Türkiye'de neolitik döneme ilişkin 60 yıl kazı yapan 81 yaşındaki duayen arkeolog Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, Şanlıurfa'daki Neolitik dönemin önemli yerleşim yerlerinden Karahantepe'yi ziyaret etti. Özdoğan, kazı alanındaki 14 farklı noktayı ilerleyen…
Taş Tepelerde ortaya çıkan her yeni olgu popüler dilde "cilalı taş devri" olarak kullanılan "neoitik çağda" yaşam tarzının anlaşılabilmesi için yeni bir umut olurken aynı zamanda çözüm isteyen yeni gizemler ortaya çıkartıyor. Göbeklitepe'de leopar…
Dünya'nın Neolitikçisi Urfa'da! Şanlıurfa'da Harran Üniversitesinde süren Dünya Neolitik Kongresine 63 ülkeden bine yakın katılımcı geldi. Birbirinden ilginç konuların ele alındığı oturumlara ilgi hayli yoğun. Oturumlarda ele alınan konularla ilgili…
Ülkemizin arkeoloji alanındaki duayen isimlerinden ve dünyanın önde gelen neolitik uzmanlarından Türkiye Bilimler Akademisi Üyesi Emeritus Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, bu etkinliğin dünya çapında ilk kez yapıldığına dikkat çekti ve Türkiye'de…
Dünya Neolitik Kongresi'nin açılışında konuşan Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Son 60 yılda Türkiye'de arkeoloji alanında yapılan çalışmalara eş değer bir başarıyı, önümüzdeki dört yıl içinde gerçekleştirmeyi planlıyor…
Bugün hâlâ ayakta duran her biri 150 ton ağırlıktaki taşlardan inşa edilmiş
İspanya'daki yaklaşık 6 bin yıllık Dolmen de Menga, neolitik çağ yapı ustalarının son derece bilgili ve karmaşık mühendislik problemlerini çözmede usta olduklarını ortaya…
Arkeoloji ve Antropoloji dünyasının önemli isimlerini buluşturacak Dünya Neolitik Kongresi 4-8 Kasım tarihlerinde Şanlıurfa'da yapılacak. Popüler kültürde cilalı taş devri ve yeni taş çağı olarak adlandırılan neolitik çağla ilgili bilimsel…
Stonehenge'deki taşların kimyasal yapısı incelendi ve bir taşın İskoçya'dan getirilmiş olma ihtimali ortaya çıktı. Taşın Stonehenge Tapınağı'na 750 kilometre uzaklıktaki İskoçya'nın kuzeydoğusundan sürüklenerek veya yüzdürülerek getirildiğini tahmin…
Bölgede uzun süre arkeolojik çalışma yapan Arkeolog Dr. Anneliese Peschlow tarafından yaklaşık on bin yıllık çok önemli bir kutsal alan olduğu tespit edilen Latmos’taki T şekilli insan başları ile dikkat çeken binlerce yıllık kaya resimleri konusunda…
Erken neolitik kazılarında bulunan taş, kemik ve keramikten yapılmış bazı nesnelerin kişisel süs eşyası olduğu kabul edilemiyordu. Ancak Boncuklu Tarla arkeoloji kazılarında ortaya çıkarılan takılar, erken neolitik dönemde insanların sadece küpe,…
Kısaltması AN_SÜT, Türkçesi Yiyecek Hazırlamaya Yönelik Benzersiz Teknolojilere İlişkin Anadolu Neolitik Çalışmaları olan Anatolian Neolithic Studies of Unique Technologies For Food Preparation projesinde çalışan arkeologlar ulaştıkları bilgileri…
Neolitik çağın gizemi en çok merak edilen konularından biri de kullanılan yapıların ve eşyaların bilinçli olarak toprağa gömülmesi. Eskişehir'in Seyitgazi İlçesi'nde Küllüoba Höyüğü'nde gerçekleştirilen kazılarda da bu geleneğin sürdüğünü gösteren…
İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Taş Tepeler-Büyük Dönüşümün Coğrafyası: Yeni Araştırmalar ve İlk Sonuçlar" başlıklı konferans, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Kütüphanesi'nde gerçekleştirildi.…
Dünyanın en eski kalesinin keşfi, neolitik çağ insanlarına dair ön yargıları sarsan yeni arkeolojik bulgu oldu. Arkeoloji çevrelerinde çığır açan arkeolojik keşif olarak yorumlanan kalıntılar, Berlin Özgür Üniversitesi (Freie Universität Berlin)…
Ünlü sanatçı Handan Börüteçene, Salt Beyoğlu’nda açılan Üç İç Denizin Ülkesi sergisinin sanatçıların kayıp eserleri ile ilgili bir misyonu olduğunu belirttiği söyleşisinde "Arkeoloji sayesinde insanlık tarihini her şeyiyle değiştirecek bir yerlere…
Beşiktaş Meydanı'nda Metro İstasyonu yapılması planlanan alanda neolitik çağ kalıntıları bulunması üzerine İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü başkanlığında başlatılan arkeoloji kazılarında Neolitik Döneme ait işlenmiş ahşap kalıntılar ortaya…
İspanya'nın kuzeyindeki Rioja Alavesa bölgesindeki mağarada yapılan arkeoloji kazısında ortaya çıkan toplu mezardan çıkan bulguların analizine göre Avrupa'daki büyük çaplı ilk savaş muhtemelen yaklaşık 5 bin yıl önce Neolitik dönemde, yani daha önce…
Gökhöyük, Konya'nın ikinci Çatalhöyük'ü olabilir. Bu sene Demir Çağ'dan kaldığı değerlendirilen dokuma atölyesi ve ahır kalıntıları bulunan alanda süren arkeoloji kazılarında ortaya çıkan Neolitik dönem buluntular, Çatalhöyük ile önemli derecede…
Arkeologlar, Çayönü Höyüğündeki arkeoloji kazılarında son 3 yılda 10 sandık mezar açığa çıkarttı. Alandaki basit toprak mezarlardan ölü hediyesi çıkmazken sandık mezarlarda hediyeler olması dikkat çekiyor. Kazı alanındaki diğer bir ilginç özellik…
Mardin'in Kızıltepe ilçesindeki Gurs Vadisi'ndeki Uluköy Mağarası'nda arkeolojik kurtarma kazılarına başlandı. Kuzey Mezopotamya'nın ilk paleolitik mağara kazısı olan çalışmalarda Paleolitik dönemin 3 evresine de ulaşıldı. 'Alt Paleolitik', 'Orta…
Paris'teki Gurgy mezarlığındaki arkeoloji kazılarından elde edilen DNA verilerini inceleyerek, civardaki diğer DNA verileri ile karşılaştıran çalışma, Neolitik toplumların aile ilişkileri hakkında ipuçları veriyor. İşte Avrupa Neolitik dönemine ait…
İspanya’nın Türkiye Büyükelçiliği ve İstanbul Cervantes Enstitüsü tarafından, her iki ülkeden akademisyen ve arkeologların katılımıyla gerçekleşecek etkinlik, 15 Haziran Perşembe günü 14.00 – 17.00 saatleri arasında Pera Müzesi Oditoryumu’nda…
İznik arkeoloji müzesinde 8 bin yıllık ayak izi ve 8 bin yıllık yapı ilk defa sergilendi.