulunan ayak izinin 29 bin yıllık olduğu belirlendi ve bir Neandertale ait olduğu iddia edildi. Vahşi ahyvanlara ait izlerin yanında bulunan ve Neandertal'e ait olduğu ileri sürülen ayak izi,…
Arkeoloji alanında adından her geçen gün daha fazla söz ettiren Yapay Zeka, kullandığı algoritma ile melez insansı türü algılamayı başardı. Yapay zeka genleri tararken Neandertal ve Altay İnsanı olarak da adlandırılan Denisovan melezi insansı türün…
Lorraine Boissoneault, SmithsonianMag için kaleme aldığı analizde eğer araştırmacılar bulunan kafatasının önemini daha önce anlayabilseydi, bugün Neandertallere Cebelitarıklılar veya ‘ Cebelitarikiler diyebilirdik diyerek, Neandertalin tanım sürecini…