Taş Tepelerde ortaya çıkan her yeni olgu popüler dilde "cilalı taş devri" olarak kullanılan "neoitik çağda" yaşam tarzının anlaşılabilmesi için yeni bir umut olurken aynı zamanda çözüm isteyen yeni gizemler ortaya çıkartıyor. Göbeklitepe'de leopar…
Türkiye'nin organize ettiği Dünya'nın ilk neolitik kongresinde 63 ülkeden 1000 katılımcı ve 687 bildiri sundu. Yeryüzünün dört bir yanındaki neolitik çağa ait bilimsel bulguların ilk kez bir arada seslendirildiği ve analiz edildiği Şanlıurfa'da…
Taş Tepeler Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Necmi Karul, Şanlıurfa'daki kazı alanlarında insanların beslenme alışkanlıklarının nasıl olduğuna yönelik önemli bulgulara rastladıklarını belirterek, özellikle Karahantepe'de süren arkeoloji kazılarında çok…
İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Taş Tepeler-Büyük Dönüşümün Coğrafyası: Yeni Araştırmalar ve İlk Sonuçlar" başlıklı konferans, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Kütüphanesi'nde gerçekleştirildi.…
Göbeklitepe'de yeni bulunan neolitik çağın bilinen ilk boyalı heykeli olan yaban domuzu; H şeklinde bir sembol, bir hilal, iki yılan ile üç insan yüzü veya maskesi olduğu tahmin edilen süslemelere sahip bir seki üzerinde yer alıyor.
Göbeklitepe Kazı…
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Taş Tepeler arkeoloji projesi bünyesinde kazıların devam ettiği Göbeklitepe ile Karahantepe'yi ziyaret ederek yeni bulunan heykelleri inceledi.
Türk Hava Yolları'nın Türkiye Tanıtım Etkinlikleri'nin Güney Kore ve Japonya'daki programında şirketin Taş Tepeler'in restorasyon ve tanıtım sponsorluğunu üstlendiklerini belirten THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat,…
İspanya’nın Türkiye Büyükelçiliği ve İstanbul Cervantes Enstitüsü tarafından, her iki ülkeden akademisyen ve arkeologların katılımıyla gerçekleşecek etkinlik, 15 Haziran Perşembe günü 14.00 – 17.00 saatleri arasında Pera Müzesi Oditoryumu’nda…
Göbeklitepe'de son yıllarda daha çok koruma çalışmalarına yöneldiklerine dikkat çeken Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul,, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil olduktan sonra Göbeklitepe'de ciddi bir ziyaretçi baskısı oluşmaya başladığını, yapıların…
Şanlıurfa'daki Karahantepe Ören Yeri'ndeki arkeoloji kazılarında gün yüzüne çıkarılan tarihi eserlerin, modüler geçici çatıyla koruma altına alınması planlanıyor.
Şanlıurfa'daki Karahantepe Ören Yeri'nde yeni sezon kazıları, Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan'ın katıldığı açılış kazısı ile başladı. Yeni sezon için temizlik çalışmalarına başlanan Karahantepe'de arkeologların kapsamlı kazıları Kurban Bayramı'ndan…
Almanya'da Göbeklitepe ve Karahantepe arkeoloji kazıları konusunda konferans veren Prof. Dr. Necmi Karul, bir soru üzerine, 'Göbeklitepe'de oksalat asit bulundu. Bu asit birada var. Ama birada olduğu gibi keşkekte de var. Keşkek Anadolu'da düğünlerde…
Arkeolog Prof. Dr. Necmi Karul; 'Arkeolojik bilgiyi doğru bir dil ile toplumla buluşturma konusunda yetersiz kalıyoruz. Bu alan kalabalıklara ulaşma konusunda elinde sınırsız imkanlar bulunan ve geçmişten reyting elde etmek isteyenler tarafından…
Anadolu’da Yerleşikliğin Kökeni, Son Avcılar ve Göbeklitepe üzerine konuşan Arkeolog Prof. Dr. Necmi Karul, Göbekli Tepe benzeri başka arkeolojik alanlar da olduğuna dikkat çekti ve özellikle Karahan Tepe ile benzeri bazı alanlardaki arkeolojik…
Aktopraklık Höyüğü'nde süren arkeoloji kazıları ve müze kurma çalışmaları hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Necmi Karul, ziyaretçileri 8500 yıllık zaman yolculuğuna çıkaran Aktopraklık Doğa Tarihi ve Arkeoloji Müzesi alanındaki Neolitik, Kalkolitik…
İstanbul, Beyazıt Meydanı’nın olduğu bölgede bulunan 4’üncü yüzyıldan kalma, 1700 yıllık Theodosius Forumu, seyyar satıcı ve esnafların tezgâhına dönüşünce Yüksek mimar Doğan Hasol ve Prof. Dr. Necmi Karul duruma müdahale…
Göbeklitepe'de yürütülen çalışmalarla ilgili iddilar basın önünde resmi makamlar tarafından bir kez daha yalanladı. Ama baklayı ağzından çıkaran arkeolog Prof. Dr. Gülriz Kozbe oldu: Yolun malzemesi ve yakınlığı bir sıkıntı olabilir ama bu yol…