Neandertaller, insanların en yakın akrabaları arasında yer alan soyu tükenmiş bir hominid türü. Yaklaşık 400.000 ila 40.000 yıl öncesine kadar Avrupa'da ve Asya'nın bazı kısımlarında yaşadılar... Sonra tarih sahnesinden hâlâ bilinmeyen bir nedenle…
Arkeologlar, mağara tortulardan nükleer DNA'nın zenginleştirilmesi ve analizi için yeni yöntemler geliştirdi ve bu yöntemleri Batı Avrupa ve Güney Sibirya'daki mağara yataklarından elde edilmiş yaklaşık 200.000 ila 50.000 yıl öncesine tarihlenen…
Homo Sapiens yani günümüz insanlarının ataları ile Neandertallerin birbirleri ile çatışma ihtimali büyük ama Neandertallerin soyunu tüketenlerin insanlar olmadığı kesin.
İtalya'nın Avrupa'da bugüne kadar kaydedilen en eski insan fosil ayak izlerinin bulunduğu Roccamonfina Volkanındaki Foresta ichnosite'nin meşhur 'Şeytan Ayak İzleri'nin bir grup Neandertal tarafından bırakıldığı belirtildi. Araştırma Orta Pleistosen…
Neandertallerin kullandığı, denizin en az 4 metre derinliğinden çıkartılan alet parçaları onların dalış yapabilecek kadar iyi yüzücü olduklarına kanıt sayılıyor. Neandertallerin ponza taşı ile topuklarını ovdukları da tespit…
Zagros Dağları’nda yaklaşık 70.000 ila 40.000 yıl önce Neandertallerin dolaştığı ortaya çıktı.
Mikroskobik ve moleküler yaklaşımla kamp ateşlerindeki yanık artıklarının incelenmesi, Neandertal gruplarının hareketliliği ve yerleşim düzenlerinin anlaşılmasına yönelik araştırmalarda arkeolojik analiz zaman çizelgesinin daraltılmasını…
Bir zamanlar Neandertallerin sadece yakın mesafeden avlanabileceğini düşünen bilim insanları, şimdi uzak mesafelerden de avlanmış olabileceklerini savunuyor. Yeni arkeolojik çalışma, Neandertallerin avlanırken 20 metreye kadar isabetli mızrak…
Muhtemelen statü ve aidiyet temsili olarak kullanılansiyah ve kırmızı pigmentler, yaklaşık 300.000 yıl önce insansıların sadece boya kullandıklarını değil ticaret yapma ihtimalleri bulunduğunu da ortaya çıkarıyor. İddia doğru ise Homo Erectus insansı…
İspanya'da Homo Sapiens'in henüz Avrupa'ya ayak basmadığı tahmin edilen 65.000 yıllık mağara resimleri ve renklendirilmiş delikli deniz kabuklarının Neandertaller tarafından yapıldığı savunuldu.
Dünyanın bilinen en eski yapıştırıcı imalatının Neandertaller tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. 200.000 yıl önce Huş ağacından üretilen katran bugüne dek bilinen en eski tutkal imalatıydı. Peki o günkü koşullarda bu nasıl başarılmıştı? Leiden…
50.000 yıl öncesine kadar uzanan insansı ve insan kalıntılarının buluduğu mağarada Neandertal ile Homo Sapiens'in aynı yıllarda karşılaşmış oolmaları muhtemeler. Bu mağara, Neandertallerin tarih sahnesini, Homo Sapienslere bıraktığı 'geçiş dönemine'…
Geçtiğimiz yıllarda Afrika’daki Rising Star Mağarası’nda bulunan ve Homo naledi adını verilen insanımsı türe ait kemiklerin 250.000 yaşında olduğu iddia edildi. Bilimsel iddia National Geographic’te yayınlanan bir röportaja dayandırılıyor ama doğru…
Kırım’da bulunan 40,000 yıllık kuzgun kemiğinin üzerindeki çentiklerin, insansı türlerden Neandertaller tarafından yapıldığı tahmin ediliyor.
İnsansı türlerden Neandertallerin homo sapiensler gibi estetik amaçlı kültürel toplayıcılık yapmış olabileceği iddia edildi.
Modern insan Afrika'dan çıkıp Avrupa'ya geldiğinde Neandertallerle karşılaştı. Yeni araştırmalar, onlara bulaştırdığımız hastalıklarla yok oluşlarını hızlandırmış olabileceğimizi gösteriyor.
Neandertallerin 180.000 yıl ila 40.000 yılları arasında Fransa’daki bir kıyı mağarasını, sürekli mesken tuttukları anlaşıldı.
Dünyanın en eski cenaze töreni 40.000 bin yıl önce yapılmış olabilir. Prof. Antropolog Barbara J. King, katıldığı konferansta Neandertal insansılarının ölü gömme şekillerinden yola çıkarak, kutsal inançlara sahip olabileceklerini…